Ο πλανήτης Άρης μιλά… και η Γη μπορεί να τον ακούσει | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

249


225 εκατομμύρια χιλιόμετρα χωρίζουν τη Γη από τον πλανήτη Άρη.

Χάρη στην αποστολή της NASA «InSight» οι επιστήμονες μπορούν, πλέον, να ακούνε τους ήχους του «Κόκκινου Πλανήτη». Πρόκειται για ηχητικά σήματα που καταγράφει η συσκευή «Σεισμικό Πείραμα για την Εσωτερική Δομή» που τοποθετήθηκε στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2019.

Μέχρι τον Απρίλιο, όμως, οι επιστήμονες δεν είχαν ακούσει κανέναν απολύτως ήχο. Στις 6 Απριλίου καταγράφεται ο πρώτος ήχος. Η επιστημονική ομάδα του InSight εκτιμά ότι πρόκειται για σεισμική δόνηση από την επιφάνεια του Άρη. Τον ίδιο μήνα κατέγραψαν άλλους 20 παρόμοιους ήχους.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο η NASA εντόπισε ηχητικά σήματα κάτω από το εύρος της ανθρώπινης ακοής. Τέθηκαν σε επεξεργασία για να μπορούν να γίνουν αντιληπτά από τον άνθρωπο.

Οι σεισμοί στον Άρη

Ο Άρης δεν διαθέτει τεκτονικές πλάκες, οι οποίες θεωρούνται ως η βασική αιτία πρόκλησης των σεισμών στη Γη. Οι σεισμοί προκαλούνται από την ψύξη και το φαινόμενο της συστολής, που προκαλεί ρωγμές στο φλοιό του πλανήτη. Οι σεισμοί στον «Κόκκινο Πλανήτη» διαρκούν περισσότερο από ένα λεπτό.

Οι επιστήμονες έχουν, πλέον, μάθει να ξεχωρίζουν και άλλους ήχους του Άρη. Το InSight εντόπισε τον ήχο του ανέμου στον Άρη.





Πηγή