Οι δακτύλιοι του Κρόνου δεν θα είναι ορατοί από το 2025, αλλά δεν θα χαθούν για πάντα

8


Οι δακτύλιοι του Κρόνου θα εξαφανιστούν το 2025, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα χαθούν για πάντα. Η NASA αναφέρει ότι οι δακτύλιοι γύρω από τον πλανήτη θα μοιάζουν να εξαφανίζονται εντελώς. Ωστόσο, πρόκειται απλώς για μια οπτική ψευδαίσθηση που δημιουργείται από την στροφή του πλανήτη απέναντι στη Γη. Έτσι, ενώ οι δακτύλιοι τεχνικά εξακολουθούν να υπάρχουν, εμείς θα είμαστε στραμμένοι προς την πλευρά τους, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να τους δούμε.

Αυτή η συγκεκριμένη κίνηση δεν είναι ασυνήθιστη ή απροσδόκητη. Καθώς ο πλανήτης ολοκληρώνει την 29,5ετή τροχιά του γύρω από τον Ήλιο, στρέφεται προς τον πλανήτη μας, με την άκρη των δακτυλίων του στραμμένη προς τα έξω. Στη συνέχεια, μετά από μερικά χρόνια, οι δακτύλιοι επανέρχονται στο προσκήνιο καθώς ο πλανήτης περιστρέφεται περισσότερο, με τους δακτυλίους να επιστρέφουν και πάλι προς τη Γη στο σύνολό τους. Έτσι, ενώ οι δακτύλιοι του Κρόνου θα εξαφανιστούν το 2025, αναμένεται να ξαναγίνουν ορατοί από τη Γη το 2032, όταν ο πλανήτης περιστραφεί ξανά στον σωστό προσανατολισμό.

Οι δακτύλιοι του Κρόνου ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τον Galileo Galilei το 1610 και συνεχίζουν να αποτελούν ένα εμβληματικό μέρος του Ηλιακού μας Συστήματος, τραβώντας με ευκολία τα βλέμματα των επιστημόνων για την ομορφιά τους. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τους δακτυλίους όσο καλύτερα μπορούν από τόσο μακριά, διατυπώνοντας θεωρίες για το πώς δημιουργήθηκαν, από τι αποτελούνται και ακόμη και τι μπορεί να σημαίνουν οι ακτίνες στους δακτυλίους του Κρόνου.



Πηγή