Πολυτέλεια, ομορφιά και η κορυφαία κάμερα στο χέρι σου

36


Μόνοι μας και όλοι σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι το motto της HUAWEI τα τελευταία χρόνια, η οποία όχι μόνο δεν τα έχει παρατήσει, αλλά εξακολουθεί να παραδίδει μαθήματα σε όλους τους κατασκευαστές smartphones για το πως φτιάχνεις μια πραγματική ναυαρχίδα. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες και το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια πρόθεση να αρθεί το εμπάργκο, η HUAWEI δείχνει αποφασιστικότητα, τόλμη και ατελείωτο πείσμα να συνεχίσει ακάθεκτη την εξέλιξη των συσκευών της.

Καλές οι κουβέντες, ακόμα καλύτερες οι πράξεις, με τα HUAWEI P60 Pro και HUAWEI Mate X3 να αποτελούν την καλύτερη απόδειξη – απάντηση σε όλους τους αμφισβητίες. Σε αυτό το review θα ασχοληθούμε με το πρώτο, το οποίο έχει ήδη αναδειχθεί ως το κορυφαίο smartphone στον κόσμο στον τομέα της κάμερας, τόσο στο DXoMark, όσο και στα πολύ σημαντικά βραβεία TIPA.

Σχεδιασμός – Κατασκευή

Στα χέρια μας έχουμε την έκδοση Rococo White, η οποία είναι μια φρέσκια προσέγγιση για τον σχεδιασμό της πλάτης, καθώς θυμίζει μάρμαρο, άσχετα αν τα υλικά κατασκευής του smartphone είναι γυαλί και μέταλλο. Premium αίσθηση στην αφή και με επεξεργασία που το καθιστά πολύ πιο σταθερό στο κράτημα απ’ ό,τι φαίνεται στο μάτι. Επίσης, δεν μένουν επάνω του δαχτυλιές, ούτε βρομιά και κάθε HUAWEI P60 Pro έχει διαφορετικό μοτίβο στα «νερά» του μαρμάρου.

Ξεχωρίζει, φυσικά, το μεγάλο camera module στην επάνω αριστερή γωνία που είναι αλήθεια ότι προεξέχει αρκετά, με αποτέλεσμα να μην μένει σταθερό όταν το ακουμπάς επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια αν θες να το χρησιμοποιήσεις έτσι. Η αριστερή πλευρά είναι «καθαρή», στο κάτω μέρος έχουμε την υποδοχή USB-C, ένα ηχείο, μικρόφωνο και υποδοχή για κάρτες SIM, στην επάνω πλευρά ηχείο και μικρόφωνο, ενώ στη δεξιά πλευρά έχουν τοποθετηθεί τα volume και power buttons, με το τελευταίο να διαθέτει και την χαρακτηριστική πινελιά που το κάνει να ξεχωρίζει. Θα κρατήσουμε ως αρνητικό, ωστόσο, το γεγονός πως η θέση τους είναι αρκετά πιο ψηλά απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει και ειδικά τα volume buttons δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιμα όπως κρατάς το HUAWEI P60 Pro στο χέρι σου.

Στην πρόσοψη ξεχωρίζει η κυρτή οθόνη με τα ελάχιστα bezels, καθώς καταλαμβάνει σχεδόν το 90% του διαθέσιμου χώρου, ενώ παρά το ελαφρώς μεγαλύτερο ύψος του είναι σχετικά εύκολο να το διαχειριστείς με το ένα χέρι. Στα θετικά και το γεγονός ότι ζυγίζει 200gr, δηλαδή αρκετά λιγότερο από την πλειοψηφία των smartphones αυτού του μεγέθους. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η κατασκευή του είναι πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από γλυκό νερό και σκόνη.

Συνοψίζοντας, το HUAWEI P60 Pro παίρνει άριστα στον τομέα της κατασκευής ως μια πραγματικά premium συσκευή που αποπνέει πολυτέλεια και ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα χάριν στο πρωτοποριακό πίσω μέρος, τουλάχιστον στην έκδοση Rococo White που πιθανότατα θα προτιμηθεί από τους περισσότερους καταναλωτές.

