Ο άνθρωπος που κλότσησε δισεκατομμύρια με μια… παραίτησή του – Newsbeast

5


Ήταν την 1η Απριλίου 1976 όταν τρεις άντρες, δυο νεαροί και ένας λίγο μεγαλύτερος, υπέγραψαν ένα από αυτά τα συμβόλαια που ερχόταν ολοταχώς να αλλάξει τις ζωές τους. Και τον κόσμο τελικά.

«Εφεξής», διαβάζουμε, «ο κύριος Stephen G. Wozniak … ο κύριος Steven P. Jobs … και ο κύριος Ronald G. Wayne, όλοι κάτοικοι της κομητείας της Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια, συμφωνούν αμοιβαίως στον σχηματισμό μιας εταιρίας που θα οργανωθεί ειδικά για την κατασκευή και την προώθηση υπολογιστικών συσκευών, εξαρτημάτων και σχετικού υλικού, και η εν λόγω εταιρία θα οργανωθεί κάτω από το φανταστικό όνομα APPLE COMPUTER COMPANY»!

Ήταν πράγματι ο θεμέλιος λίθος του τεχνολογικού κολοσσού που θα έμπαινε στο χρηματιστήριο το 1977, τριάντα χρόνια αργότερα θα μετονομαζόταν σε Apple Inc. και το 2018 θα γινόταν η πρώτη εταιρία με κεφαλαιοποίηση 1 τρισ. δολαρίων. Τίποτα το αστείο δεν υπήρχε εδώ!

Ή μάλλον υπήρχε, καθώς λιγότερο από δυο βδομάδες μετά την υπογραφή του συμβολαίου, στις 12 Απριλίου συγκεκριμένα, ο Ronald Wayne παραιτήθηκε από συνέταιρος της τριάδας και μια τροποποίηση του συμβολαίου κατατέθηκε επισήμως, περνώντας τις υποχρεώσεις του στους Jobs και Wozniak.

Ο Wayne πήρε το ποσοστό του, 800 ολόκληρα δολάρια, και λίγο αργότερα θα έπαιρνε κι άλλα 1.500 δολάρια από την εταιρία. Κι αυτό ήταν όλο. Όπως θα έγραφε χρόνια αργότερα στα απομνημονεύματά του «Adventures of an Apple Founder» (Περιπέτειες ενός Ιδρυτή της Apple), ο Wayne, που εργαζόταν στην Atari, αναμείχθηκε με την Apple γιατί του είχε ζητήσει τη συμβουλή του ο Jobs.

Jobs και Wozniak είχαν από τότε «ήπιες φιλοσοφικές διαφορές», όπως αποκάλυψε για την απόφασή του που θα τον έκανε ευρύτερα γνωστό ως τον άνθρωπο που κλότσησε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια με μια κίνηση. Γιατί παραιτήθηκε όμως;

Όπως αποκάλυψε στο πρακτορείο Mercury News το 2010, δύο ήταν οι λόγοι: ο Wayne ανησυχούσε πως οι δύο πολύ νεότεροί του συνέταιροι δεν θα τα κατάφερναν επιχειρηματικά, κάτι που τον τρομοκρατούσε μιας και ήταν ο μόνος που είχε περιουσία που θα μπορούσαν να του κατασχέσουν οι τράπεζες.

Το 2012 έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: «Αν ήξερα πως θα έκανε 300 ανθρώπους εκατομμυριούχους σε μόλις 4 χρόνια, θα παρέμενα γι’ αυτά τα 4 χρόνια. Αλλά μετά και πάλι θα έφευγα. Οι Steve και Steve είχαν τους σκοπούς τους. Ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο με τον τρόπο τους. Εγώ ήθελα να αλλάξω τον κόσμο με τον δικό μου».

Ο Ronald Wayne έβγαλε ωστόσο κάτι από την Apple, μόλις το 2011 όμως. Πούλησε το δικό του συμβόλαιο, από τα τρία πρωτότυπα, και έπιασε σε δημοπρασία τα 1,35 εκατ. δολάρια…





Πηγή