Πώς να καθαρίσετε την οθόνη του υπολογιστή σας χωρίς να την καταστρέψετε | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

40


Εκεί που κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή ή το laptop σας, ξαφνικά το φως του ήλιου «χτυπά» την οθόνη και βλέπετε πως είναι γεμάτη σημάδια και σκόνη. Μπορεί να τα είχατε δει εδώ και καιρό και να τα αγνοούσατε, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να καθαριστούν. Λίγο-πολύ, όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση.

Ενώ το καθάρισμα της οθόνης του υπολογιστή σας είναι μια απλή διαδικασία, υπάρχουν μερικοί σημαντικοί κανόνες που πρέπει να θυμάστε για να βεβαιωθείτε ότι το κάνετε με ασφάλεια.

Tι πρέπει να γνωρίζετε πριν καθαρίσετε μια οθόνη υπολογιστή

Οι οθόνες υπολογιστών δεν είναι όλες ίδιες, και έτσι δεν μπορούν όλες να καθαριστούν με τον ίδιο τρόπο. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ανεξάρτητα από τον τύπο της οθόνης σας, αλλά είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι οι οθόνες βγαίνουν σε δύο κατηγορίες:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οθόνες με επικάλυψη γυαλιού: Οι οθόνες σε νεότερα iMac και MacBooks έχουν επικάλυψη από γυαλί. Οι γυάλινες οθόνες είναι λίγο λιγότερο ευαίσθητες από τις οθόνες LCD ή LED και οι ήπιες λύσεις καθαρισμού, όπως το οινόπνευμα, είναι γενικά ασφαλείς στη χρήση τους.

Οθόνες LCD ή LED: Οι υπολογιστές με Windows και οι περισσότερες οθόνες αφής και ματ οθόνες, συνήθως δεν είναι επικαλυμμένες με γυαλί. Θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα με αυτές τις οθόνες, ώστε να μην καταστρέψετε τα pixel που αποτελούν την οθόνη.

Για να καθαρίσετε μια οθόνη υπολογιστή, χρειάζεστε μόνο δύο πράγματα: Ένα πανί μικροϊνών και φιλτραρισμένο ή αποσταγμένο νερό.

Εάν θέλετε κάποια επιπλέον βοήθεια, ένα ισοδύναμο μείγμα νερού και ξιδιού είναι ασφαλές ανεξάρτητα από τον τύπο της οθόνης σας. Εάν γνωρίζετε ότι η οθόνη σας είναι επικαλυμμένη με γυαλί, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ισοδύναμο μείγμα νερού και 70% οινόπνευμα εντριβής.

Τι χρειάζεστε

  • Δύο πανιά μικροϊνών χωρίς χνούδι
  • Αποσταγμένο νερ
  • Αποσταγμένο λευκό ξύδι (προαιρετικό)
  • 70% ισοπροπυλική αλκοόλη (προαιρετικά, μόνο για οθόνες που δεν είναι LCD / LED)
  • Απολυμαντικά μαντηλάκια (προαιρετικά, μόνο για οθόνες που δεν είναι LCD / LED)