Οθόνη

Όπως προαναφέραμε, το HUAWEI P60 Pro διαθέτει κυρτό panel μεγέθους 6.67’’ LTPO OLED ανάλυσης 2700 x 1220, με αυτόματα προσαρμόσιμο ρυθμό ανανέωσης εικόνας 1-120Hz. Παρότι ξενίζει η απόφαση της εταιρείας να επιλέξει χαμηλότερη ανάλυση (π.χ. θα περιμέναμε QHD+ στα 3200 x 1440), η ποιότητα της εικόνας είναι κρυστάλλινη με πλούσια χρώματα, εξαιρετική συμπεριφορά στην αυτόματη προσαρμογή της φωτεινότητας ανάλογα με τον περιβάλλοντα φωτισμό και μάλιστα έχουν λυθεί τα ζητήματα με τα τυχαία αγγίγματα που συνήθως ταλαιπωρούν τους χρήστες συσκευών με κυρτές οθόνες.

Πέρα από την ανάλυση, η μοναδική ένσταση που έχουμε αφορά την ευκρίνεια στο φως της ημέρας, καθώς παρατηρήσαμε ότι κινείται ένα επίπεδο χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλες προτάσεις της αγοράς. Η HUAWEI δεν έχει αποκαλύψει τον συνολικό αριθμό των nits, ωστόσο, υποθέτουμε πως δεν φτάνει τα νούμερα που έχουμε δει πρόσφατα από τους ανταγωνιστές της. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η οθόνη του HUAWEI P60 Pro δεν είναι λειτουργική όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους.

Στη δική μας χρήση απολαύσαμε την κλασική εμπειρία θέασης που προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια η HUAWEI σε όλα τα smartphones της. Είτε μιλάμε για gaming, είτε για παρακολούθηση ταινιών και videos, είτε απλά για περιήγηση στα social media και τα διάφορα menu, το HUAWEI P60 Pro δεν πρόκειται ποτέ να σε απογοητεύσει.

Hardware – Απόδοση

Έχοντας καταφέρει να βρει πρόσβαση σε επεξεργαστές της Qualcomm, η HUAWEI τοποθέτησε στο HUAWEI P60 Pro το Snapdragon 8+ Gen1 SoC στην 4G έκδοση του λόγω των γνωστών κυρώσεων, δηλαδή το προηγούμενο κορυφαίο chipset της αγοράς για Android smartphones. Η δική μας έκδοση έρχεται με 8GB μνήμη RAM και 256GB αποθηκευτικό χώρο, και στην καθημερινή χρήση σε multitasking, απαιτητικό gaming και πολύωρη χρήση της κάμερας δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα, πέραν της αναμενόμενης ανόδου της θερμοκρασίας σε πολύ ανεκτά επίπεδα κατά τη διάρκεια λήψης video σε ανάλυση 4K στα 60fps. 

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται η HUAWEI. Η απουσία 5G modem που (δυστυχώς για την εταιρεία) όσο παιρνούν τα χρόνια και επεκτείνονται τα δίκτυα, την κρατά πίσω από τον ανταγωνισμό σε έναν πολύ σημαντικό τομέα. Κυκλοφορούν φήμες πως θα βρεθεί λύση και για αυτό το θέμα μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά για την ώρα μένουμε με τα 4G δίκτυα.

Σε ό,τι αφορά τον ήχο, το HUAWEI P60 Pro διαθέτει ομολογουμένως ένα από τα καλύτερα συστήματα ήχου που έχουμε δει ποτέ σε smartphone. Με κάποιον μαγικό τρόπο η εταιρεία κατάφερε να προσφέρει απόλυτα ισορροπημένο ήχο χωρίς παραμορφώσεις ακόμα και στις υψηλές εντάσεις, ενώ υπάρχει και μια δόση μπάσου που δεν συναντάς εύκολα σε smartphone. Απουσιάζει μεν η τεχνολογία Dolby Atmos, αλλά και πάλι μπορείς άνετα να παρακολουθήσεις videos, να ακούσεις χαλαρή μουσική και να πραγματοποιήσεις τηλεδιασκέψεις χωρίς καν να φορέσεις τα ακουστικά σου.

