Ο πιο μικρός και σφιχτός κόμπος στον κόσμο

0


«Ό,τι δεν λύεται, κόβεται», φέρεται να αναφώνησε ο Μέγας Αλέξανδρος όταν έκοψε τελικά τον Γόρδιο Δεσμό με το σπαθί του, αλλά θα είναι μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο σήμερα στην περίπτωση του πιο μικρού και σφιχτού κόμπου στον κόσμο. Ο συγκεκριμένος αποτελείται από μόλις 54 άτομα και δημιουργήθηκε κατά λάθος!

Οι ερευνητές παρήγαγαν χημικές αντιδράσεις για τη δημιουργία μικρών χρυσών αλυσίδων, όταν μια αντίδραση πήγε στραβά και δημιούργησε μια αλυσίδα που έδεσε αυθόρμητα τον εαυτό της σε έναν τριπλό κόμπο. Αυτός ο κόμπος με τις τρεις θηλιές μοιάζει με κουλούρι, μόνο που οι ελεύθερες άκρες του είναι συγχωνευμένες μεταξύ τους.

Με μια πιο προσεκτική ματιά, αυτός ο ακούσιος κόμπος κατέκτησε στην πραγματικότητα δύο παγκόσμια ρεκόρ. Δεδομένου ότι περιέχει μόνο 54 άτομα, είναι ο μικρότερος κόμπος που έχει γίνει ποτέ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 69 ατόμων που σημειώθηκε το 2020. Αυτός ο νέος κόμπος είναι επίσης ο πιο σφιχτός που έχει δεθεί ποτέ. Κάτι τέτοιο μετριέται ως αναλογία διασταύρωσης της ραχοκοκαλιάς (BCR), με τα μικρότερα νούμερα να υποδηλώνουν πιο σφιχτούς κόμπους. Ο νέος κόμπος έφτασε σε BCR 23, προσπερνώντας ελάχιστα το BCR 24 του προηγούμενου σφιχτότερου κόμπου.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ασχολούμαστε ιδιαίτερα με τους κόμπους, αλλά υπάρχει ένας ολόκληρος κλάδος των μαθηματικών αφιερωμένος σε αυτούς που ονομάζεται Θεωρία Κόμβων. Η μελέτη τους δεν αφορά μόνο την εύρεση πιο αποτελεσματικών τρόπων για να δέσουμε τα κορδόνια μας, αλλά μπορούν να μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε πράγματα τόσο ακραία όσο το γιατί το Σύμπαν είναι τρισδιάστατο, ή πιο πρακτικά, πώς το DNA και οι πρωτεΐνες δένονται με φυσικό τρόπο σε κόμπους. Στην τελευταία περίπτωση, θα μπορούσαμε να μάθουμε πώς να παράγουμε καλύτερα φάρμακα, χημικά και υλικά.

Προς το παρόν, οι ερευνητές υποθέτουν ότι μικρότεροι κόμβοι που αποτελούνται από μόλις 49 άτομα θα μπορούσαν να είναι δυνατοί χρησιμοποιώντας την ίδια δομή. Το αν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν ακόμη μικρότεροι κόμβοι θα φανεί στο μέλλον.

*Η κεντρική εικόνα είναι του engin akyurt on Unsplash

[via]



Πηγή