Categories: Technology

Πέντε μικρά φεγγάρια του Δία που «βαφτίστηκαν» με αρχαιοελληνικά ονόματα [εικόνα] | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Πέντε μικροί δορυφόροι του Δία που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, «βαφτίστηκαν» επισήμως με ονόματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος έχει 79 γνωστά φεγγάρια και 12 από αυτά είχαν ανακαλυφθεί το 2018 από τον αστρονόμο Σκοτ Σέπαρντ του Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον. Τώρα πλέον τα πέντε από τα 12 απέκτησαν επίσημα ονόματα από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (ΔΑΕ). Όταν ένας δορυφόρος ανακαλύπτεται, αρχικά παίρνει μια αλφαριθμητική ονομασία. Οι επιστήμονες που κάνουν την ανακάλυψη, έχουν το δικαίωμα να προτείνουν ονόματα, αλλά το τελικό λόγο έχει η αρμόδια επιτροπή ονοματοδοσίας της ΔΑΕ. Η τελευταία έχει ορίσει κανόνες για κάθε πλανήτη, οι οποίοι προσδιορίζουν πώς μπορούν να ονομασθούν οι δορυφόροι του.

Ποια ονόματα πήραν τα φεγγάρια του Δία

Στην περίπτωση του Δία τα φεγγάρια του υποχρεωτικά παίρνουν ονόματα από την ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία, είτε εραστών είτε απογόνων του Δία. Το Ινστιτούτο Κάρνεγκι διοργάνωσε φέτος σχετικό διαγωνισμό και τα ονόματα των νέων φεγγαριών του Δία τα πρότεινε το κοινό, κυρίως παιδιά. Οι καλύτερες προτάσεις υποβλήθηκαν στη ΔΑΕ προς έγκριση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πέντε μικρά φεγγάρια του Δία απέκτησαν και επισήμως αρχαιοελληνικά ονόματα Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/NASA

Έτσι, δύο φεγγάρια (Πανδία και Έρσα, γνωστά μέχρι τώρα ως S/2017 J4 και S/2018 J1 αντίστοιχα)) πήραν τα ονόματα δύο αδελφών, θυγατέρων του Δία και της θεάς Σελήνης. Η Πανδία, που θεωρείται και θεά της πανσελήνου, ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα ονόματα που υποβλήθηκαν ως πρόταση. Ένα τρίτο φεγγάρι, η Ειρήνη (S/2003 J5), πήρε το όνομα της κόρης του Δία και της θεάς της δικαιοσύνης Θέμιδος, ενώ άλλοι δύο δορυφόροι, η Φιλοφροσύνη και η Ευφήμη (S/2003 J15 και S/2003 J3) ονομάσθηκαν από τις δύο ομώνυμες αδελφές και εγγονές του Δία.

Μικροί δορυφόροι όπως αυτοί οι πέντε πιθανότατα αποτελούν απομεινάρια πολύ μεγαλύτερων ουρανίων σωμάτων που συνετρίβησαν πριν πολύ καιρό και διαλύθηκαν. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι στο μέλλον οι αστρονόμοι θα βρουν και άλλους τέτοιους μικρούς δορυφόρους γύρω από το γίγαντα Δία.



Πηγή

iTech News

Leave a Comment

Recent Posts

Σοκ στη βιομηχανία του gaming: Η Microsoft κλείνει εταιρεία που έφτιαξε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του Xbox

Άσχημα νέα περίμεναν τους φίλους του Xbox σήμερα, Τρίτη 7 Μαΐου, αλλά και τους εργαζομένους…

3 ώρες ago

Πρώτη επίσημη επιβεβαίωση από την εταιρεία!

Η Nintendo αποκάλυψε ότι το Switch ξεπέρασε τα 140 εκατομμύρια πωλήσεις, εδραιώνοντας ακόμη περισσότερο τη…

7 ώρες ago

Πόσα πλήρωσε η Google στην Apple για να φέρει το Google Search στον Safari browser

Χάρη στα δικαστικά έγγραφα που σχετίζονται με την αντιμονοπωλιακή αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ…

14 ώρες ago

Περιλήψεις ειδήσεων μέσω του Grok AI στο X (πρώην Twitter)

Το X (πρώην Twitter) ανακοίνωσε επίσημα ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται "Stories on X" και…

14 ώρες ago

Ώρα για games και στο…LinkedIn!

Σειρά και του LinkedIn να μπει στον χώρο του gaming. Σε ολοένα και περισσότερους χρήστες…

14 ώρες ago

Το Google Photos θα βελτιώνει την ποιότητα των videos με το πάτημα ενός κουμπιού

Η υπηρεσία Google Photos εισήγαγε το 2023 το AI εργαλείο επεξεργασίας φωτογραφιών με Magic Editor,…

14 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.