Πλήρωνε $20 το μήνα ακόμη και ανήλικους για να έχει πρόσβαση στα δεδομένα τους

11


Δεν περνά εβδομάδα χωρίς να βγει στη φόρα κάποιο σκάνδαλο που να αφορά τη Facebook και τις πρακτικές της. Μια νέα αναφορά φέρνει στη δημοσιότητα ότι η εταιρεία πλήρωνε μυστικά χρήστες ηλικίας 13-35 ετών έως και $20 κάθε μήνα για να της επιτρέπουν να έχει πρόσβαση στα δεδομένα τους.

Αυτό γινόταν με εγκατάσταση της εφαρμογής Facebook Research στις συσκευές τους. Αν αναρωτιέστε που είναι το πρόβλημα από τη στιγμή που και γνώριζαν και πληρωνόταν για αυτόν τον σκοπό, η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο διανομής αυτής της εφαρμογής από τη Facebook.

Η Facebook εκμεταλλευόταν την εταιρική πιστοποίηση της (Enterprise Developer Certificate) για να καθιστά εφικτή την εγκατάσταση της εφαρμογής Facebook Research στις συσκευές. Παρόλα αυτά, το πιστοποιητικό προορίζεται μόνο για διανομή εταιρικών εφαρμογών στο εσωτερικό μιας επιχείρησης για τους υπαλλήλους της, με αποτέλεσμα η εγκατάσταση επί πληρωμή σε τρίτους να έρχεται σε αντίθεση με τους Όρους και Προϋποθέσεις του App Store της Apple.

Όσοι θυμάστε, μέσα στο 2018 η Apple ανάγκασε τη Facebook να αποσύρει την εφαρμογή Onavo (υπηρεσία VPN) από το App Store επειδή παραβίαζε την πολιτική της εταιρείας για συλλογή δεδομένων. Γι’ αυτό το λόγο, η Facebook προσπάθησε να κρύψει τη δραστηριότητα της βάζοντας τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες beta testing όπως τα Applause, BetaBound και uTest με σκοπό να εγγραφούν στη λίστα της εφαρμογής Facebook Research.

Μόλις ο χρήστης εγγραφόταν στην εφαρμογή Facebook Research, η εταιρεία αποκτούσε πρόσβαση σε όλες τις ιδιωτικές συνομιλίες του από άλλες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και messaging, στις φωτογραφίες και τα videos που έστελναν άλλοι χρήστες, στα emails, στις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο, στην τοποθεσία και στο ιστορικό πλοήγησης. Δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο, τι απ’ όλα αυτά κρατούσε αποθηκευμένο η Facebook.

Από την πλευρά της, η Facebook επιβεβαίωσε την ύπαρξη του προγράμματος Facebook Research στην ιστοσελίδα TechCrunch, αλλά (πάντοτε υπάρχει ένα αλλά…) ισχυρίζεται πως δεν παραβιάζει τους Όρους και Προϋποθέσεις της Apple.

Όπως κάνουν και άλλες εταιρείες, προσκαλούμε τους χρήστες να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα που μας βοηθούν να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας. Από τη στιγμή που αυτή η έρευνα πραγματοποιείται για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον τρόπο χρήσης των φορητών συσκευών, παρέχουμε εκτεταμένη ενημέρωση σχετικά με τον τύπο των δεδομένων που συλλέγουμε και τη διαδικασία συμμετοχής. Δεν μοιραζόμαστε αυτά τα δεδομένα με άλλους και ο κάθε χρήστης έχει δικαίωμα να διακόψει τη συμμετοχή του οποιαδήποτε στιγμή

Ουσιαστικά, η Facebook παραδέχεται ευθαρσώς ότι παραβιάζει τους κανόνες της Apple εκμεταλλευόμενη την εταιρική πιστοποίηση της και μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της τελευταίας μετά από αυτές τις αποκαλύψεις.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι μπορούσαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Facebook Research ανήλικοι χρήστες επί πληρωμή το αφήνουμε στον δικό σας σχολιασμό…

[via]



Πηγή