Ποινές και για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μέσω AI ετοιμάζει η ΕΕ

0


Οι εικόνες που δημιουργούνται με Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και άλλες μορφές deepfakes που απεικονίζουν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών θα μπορούσαν να ποινικοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τα σχέδια για την επικαιροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ώστε να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Επιτροπή.

Προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός νέου ποινικού αδικήματος για το livestreaming σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Η κατοχή και η ανταλλαγή “εγχειριδίων παιδεραστίας” θα ποινικοποιηθεί επίσης σύμφωνα με το σχέδιο – το οποίο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων που η ΕΕ αναφέρει ότι αποσκοπεί στην ενίσχυση της πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης (CSA), μεταξύ άλλων με την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους διαδικτυακούς κινδύνους και τη διευκόλυνση των θυμάτων να καταγγέλλουν εγκλήματα και να λαμβάνουν υποστήριξη (συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης δικαιώματος οικονομικής αποζημίωσης). Η πρόταση για την επικαιροποίηση των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ στον τομέα αυτό, οι οποίοι χρονολογούνται από το 2011, περιλαμβάνει επίσης αλλαγές σχετικά με την υποχρεωτική αναφορά των αδικημάτων.

Τον περασμένο Μάιο του 2022, η Επιτροπή παρουσίασε ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο σχετικά με την CSA, με στόχο τη θέσπιση ενός πλαισίου που θα μπορούσε να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση αυτοματοποιημένων τεχνολογιών από τις ψηφιακές υπηρεσίες για τον εντοπισμό και την αναφορά υφιστάμενου ή νέου υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) που κυκλοφορεί στις πλατφόρμες τους, καθώς και για τον εντοπισμό και την αναφορά δραστηριοτήτων grooming με στόχο παιδιά.

Το πρόγραμμα CSAM έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αμφιλεγόμενο – και συνεχίζει να διχάζει τους νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, καθώς και να εγείρει υποψίες σχετικά με τους δεσμούς της Επιτροπής με τους λομπίστες της τεχνολογίας για την ασφάλεια των παιδιών και να εγείρει άλλα αμήχανα ερωτήματα για την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

Η απόφαση της Επιτροπής να δώσει προτεραιότητα στη στόχευση των ψηφιακών πλατφορμών messaging για την αντιμετώπιση της CSA προκάλεσε πολλές επικρίσεις ότι οι νομοθέτες του μπλοκ εστιάζουν σε λάθος τομέα για την καταπολέμηση ενός πολύπλοκου κοινωνικού προβλήματος – γεγονός που μπορεί να έχει δημιουργήσει κάποια πίεση για να παρουσιάσει συμπληρωματικές προτάσεις.

Τούτου λεχθέντος, ακόμη και μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια από τότε που παρουσιάστηκε το αμφιλεγόμενο σχέδιο σάρωσης των προσωπικών μηνυμάτων, υπήρξε μια μαζική αύξηση της προσοχής στους κινδύνους γύρω από τα deepfakes και τις εικόνες που δημιουργούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών ότι η γίνεται κακόβουλη χρήση της τεχνολογίας για την παραγωγή CSAM και των ανησυχιών ότι αυτό το συνθετικό περιεχόμενο θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο για τις αρχές επιβολής του νόμου να εντοπίσουν τα πραγματικά θύματα.

Τόσο η αυξημένη διαδικτυακή παρουσία των παιδιών όσο και οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες δυνατότητες κατάχρησης“, επισημαίνει η Επιτροπή στην ανακοίνωση της. Αναφέρει επίσης ότι η πρόταση αποσκοπεί στη “μείωση της διάχυτης ατιμωρησίας της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών“.

Σε εκτίμηση του αντικτύπου που διενήργησε η Επιτροπή πριν από την υποβολή της πρότασης, η αυξημένη διαδικτυακή παρουσία των παιδιών και οι “τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις” αναγνωρίστηκαν ως τομείς που δημιουργούν νέες ευκαιρίες για την πραγματοποίηση CSA. Ανέφερε επίσης ότι ανησυχεί για τις διαφορές στα νομικά πλαίσια των κρατών μελών που εμποδίζουν τη δράση για την καταπολέμηση της κακοποίησης και θέλει να βελτιώσει τις τρέχουσες “περιορισμένες” προσπάθειες για την πρόληψη της CSA και την παροχή βοήθειας στα θύματα.

Οι ταχέως εξελισσόμενες τεχνολογίες δημιουργούν νέες δυνατότητες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο Διαδίκτυο και θέτουν προκλήσεις για τις αρχές επιβολής του νόμου όσον αφορά τη διερεύνηση αυτού του εξαιρετικά σοβαρού και ευρέως διαδεδομένου εγκλήματος“, πρόσθεσε η Ylva Johansson, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, σε συμπληρωματική δήλωση. “Ένα ισχυρό ποινικό δίκαιο είναι απαραίτητο και σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε αποτελεσματικά νομικά εργαλεία για τη διάσωση των παιδιών και την προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη“.

Όσον αφορά τους διαδικτυακούς κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών, η πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην “ευαισθητοποίηση”. Όπως και με το πρόγραμμα CSAM, θα εναπόκειται στους συννομοθέτες της ΕΕ, στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, να καθορίσουν την τελική μορφή των προτάσεων. Και υπάρχει περιορισμένος χρόνος για συνομιλίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών και της επανενεργοποίησης του σώματος των επιτρόπων αργότερα φέτος – αν και, οι σημερινές προτάσεις για την καταπολέμηση της CSA μπορεί να αποδειχθούν μάλλον λιγότερο διχαστικές από το πρόγραμμα CSAM. Έτσι, θα μπορούσε να υπάρξει μια πιθανότητα να υιοθετηθεί το ένα, ενώ το άλλο θα παραμείνει σε αδιέξοδο.

Εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία σχετικά με την τροποποίηση της ισχύουσας οδηγίας για την καταπολέμηση της CSA, αυτή θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, σύμφωνα με την Επιτροπή.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από την Barbara Zandoval on Unsplash

[via]



Πηγή