Παραγωγή εικόνων από τις αναμνήσεις μας υπόσχεται αυτή η Τεχνητή Νοημοσύνη

0


Μια εταιρεία χρησιμοποιεί τις αναμνήσεις για να δημιουργήσει φωτογραφίες που παράγονται με Τεχνητή Νοημοσύνη. Πρόκειται για μέρος του προγράμματος Synthetic Memories, το οποίο συνεχίζει να προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακτήσουν τις χαμένες αναμνήσεις τους, μετατρέποντάς τες σε φωτογραφίες.

Το project Synthetic Memories αποτελεί μέρος μιας εν εξελίξει πρωτοβουλίας των Domestic Data Streamers για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αναπολούμε τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μας στις οποίες δεν υπήρχε φωτογράφος για να αποτυπώσει μια μόνιμη εικόνα ενός γεγονότος.

Χρησιμοποιώντας μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης και τα δεδομένα από τον εγκέφαλο ενός ατόμου, η ομάδα πίσω από το project είναι σε θέση να δημιουργήσει μια αναμνηστική φωτογραφία που προβάλλει το γεγονός σε μια εικόνα που θα μπορούσε να έχει ληφθεί όταν συνέβαινε το γεγονός.

Η εικόνα χρησιμοποιεί παλαιότερα μοντέλα AI, όπως το DALL-E 2, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετές ατέλειες στις εικόνες. Όμως, η εταιρεία πίσω από το project πιστεύει ότι αυτά τα παλαιότερα μοντέλα βοηθούν στην αποτύπωση των πιο νεφελωδών και θολών πτυχών των αναμνήσεων, καθώς δεν θυμόμαστε πάντα τις πιο μικρές λεπτομέρειες.

Ορισμένες από τις τελευταίες προσπάθειες του εγχειρήματος περιελάμβαναν τη λήψη αναμνήσεων από το μυαλό της 84χρονης Μαρίας, μιας γυναίκας από τη Βαρκελώνη. Η Μαρία είπε στο Synthetic Memories ότι έχει ζωντανές αναμνήσεις από την προσπάθεια της να δει τον πατέρα της, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή απέναντι από το μέρος όπου ζούσαν.

Τα μοντέλα κατάφεραν να πάρουν τα δεδομένα από τον εγκέφαλό της και να δημιουργήσουν μια αναμνηστική φωτογραφία της στο μπαλκόνι του σπιτιού της, προσπαθώντας να εντοπίσει τον πατέρα της. Ο ιδρυτής της Domestic Data Streamers δήλωσε στο Technology Review ότι μπορείς να καταλάβεις πότε η ανάμνηση είναι σωστή, επειδή συγκεντρώνει μια πολύ πραγματική αντίδραση από το άτομο.

Η Domestic Data Streamers εκφράζει την ανησυχία της ότι ο OpenAI και άλλες εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης θα αποσύρουν τελικά τα παλαιότερα μοντέλα τους, τα οποία, όπως λένε, παράγουν τις καλύτερες εικόνες λόγω των ατελειών που περιλαμβάνουν. Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να βασιστούν σε νεότερα μοντέλα για να δημιουργήσουν τις αναμνηστικές φωτογραφίες τους, οι οποίες μπορεί να μην είναι τόσο αληθινές, καθώς δεν θα έχουν τις ίδιες ατέλειες που προσφέρουν μερικές φορές οι αναμνήσεις.

[via]



Πηγή