Οι πρόγονοι του ανθρώπου βάδισαν νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα

12


Ορισμένοι από τους προγόνους μας βάδιζαν στα πίσω πόδια χωρίς να χάνουν την ικανότητα αναρρίχησης σε δέντρα πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Όπως προέκυψε από την ενδελεχή εξέταση του σκελετού του Ardipithecus ramidus, το προϊστορικό πλάσμα που έζησε στη σημερινή Αιθιοπία πριν από 4,4 εκατομμύρια χρόνια, μπορούσε να βαδίζει όπως ο άνθρωπος, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of National Academy of Sciences.

Η ανακάλυψη αυτή σημαίνει ότι οι πρόγονοί μας περπατούσαν όπως εμείς πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, ενώ θέτει ερωτηματικά για τον τρόπο που νομίζαμε ότι συμπεριφέρονταν.

Ο Ardipithecus ramidus (εικόνα: Wikipedia)

«Αλλάζει αυτή την εικόνα που έχουμε για την ανθρώπινη εξέλιξη. Σε εκείνη την παλιά εικόνα που δείχνει τον άνθρωπο να εξελίσσεται από ον που βάδιζε στα τέσσερα σ’ έναν όρθιο άνθρωπο δεν είναι σωστή. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι την έχουν ακόμη στο μυαλό τους. Αλλά αυτή η ανακάλυψη λέει όχι: ο πρώτος άνθρωπος σ’ αυτή την εικόνα θα έπρεπε να στέκεται όρθιος όπως όλοι οι άλλοι», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Independent o καθηγητής Χέρμαν Πόντζερ, ένας από τους ανθρωπολόγους που έκαναν την εξέταση των λειψάνων του θηλυκού αρδιπίθηκου, που ονομάστηκε χαϊδευδευτικά «Άρδι».

Τα οστά του Ardipithecus ramadis (Φωτογραφία: Wikipedia)

Οι επιστήμονες θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι οι πρόγονοι των ανθρώπων, όπως ο διάσημος αυστραλοπίθηκος «Λούσι», που έζησε πριν από 3,1 εκατομμύρια χρόνια, δεν μπορούσαν να βαδίσουν σωστά γιατί ήταν προσαρμοσμένοι να ζουν στα δέντρα.

Όμως η Ελέιν Κόζμα του City University της Νέας Υόρκης και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα οστά των ισχίων της «Άρδι», της «Λούσι» και άλλων αρχαίων ανθρωποειδών, καθώς και σύγχρονους χιμπατζήδες και γίββωνες και να δουν πως λειτουργούν τα πόδια και τα ισχία τους όταν είναι σε όρθια στάση. Βάσει των παρατηρήσεών τους κατέληξαν ότι ανθρωποειδή -ακόμη κι «Άρδι» που ζούσε σε δέντρα- μπορούσαν να κάνουν τις ίδιες κινήσεις με τους σύγχρονους ανθρώπους.

 





Πηγή