Σχετικά με τις βιομετρικές μεθόδους ξεκλειδώματος, το HUAWEI P60 Pro δεν διαθέτει το σύστημα αναγνώρισης προσώπου του Mate 50 Pro (3D scanning), αλλά και στο υπάρχον 2D σύστημα η διαδικασία λειτουργεί αστραπιαία ακόμα και αν φοράς μάσκα ή γυαλιά, αρκεί φυσικά να υπάρχει ικανός φωτισμός για το πρόσωπο του χρήστη. Ο in-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι όπως πάντα αξιόπιστος και ταχύτατος.

Θα κλείσουμε με την αυτονομία, τον τομέα όπου η HUAWEI παίρνει άριστα πρακτικά σε κάθε συσκευή που κατασκευάζει, είτε μιλάμε για smartphones, είτε για tablets, είτε για smartwatches. Αφού μας έχει καλομάθει όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς και στην περίπτωση του HUAWEI P60 Pro. Η μπαταρία χωρητικότητας 4815mAh και οι βελτιστοποιήσεις που έχουν γίνει στο hardware και το software της συσκευής έχουν ως αποτέλεσμα να απολαμβάνεις με χαρακτηριστική άνεση μια ολόκληρη ημέρα πραγματικά πολύ έντονης χρήσης. Αν πάλι παραστεί η ανάγκη για φόρτιση, στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται φορτιστής ισχύος 88W που γεμίζει πλήρως την μπαταρία σε λιγότερο από 25 λεπτά! Σημειώστε ότι υποστηρίζει και ασύρματη φόρτιση σε ισχύ έως 50W.

Λογισμικό

Θα έχετε βαρεθεί να το ακούτε και να το διαβάζετε τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι η αλήθεια. Ναι, δεν υποστηρίζονται επίσημα τα Google Mobile Services, όμως, ο μέσος χρήστης μπορεί να κάνει άνετα τη δουλειά του με τις ολοένα και πιο προηγμένες λύσεις της HUAWEI ή από την πληθώρα εναλλακτικών επιλογών που μπορεί να βρεί είτε στο κατάστημα εφαρμογών της εταιρείας (AppGallery) είτε μέσω του Petal Search κατεβάζοντας το αρχείο APK της εφαρμογής που τον ενδιαφέρει. Η εταιρεία έχει απλοποιήσει τόσο πολύ αυτές τις διαδικασίες, που ακόμα και ο πιο αρχάριος χρήστης είναι σε θέση να αναζητήσει, να βρει και να εγκαταστήσει το 95% των εφαρμογών του καταστήματος Google Play με 2-3 κλικ. Κρατήστε, επίσης, ότι όλα τα αρχεία APK σαρώνονται από το σύστημα ελέγχου της HUAWEI και έπειτα προχωρά η εγκατάσταση τους, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαγράφεται το αρχείο APK από τη συσκευή.

Τώρα, εάν δεν μπορείτε να ζήσετε μακριά από τις native εφαρμογές της Google (Gmail, YouTube, Google Drive κλπ.) υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες λύσεις παράκαμψης του εμπάργκο. Η μία από αυτές είναι το γνωστό μας Gspace, το οποίο μπορείς να κατεβάσεις από το AppGallery και μέσα από αυτό βρίσκεις όλες τις εφαρμογές της Google (και το κατάστημα Google Play) που μπορείς να τις εγκαταστήσεις και να δημιουργήσεις εικονίδια για την αρχική οθόνη του HUAWEI P60 Pro για να τις χρησιμοποιείς όπως σε οποιοδήποτε άλλο Android smartphone. Υπάρχει, όμως, και μια νέα λύση που ονομάζεται Gbox. Το βρίσκεις και αυτό στο AppGallery, πραγματοποιείς εγκατάσταση και μέσα από αυτό θα βρεις επίσης όλες τις εφαρμογές της Google (και όχι μόνο) για να απολαύσεις την ίδια ακριβώς εμπειρία με το Gspace.

