Ο πατέρας του AI αποχώρησε από τη Google και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

0


Οι ανησυχίες για την επέλαση της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνονται εκθετικά όσο περνά ο καιρός και εξελίσσεται ραγδαία η τεχνολογία. Η τελευταία κραυγή αγωνίας έρχεται από τον Geoffrey Hinton, κατά πολλούς τον πατέρα του AI, ο οποίος αποχώρησε από τη Google αναφέροντας χαρακτηριστικά πως σε λίγο καιρό κανείς δεν θα μπορεί να διακρίνει τι είναι πραγματικό και τι όχι.

Ο Geoffrey Hinton παρέθεσε συνέντευξη στη The New York Times με την κουβέντα να επικεντρώνεται φυσιολογικά στην εξέλιξη του AI και την πρεμούρα των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας να λανσάρουν εργαλεία παραγωγικού AI, δηλώνοντας πως πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου προς τον κίνδυνο.

Αναλογιστείτε που ήταν το AI πριν από 5 χρόνια και που έχει φτάσει σήμερα. Στη συνέχεια αναγάγετε την διαφορά εκθετικά στο μέλλον. Είναι κάτι τρομακτικό.

Ο Hinton παραιτήθηκε από τη Google ούτως ώστε να συμμετέχει ανοικτά στη συζήτηση για τους κινδύνους που μπορεί να φέρει το AI. Πριν αποχωρήσει είχε πραγματοποιήσει μια εκτενή συζήτηση απευθείας με τον CEO της Google, Sundar Pichai, χωρίς να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της, αλλά ήδη ακούγεται πως τα όσα ειπώθηκαν με τον ισχυρό άντρα της Google τον οδήγησαν στην παραίτηση του. 

Επιπλέον,ο Hinton τόνισε πως η Google ήταν κάποτε η πρωτοπόρος σε θέματα AI, όμως το παιχνίδι άλλαξε πολύ γρήγορα. Η Microsoft κατάφερε να ενσωματώσει το GPT-4 της OpenAI στο Bing με μεγάληε επιτυχία και γι’ αυτό η Google έσπευσε να πράξει ανάλογες κινήσεις για τα δικά της προϊόντα. Ένας τέτοιος ανταγωνισμός είναι αδύνατο να σταματήσει.

Ως μεγαλύτερο πρόβλημα για την εξέλιξη της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης θεωρεί την παραπληροφόρηση, μιας και τα ψεύτικα κείμενα, εικόνες και videos που δημιουργούνται από τον καθένα έχουν πλημμυρίσει ήδη το Internet και πλέον δύσκολα μπορείς να καταλάβεις ποια είναι η αλήθεια. Μακροπρόθεσμα ενδεχομένως θα κινδυνεύσουν πολλές θέσεις εργασίας, όπως για παράδειγμα αυτές των βοηθών σε νομικές υποθέσεις, οι προσωπικοί βοηθοί και οι μεταφραστές.

Δυστυχώς αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε σύντομα να υπερκεράσει ακόμα και τους πιο έξυπνους ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι πολλοί πίστευαν κάποτε το αντίθετο. Ήμουν και εγώ ένας από αυτούς, καθώς πίστευα πως θα χρειαζόταν να περάσουν 30 με 50 χρόνια για να συμβεί αυτό. Προφανώς, δεν συμμερίζομαι πλέον αυτήν την άποψη.

Καταλήγοντας, ο Geoffrey Hinton δήλωσε ότι έχει μετανιώσει για την δουλειά που έκανε όλη του τη ζωή, αλλά έσπευσε να αναφέρει πως η Google αντιμετωπίζει την Τεχνητή Νοημοσύνη με μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή