Πρωτοποριακό: Το Τελ Αβίβ δημιουργεί «ηλεκτρικό» δρόμο για την ασύρματη φόρτιση αστικών λεωφορείων [βίντεο] | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5


Ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα έχουν ξεκινήσει οι Αρχές στο Τελ Αβίβ με τη δημουργία ενός δικτύου ηλεκτρικών δρόμων για την ασύρματη φόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην πόλη!

Στο πρόγραμμα αυτό, που θα χαρίσει την παγκόσμια πρωτιά στην πολυπληθέστερη πόλη της μητροπολιτικής περιοχής του Ισραήλ, συνεργάζονται ο Δήμος Τελ Αβίβ-Γιάφο με την Dan Bus Company και την ElectReon, μια εταιρεία που αναπτύσσει το σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων εν κινήσει.

Εκπρόσωπος της τελευταίας είπε ότι το project χρηματοδοτείται από κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, αν και δεν αποκάλυψε τον προϋπολογισμό του έργου. Το μήκους δύο χιλιομέτρων δίκτυο θα εκτείνεται από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ μέχρι τον τερματικό σταθμό στο Ραμάτ Αβίβ, ενώ ο ηλεκτρικός δρόμος θα έχει μήκος περίπου 600 μέτρων.

Ηλεκτρικές υποδομές κάτω από το οδόστρωμα θα φορτίζουν τα ειδικά κατασκευασμένα λεωφορεία. Το σύστημα αποτελείται από χάλκινες σπείρες τοποθετημένες κάτω από την άσφαλτο, ενώ η ενέργεια θα μεταφέρεται από το ηλεκτρικό δίκτυο στην ειδική υποδομή και από εκεί στα οχήματα που θα διαθέτουν κατάλληλους δέκτες στα πατώματά τους και θα φορτίζουν τις μπαταρίες τους εν κινήσει.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του δήμου του Τελ Αβίβ στο CNN, τις τελευταίες μέρες προχωρά η κατασκευή του δρόμου και θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες δοκιμές του συστήματος, προτού παραδοθεί σε χρήση.

Αν στεφθεί με επιτυχία το πιλοτικό πρόγραμμα, τότε ο δήμος θα εξετάσει σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών του Ισραήλ την επέκταση του δικτύου και σε άλλες περιοχές της πόλης.

Όπως είπε ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι, σκοπός του εγχειρήματος είναι η συμμετοχή της πόλης στον αγώνα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Με την ασύρματη φόρτιση των δικτύων από τους ηλεκτρικούς δρόμους εκτιμάται ότι θα εξαλειφθεί η ανάγκη δημιουργίας σταθμών φόρτισης. Οι δοκιμές θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες και στη συνέχεια η Dan Bus Company θα ξεκινήσει κανονικά δρομολόγια.





Πηγή