Στις δοκιμές που πραγματοποιήσαμε δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα, με εξαίρεση ορισμένα games που χρησιμοποιούν location services της Google (π.χ. Pokémon Go). Ειλικρινά, δεν θεωρούμε πως θα μπορούσε να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα η συγκεκριμένη «έλλειψη».

Σχετικά με το περιβάλλον χρήσης EMUI 13.1.0, παραμένει πολύ γρήγορο με πληθώρα δυνατοτήτων διαμόρφωσης (π.χ. δημιουργία μεγάλων φακέλων), αν και το παράκαναν λίγο με τις προεγκατεστημένες εφαρμογές που φυσικά μπορείς να διαγράψεις άμεσα και οριστικά από τη συσκευή σου αν δεν τις χρειάζεσαι.

Κάμερες

Η σειρά HUAWEI P ανέκαθεν χαρακτηριζόταν ως αυτή που ορίζει τον χώρο της mobile Φωτογραφίας και την επιτομή των τεχνολογικών καινοτομιών της εταιρείας. Στο HUAWEI P60 Pro έχουν τοποθετηθεί τρεις αισθητήρες στην πίσω κάμερα, με τον κύριο αισθητήρα 48MP RYYB SuperSensing να διαθέτει μεταβλητό διάφραγμα f/1.4-4.0 και να συνοδεύεται από δεύτερο αισθητήρα 48MP f/2.1 με τηλεφακό για 3.5x οπτικό zoom, αλλά και τρίτο αισθητήρα 13MP f/2.2 για ultrawide λήψεις. Οι δύο πρώτοι είναι ενισχυμένοι με τεχνολογίες PDAF και οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας (OIS).

Σε μια εποχή όπου κυκλοφορούν αρκετές ναυαρχίδες με πολύ προηγμένες κάμερες, το HUAWEI P60 Pro καταφέρνει να ξεχωρίσει πάνω από όλες (όπως αποδεικνύουν και οι κορυφές στα DxOMark και TIPA) χάριν στην τρομερή φυσικότητα των λήψεων. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως πλησιάζουμε επικίνδυνα πολύ στην ποιότητα των επαγγελματικών DSLR, όσο βλάσφημο και αν ακούγεται αυτό. Αν βάλουμε στη κουβέντα το κόστος, την ευκολία χρήσης και την πολυλειτουργικότητα που προσφέρει ένα smartphone, τότε μια επένδυση στο HUAWEI P60 Pro ΚΑΙ για τις φωτογραφικές ανάγκες του μέσου χρήστη είναι σαφέστατα πολύ πιο value-for-money. Μεγάλη κουβέντα με επιχειρήματα ένθεν κι ένθεν, αλλά δυστυχώς (ή ευτυχώς) αυτή είναι η αλήθεια.

Χωρίς να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών θέλει απλά να βγάζει το smartphone από την τσέπη και άμεσα να απαθανατίζει αυτό που του κίνησε το ενδιαφέρον, μπορούμε να πούμε ότι το HUAWEI P60 Pro σε αφήνει απόλυτα ικανοποιημένο με τις λήψεις του. Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς περισσότερο με τις ρυθμίσεις του, τότε είναι βέβαιο πως μπορείς να εκπλήσσεις διαρκώς τον εαυτό σου.

Το μεταβλητό διάφραγμα του κύριου αισθητήρα σου προσφέρει τη δυνατότητα να παίξεις μεταξύ f.1,4 και f/4.0 για να διαλέξεις αν θέλεις μεγαλύτερο βάθος πεδίου ή μεγαλύτερη πρόσληψη φωτός σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά με φυσιολογική συμπεριφορά του HDR και σωστό τονισμό των λεπτομερειών του κάδρου, χωρίς να λείπει βέβαια ο χαρακτηριστικός υπερκορεσμός των χρωμάτων που μας έχει συνηθίσει η HUAWEI στις συσκευές της. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό και για όσους προτιμούν απόλυτα φυσικές λήψεις αρκεί να πειραματιστούν με τις επιλογές XMAGE στο μενού. Το τελευταίο, μάλιστα, έχει τοποθετηθεί κάτω από το κουμπί κλείστρου για να το ανοίγεις άμεσα με ένα σύρσιμο του δακτύλου σου.

