Παγκόσμιος κόμβος για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, στην καρδιά της Ευρώπης από τη Google

7


Sundar Pichai, CEO Google

Την περασμένη εβδομάδα στο I/O, το ετήσιο συνέδριο των προγραμματιστών μας στην Καλιφόρνια, μοιράστηκα με το κοινό τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε για να κάνουμε τη Google πιο βοηθητική για όλους. Ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας αυτής, αφορά στο να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των ανθρώπων όσο βρίσκονται online, καθώς και να διατηρούμε τις πληροφορίες τους ιδιωτικές και ασφαλείς. Πιστεύουμε ότι η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια πρέπει να είναι εξίσου διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο – πράγμα που πετυχαίνουμε δημιουργώντας προϊόντα τα οποία παρέχουν σε όλους ξεκάθαρες και ουσιαστικές επιλογές σχετικά με τα δεδομένα τους.

Αναπτύσσοντας τη δέσμευσή μας αυτή, αυτήν την εβδομάδα εγκαινιάζουμε και επίσημα το Google Safety Engineering Center (GSEC) –Κέντρο Τεχνικής Ασφάλειας της Google- στο Μόναχο της Γερμανίας. Διευρύνουμε τις λειτουργίες μας και διπλασιάζουμε τον αριθμό των μηχανικών μας στο Μόναχο, σε περισσότερα από 200 άτομα μέχρι το τέλος του 2019, μετατρέποντας τη Γερμανία σε έναν παγκόσμιο κόμβο για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Google να διασφαλίζει το απόρρητο σε όλα τα προϊόντα της. Η ομάδα αυτή θα συνεργαστεί στενά με ειδικούς για την προστασία του απορρήτου από όλα τα γραφεία της Google στην Ευρώπη και παγκοσμίως, ενώ τα προϊόντα που θα κατασκευάζονται στο GSEC θα χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι δημιουργούμε αυτόν τον κόμβο για την ασφάλεια του απορρήτου στην καρδιά της Ευρώπης και, μάλιστα, σε μια χώρα που αντανακλά με πολλούς τρόπους το πώς σκέφτονται οι Ευρωπαίοι για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Πολλά από τα προϊόντα μας που προστατεύουν το απόρρητο έχουν δημιουργηθεί στο Μόναχο – όπως το Google Account, ένα κεντρικό σημείο από το οποίο μπορείτε να ελέγχετε την προστασία του απορρήτου σας στα προϊόντα της Google που χρησιμοποιείτε. Σήμερα, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Google Account καθημερινά για να ελέγξουν τις ρυθμίσεις τους, με τη χρήση εργαλείων όπως το Privacy Checkup, το οποίο παρέχει ένα γρήγορο και εύκολο τρόπο περιήγησης στις ρυθμίσεις ασφαλείας που έχετε θέσει.

Χάρη στους μηχανικούς μας που έχουν έδρα στο Μόναχο έχει γίνει πιο εύκολο για σας να λαμβάνετε αποφάσεις σχετικά με τα δεδομένα σας, διευκολύνοντας την πρόσβαση στον έλεγχο του απορρήτου σας, χωρίς καν να βγαίνετε από την εφαρμογή. Η δυνατότητα αυτή ισχύει ήδη στο Search, ενώ την επεκτείνουμε στα Maps, στον Assistant και το YouTube.  

Το να ενσωματώνουμε ρυθμίσεις ασφάλειας και απορρήτου στον πυρήνα των προϊόντων μας, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι παραμένουν ασφαλείς μόνο όταν χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Google— αλλά και όταν πλοηγούνται στο διαδίκτυο. Στο Μόναχο έχουν επίσης την έδρα τους ομάδες μηχανικών που έχουν ενσωματώσει τα χαρακτηριστικά μας για το απόρρητο και την ασφάλεια στον Chrome—όπως την ενισχυμένη διαχείριση κωδικών, καθώς και εργαλεία και βελτιώσεις για τον έλεγχο των cookies.

Η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί κορυφαίο ορόσημο στις ευρωπαϊκές επενδύσεις μας. Από το 2007, το ανθρώπινο δυναμικό μας στο Μόναχο έχει ανέλθει σε περισσότερα από 750 άτομα, που προέρχονται από περισσότερες από 60 χώρες. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε όλους τους τομείς της λειτουργίας μας, συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας του GSEC. Η φετινή επέκτασή μας θα σημάνει για μας, για πρώτη φορά, πάνω από 1.000 εργαζόμενους, καθιστώντας έτσι τα γραφεία μας έναν πραγματικά παγκόσμιο κόμβο, όχι μόνο για την ανάπτυξη τεχνικών προστασίας απορρήτου, αλλά και για την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Παράλληλα, με το νέο Google Impact Challenge on Safety εργαζόμαστε προκειμένου να ενισχύσουμε περισσότερους οργανισμούς να κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα. Πρόκειται για ένα ταμείο χρηματοδότησης 10 εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζεται για την υποστήριξη μη κερδοσκοπικών οργανισμών, πανεπιστημίων, ακαδημαϊκών ερευνητικών ιδρυμάτων, κοινωνικών επιχειρήσεων με κερδοσκοπικό σκοπό και άλλων εξειδικευμένων οργανισμών, που εργάζονται ήδη σε ολόκληρη την Ευρώπη πάνω σε ένα εύρος θεμάτων ασφάλειας, από το πώς θα είναι οι νέοι άνθρωποι ασφαλείς στο διαδίκτυο έως το πώς θα αντιμετωπίζονται εγκλήματα μίσους στις τοπικές κοινότητες.

Οι ανακοινώσεις αυτές σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα στο να γίνουν η προστασία του απορρήτου και η ασφάλεια, απτή πραγματικότητα για όλους και είμαστε πολύ χαρούμενοι για το γεγονός ότι οι ομάδες μας στο Μόναχο ανοίγουν αυτόν τον δρόμο.



Πηγή