Οι progressive web apps θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά στο iOS

0


Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Apple ανακοίνωσε ότι το iOS 17.4 θα καταργήσει την υποστήριξη των progressive web apps στην ΕΕ. Η εταιρεία επέρριψε την ευθύνη στο νομοσχέδιο Digital Markets Act (DMA) που τίθεται σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα και είναι, επίσης, ο λόγος για τον οποίο το iOS 17.4 θα έχει υποστήριξη για εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών.

Κατόπιν τεράστιων αντιδράσεων στο διαδίκτυο, η Apple αποφάσισε να αλλάξει γνώμη και αποκάλυψε σήμερα ότι οι progressive web apps θα εξακολουθούν να υποστηρίζονται ακόμη και στο iOS 17.4 στην ΕΕ. Συνεπώς, όπως και προηγουμένως, θα μπορείτε να προσθέσετε μια progressive web app στην αρχική σας οθόνη και αυτή θα ανοίγει σε δικό της παράθυρο, χωρίς να είναι απλά μια συντόμευση που ανοίγει στον Safari browser.

Νωρίτερα, η Apple ανακοίνωσε τα σχέδιά της να καταργήσει τη λειτουργία των web εφαρμογών της αρχικής οθόνης στην ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών συμμόρφωσης με το DMA. Η ανάγκη αφαίρεσης αυτής της δυνατότητας βασίστηκε στις πολυσύνθετες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και το απόρρητο που αφορούν τις web εφαρμογές για την υποστήριξη εναλλακτικών μηχανών περιήγησης, οι οποίες θα απαιτούσαν τη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ενσωμάτωσης που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο iOS.

Λάβαμε αιτήματα να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υποστήριξη για web εφαρμογές στην αρχική οθόνη του iOS, επομένως θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτή η υποστήριξη σημαίνει ότι οι διαδικτυακές εφαρμογές της Home Screen θα συνεχίσουν να βασίζονται απευθείας στο WebKit και την αρχιτεκτονική ασφαλείας του και να ευθυγραμμίζονται με το μοντέλο ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής για τις native εφαρμογές του iOS.

Οι developers και οι χρήστες που μπορεί να επηρεάστηκαν από την αφαίρεση των web εφαρμογών της Home Screen στην έκδοση beta του iOS στην ΕΕ μπορούν να αναμένουν την επιστροφή της υπάρχουσας λειτουργικότητας με τη διάθεση του iOS 17.4 στις αρχές Μαρτίου.

Τον περασμένο μήνα, η Apple ισχυρίστηκε ότι αυτό θα επηρέαζε μόνο έναν μικρό αριθμό χρηστών, αλλά αποδείχτηκε πως έκανε λάθος. Έτσι, οι progressive web apps θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το WebKit rendering engine της Apple, ακόμη και αν έχετε επιλέξει ως προεπιλεγμένο browser κάποιον που χρησιμοποιεί το δικό του (π.χ. Chrome).

Τι είναι οι progressive web apps 

Πρόκειται για ιστοσελίδες που μπορείτε να προσθέσετε ως συντόμευση στην αρχική σας οθόνη ως εφαρμογή, αλλά με πρόσθετη λειτουργικότητα, όπως η δυνατότητα να σας στέλνουν ειδοποιήσεις, να εμφανίζουν badges ειδοποιήσεων και να διατηρούν τις πληροφορίες σύνδεσής σας, ενώ βασίζονται στη μηχανή WebKit του Safari. Το ζήτημα έγκειται στην απαίτηση της DMA της ΕΕ να επιτρέπει η Apple σε third-party browsers να χρησιμοποιούν τις δικές τους μηχανές στο iOS, κάτι που με τη σειρά του θα σήμαινε ότι αυτές οι progressive web apps θα μπορούσαν να βασίζονται σε οποιαδήποτε από αυτές, αντί του WebKit.

[Apple]



Πηγή