Αυτό που παρατηρούμε, πάντως, είναι ότι οι αλγόριθμοι της HUAWEI δίνουν μια αρκετά έντονη έμφαση στην διόρθωση του φωτισμού στα άκρα των φωτογραφιών, γι’ αυτό βλέπουμε ένα ελαφρύ «ξέβγαλμα» σε ορισμένες. Το θετικό είναι ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο στα πορτραίτα, όπου μάλλον μπαίνει στην εξίσωση διαφορετικός αλγόριθμος για να διατηρεί πιο σωστές τις ισορροπίες.

Εξαιρετικά εντυπωσιακές είναι οι λήψεις με χρήση του τηλεφακού, τόσο στο οπτικό 3.5x, όσο και στο υβριδικό 10x, ακόμα και τη νύχτα! Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο καλή λειτουργία zoom σε νυχτερινή λήψη και σαφέστατα η HUAWEI παίρνει και εδώ μια σημαντική πρωτιά για τον χώρο της mobile Φωτογραφίας. Συνολικά οι νυχτερινές λήψεις είναι ανεπανάληπτες με τον κύριο αισθητήρα, είτε χρησιμοποιείς το Night mode είτε όχι, αν και στην περίπτωση του υπερευρυγώνιου αναμενόμενα χάνεται η λεπτομέρεια (τουλάχιστον δεν παρατηρούμε το περίφημο barrel effect με τον τελευταίο).

Σε ό,τι αφορά τη λήψη video, η σταθεροποίηση της εικόνας βρίσκεται σε καλό επίπεδο, για κάποιο λόγο η εταιρεία επιτρέπει μόνο ανάλυση έως 4K (ο επεξεργαστής υποστηρίζει και 8K) και σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα χωρίς να βλέπουμε κάποια σημαντική διαφορά συγκριτικά με άλλες προτάσεις.

Επίλογος

Το HUAWEI P60 Pro ήρθε για να δείξει και πάλι ότι η HUAWEI παραμένει ασταμάτητη σε ό,τι αφορά την καινοτομία στον χώρο των smartphones. Κόντρα σε όλους και σε όλα έχει τις δυνατότητες και τη θέληση να δημιουργεί κορυφαίες συσκευές με premium κατασκευή, πανίσχυρο hardware, πρωτοποριακές κάμερες και μοναδική αυτονομία. Με τις λύσεις για το θέμα των εφαρμογών της Google να είναι πιο προσβάσιμες και εύκολες από ποτέ, το μοναδικό αγκάθι (για την ώρα) είναι η απουσία του 5G modem. Υπό κανονικές συνθήκες, θα ψάχναμε να βρούμε τον δεύτερο. Και που να δείτε το αναδιπλούμενο HUAWEI Mate X3

HUAWEI P60 Pro

  • Οθόνη 6.67’’ LTPO OLED 1-120Hz (2700 x 1220) με επικάλυψη Kunlun Glass
  • Επεξεργαστής Snapdragon 8+ Gen1 (4G)
  • Μνήμη RAM 8GB/12GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB/512GB
  • Τριπλή κάμερα 48MP f/1.4-4.0 PDAF, OIS + 48MP f/2.1 telephoto (3.5x οπτικό zoom) PDAF, OIS + 13MP f/2.2 ultrawide
  • Εμπρόσθια κάμερα 13MP f/2.4 ultrawide
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη
  • Ηχεία stereo
  • WiFi 6, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 4G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 12 με EMUI 13.1.0
  • Μπαταρία 4815mAh με φορτιστή 88W (50W ασύρματη φόρτιση)
  • Υποδοχή USB-C
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη
  • Διαστάσεις 161 x 74.5 x 8.3mm
  • Βάρος 200gr

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή