Οι επιτροπές της ΕΕ ανοίγουν τον δρόμο για την υλοποίηση του AI Act

0


Οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις πολιτικές ελευθερίες (LIBE) και την εσωτερική αγορά (IMCO) ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία το σχέδιο νομοθεσίας που καθορίζει ένα πλαίσιο με βάση τον κίνδυνο για τη ρύθμιση των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, οι επιτροπές ψήφισαν 71-8 (με επτά αποχές) υπέρ του συμβιβασμού που διαπραγματεύτηκαν με τα κράτη μέλη της ΕΕ στα τέλη του περασμένου έτους.

Το EU AI Act, που είχε αρχικά προταθεί από την Επιτροπή τον Απρίλιο του 2021, θέτει κανόνες για τους προγραμματιστές Τεχνητής Νοημοσύνης με βάση την ισχύ των μοντέλων τους και/ή τον σκοπό για τον οποίο προτίθενται να εφαρμόσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη. Περιλαμβάνει έναν κατάλογο απαγορευμένων χρήσεων της AI (όπως η κοινωνική βαθμολόγηση), παράλληλα με κανόνες για ένα καθορισμένο σύνολο χρήσεων υψηλού κινδύνου (π.χ. εκπαίδευση, υγεία ή απασχόληση), όπως υποχρεώσεις σε τομείς όπως η ποιότητα των δεδομένων, οι δοκιμές και η αξιολόγηση κινδύνου. Επιπλέον, εφαρμόζει ορισμένες απαιτήσεις διαφάνειας σε Τεχνητές Νοημοσύνες γενικού σκοπού και εργαλεία όπως τα deepfakes και τα AI chatbots.

Πέραν αυτού, οι περισσότερες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης θα θεωρηθούν “χαμηλού κινδύνου” – που σημαίνει ότι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου. Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ρυθμιστικών sandboxes σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μπορούν οι προγραμματιστές να αναπτύσσουν, να εκπαιδεύουν και να δοκιμάζουν επικίνδυνες εφαρμογές σε εποπτευόμενο περιβάλλον “πραγματικού κόσμου”.

Η πρόταση της Επιτροπής για ένα εγχειρίδιο κανόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση όταν η ΕΕ την παρουσίασε πριν από τρία χρόνια. Αλλά με την άνοδο της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης τον τελευταίο χρόνο, το σχέδιο έχει τραβήξει τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας – και έχει δημιουργήσει μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα στους νομοθέτες του μπλοκ. Οι ευρωβουλευτές προχώρησαν σε τροποποίηση της πρότασης για να διασφαλίσουν ότι ισχύει για τις ισχυρές Τεχνητές Νοημοσύνες γενικού σκοπού, ενώ ορισμένα κράτη μέλη, με επικεφαλής τη Γαλλία, πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση – επιδιώκοντας μια ρυθμιστική εξαίρεση για τις προηγμένες Τεχνητές Νοημοσύνες με την ελπίδα να προωθήσουν τις εθνικές πρωτοβουλίες.

Οι τριμερείς μαραθώνιες συνομιλίες τον περασμένο Δεκέμβριο κατέληξαν σε ένα συμβιβαστικό κείμενο που περιείχε ακόμη ορισμένες διατάξεις για τις Τεχνητές Νοημοσύνες γενικού σκοπού, γεγονός που οδήγησε σε παρατεταμένες αντιδράσεις από ορισμένες κυβερνήσεις. Και ακόμη και τον περασμένο μήνα οι διαφωνίες αυτές φαινόταν ότι θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Όμως, με την κρίσιμη ψηφοφορία των κρατών μελών επί του συμβιβαστικού κειμένου που διεξήχθη νωρίτερα αυτό το μήνα, το μπλοκ φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα υιοθετήσει το εμβληματικό του εγχειρίδιο κανόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη σε λίγους μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο νόμου έχει ακόμη μερικά εμπόδια που πρέπει να υπερπηδηθούν πριν από την υιοθέτησή του: Υπάρχει μια ψηφοφορία στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου τις επόμενες εβδομάδες, όπου οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να το εγκρίνουν επίσημα. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η τελική έγκριση από το Συμβούλιο.

Ωστόσο, αυτά τα τελευταία βήματα φαίνονται λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε ανατροπές μεταξύ των συννομοθετών της ΕΕ. Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική για το νομοσχέδιο στον τρέχοντα κύκλο, με τις κοινοβουλευτικές εκλογές να πλησιάζουν και το τέλος της θητείας του σημερινού σώματος – πράγμα που σημαίνει ότι τόσο ο νομοθετικός χρόνος όσο και τα περιθώρια αλλαγής είναι στενά.

Η πλήρης υποστήριξη που παρέχεται από τις δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές, οι οποίες συμμετείχαν σε λεπτομερή εξέταση της νομοθετικής πρότασης επί σειρά ετών, δίνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι ευρωβουλευτές θα ακολουθήσουν την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία υποστήριξης – η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση του νόμου και την εφαρμογή του αργότερα φέτος. Οι πρώτες διατάξεις θα εφαρμοστούν έξι μήνες μετά (δηλαδή πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους).

Η ΕΕ κατέληξε σε μια σταδιακή εφαρμογή του νόμου, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των νομικών απαιτήσεων για τους κατασκευαστές που βρίσκονται στο πεδίο εφαρμογής μεταξύ 2024 και 2027. Η ΕΕ επιτρέπει επίσης εννέα μήνες μετά την έναρξη ισχύος για την εφαρμογή ενός κώδικα πρακτικής- 12 μήνες μετά την έναρξη ισχύος για την εφαρμογή κανόνων σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη γενικού σκοπού, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης. Λέει επίσης ότι ο νόμος θα είναι πλήρως εφαρμόσιμος 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος – αν και οι υποχρεώσεις για συστήματα υψηλού κινδύνου έχουν ακόμη μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο εφαρμογής (των 36 μηνών).



Πηγή