Προγραμματισμός: Ο κώδικας εισόδου στα καλύτερα επαγγέλματα! | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

7


Άμεση στροφή στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων προτείνει η επικεφαλής της δράσης που έχει αλλάξει τη ζωή 200 νέων σε διάστημα μόλις 12 εβδομάδων!

Γνωρίζετε πως 44% των Ευρωπαίων δεν έχει καν βασικές ψηφιακές δεξιότητες; Ότι στο πολύ κοντινό μέλλον 9 στα 10 επαγγέλματα, θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες​; Και ότι το 50% των 10 καλύτερων επαγγελμάτων βάσει μισθού, ζήτησης και ικανοποίησης στην εργασία είναι ψηφιακά;

«Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα σε άτομα με υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες. Υπολογίζεται στα 500.000 στην Ευρώπη, ενώ ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια παγκοσμίως», μας ενημερώνει η Ελένη Νικολαΐδου, New Business Development Manager της PeopleCert, Διευθύντρια και Ιδρυτικό μέλος της Alliance ForDigital Employability και Διευθύντρια του Ελληνικού Δικτύου Επαγγελματιών Πληροφορικής με την οποία συνομιλήσαμε.

H μεγαλύτερη κατηγορία του ελλείμματος αφορά Προγραμματιστές και συνεπώς δεν υπάρχει εταιρία πληροφορικής που να μη δυσκολεύεται να βρει καταρτισμένους προγραμματιστές. Όπως μας εξηγεί η κα. Νικολαΐδου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που έχει υπάρξει ένα μεγάλο κύμα φυγής προς το εξωτερικό, οι έμπειροι προγραμματιστές είναι δυσεύρετοι. Πολλές εταιρίες στην Ελλάδα μάλιστα εστιάζουν στην εύρεση ταλέντων από το εξωτερικό, καθώς το υπάρχον στην Ελλάδα δεν επαρκεί.

Κι από την άλλη, είναι ιδιαίτερα θετικό πως αξιόλογες εταιρίες, θέλοντας να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, στήνουν τα δικά τους R&D τμήματα στη χώρα μας. Είδαμε τις τελευταίες ανακοινώσεις των Accenture και Beat, που είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε το έλλειμμα το οποίο αναφέρετε πιο πάνω;

Επενδύοντας στην εκπαίδευση, την επανειδίκευση (reskilling) και την αναβάθμιση των υπαρχόντων δεξιοτήτων (upskilling), με στόχο να δημιουργήσουμε ικανότατους προγραμματιστές, καθώς είναι το αντικείμενο που έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση αυτή τη στιγμή, ενώ είναι ιδιαίτερα καλοπληρωμένο και προσφέρει επαγγελματική προοπτική. Αυτό προσπαθούμε και αυτό κάνουμε με τα Coding Bootcamps, ταχύρρυθμα και εντατικά προγράμματα εκπαίδευσης στον Προγραμματισμό και την ανάπτυξη εφαρμογών, τα οποία στοχεύουν στην επανειδίκευση νέων χωρίς σχετικό υπόβαθρο.

Τι το ιδιαίτερο έχει το πρόγραμμα αυτό;

Αρχικά διαμορφώθηκε υπό την επίβλεψη σπουδαίων καθηγητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, είναι το μοναδικό πρόγραμμα 500 ωρών στην αγορά που σε εξειδικεύει σε 2 γλώσσες Προγραμματισμού, Java ή C#, οι οποίες είναι από τις πιο περιζήτητες παγκοσμίως. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η απασχολησιμότητα των αποφοίτων αγγίζει το 97% με μέσο όρο πρώτου μηνιαίου μισθού στα €900-€1000 «καθαρά», χωρίς να παίζει ρόλο το υπόβαθρο που είχαν. Π.χ. έχουμε νοσηλευτές, διατροφολόγους ή και θεολόγους ακόμα, που πλέον εργάζονται ως προγραμματιστές, αλλά επίσης, το 30% των αποφοίτων μας είχε ήδη σπουδάσει Πληροφορική.

Με ποιες εταιρίες συνεργάζεστε;

Στα 2,5 χρόνια της λειτουργίας μας, έχουμε πλέον διοχετεύσει πάνω από 200 άτομα σε 70 κορυφαίες συνεργαζόμενες εταιρίες όπως π.χ. οι AccentureAgileActorsEurobank, EYInteramerican, Intralot, Intrasoft, PeopleCert,  SingularLogic, ή Upstream. Το σημαντικό είναι ότι αισθανόμαστε πως έχουμε πλέον καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή ταλέντων, καθώς συνεχώς αυξάνεται το δίκτυο των συνεργαζόμενων εταιριών, αλλά και οι απόφοιτοί μας έχουν αρκετά γρήγορη εξέλιξη.

Και ο απώτερος στόχος σας;

Να βοηθήσουμε στη γεφύρωση του χάσματος των ψηφιακών δεξιοτήτων, στηρίζοντας κυρίως όσους είναι απογοητευμένοι κι έχουν βρεθεί σε επαγγελματικό αδιέξοδο.

Το επόμενο CodingBootcamp ξεκινά στις 13 Μαΐου και μπορείς να κάνεις την αίτησή σου εδώ ή να καλέσεις στο 210 3729070 για περισσότερες πληροφορίες.





Πηγή