Πώς να καθαρίσετε μια οθόνη υπολογιστή

  • Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή ή τον φορητό υπολογιστή σας. Για λόγους ασφαλείας, ξεκινήστε αφήνοντας τη συσκευή να κρυώσει εντελώς. Η σκόνη, τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι λεκέδες είναι επίσης ευκολότερο να εντοπιστούν σε μια μαύρη οθόνη.
  • Σκουπίστε τη σκόνη με ένα στεγνό πανί. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνό πανί μικροϊνών χωρίς χνούδι για να σκουπίσετε απαλά τυχόν ορατή σκόνη και βρωμιά. Εάν είναι απαραίτητο, ασκήστε ελαφρά πίεση για να αφαιρέσετε τους λεκέδες.
  • Εάν παραμείνουν τα σημάδια, σκουπίστε με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί. Για οθόνες με επικάλυψη από γυαλί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα ίσων μερών νερού και ξυδιού ή οινοπνεύματος εντριβής. Για οθόνες LED ή LCD, χρησιμοποιήστε μόνο νερό. Ψεκάστε ή χτυπήστε ελαφρά το διάλυμα απευθείας στο πανί και σκουπίστε προσεκτικά την οθόνη από αριστερά προς τα δεξιά.
  • Γυαλίστε τη με ένα στεγνό πανί και αφήστε τη να στεγνώσει με τον αέρα. Εάν παραμείνουν ραβδώσεις μόλις στεγνώσει η οθόνη, περάστε τις απαλά με το στεγνό πανί. Προτού ενεργοποιήσετε ξανά τον υπολογιστή ή τον φορητό υπολογιστή σας, αφήστε την οθόνη να στεγνώσει εντελώς.

Σημείωση: Η Apple ισχυρίζεται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια απολύμανσης 70% ισοπροπυλίου για να καθαρίσετε οποιοδήποτε προϊόν της Apple. Απλώς θυμηθείτε να μην μπει υγρό στις θύρες ή τα ανοίγματα της συσκευής -για να το αποφύγετε αυτό, ίσως θα πρέπει να στύψετε το μαντιλάκι για να αφαιρέσετε τυχόν υγρό που περισσεύει πριν το χρησιμοποιήσετε.

Ο καθαρισμός της οθόνης του υπολογιστή σας, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή / Φωτογραφία: Shutterstock

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλες σημαντικές συμβουλές για ασφαλή καθαρισμό της οθόνης

Για να είστε σίγουροι για το πώς να καθαρίσετε την οθόνη σας, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε, είναι να ελέγξετε το εγχειρίδιο της συσκευής, το οποίο παρέχει συγκεκριμένες προτάσεις του κατασκευαστή. Ωστόσο, επειδή οι οθόνες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ζημιές, υπάρχουν μερικές γενικές οδηγίες που ισχύουν, ανεξάρτητα από τον τύπο της οθόνης που σας ανήκει.

Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας πριν καθαρίσετε την οθόνη. Αυτή είναι απλώς μια ασφαλής πρακτική για οποιαδήποτε πρακτική έχει να κάνει με ποσότητα υγρού, όπου υπάρχει οποιαδήποτε ποσότητα υγρού, καθώς μπορούν να προκληθούν ζημιές.

Μη χρησιμοποιείτε λειαντικά καθαριστικά διαλύματα. Αυτό περιλαμβάνει λευκαντικό (ή οποιαδήποτε προϊόντα που περιέχουν λευκαντικό), υπεροξείδιο του υδρογόνου ή καθαριστικά ψεκασμού για όλες τις χρήσεις. Η χρήση ενός λειαντικού καθαριστικού μπορεί να καταστρέψει το φινίρισμα της οθόνης σας.

Χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο ή αποσταγμένο νερό. Ειδικά σε περιοχές με σκληρό νερό, το νερό που περιέχει μέταλλα όπως ασβέστιο και
μαγνήσιο, μπορεί να καταστρέψει την οθόνη σας ή να αφήσει ακόμη περισσότερα σημάδια.

Χρησιμοποιήστε μόνο μαλακά υφάσματα από μικροΐνες. Ακόμα και ένα ύφασμα τόσο μαλακό όσο ένα βαμβακερό πουκάμισο έχει προεξοχές και ανώμαλα σωματίδια που μπορούν να γρατσουνίσουν την οθόνη του υπολογιστή. Για αυτόν τον λόγο, αποφύγετε μπλουζάκια, πετσέτες και χαρτοπετσέτες. Η εξαίρεση είναι το Apple Pro Display XDR ή το iMac, το οποίο απαιτεί ειδικό ύφασμα για γυάλισμα.

Ποτέ μην ψεκάζετε το διάλυμα καθαρισμού απευθείας στην οθόνη. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ζημιάς από την υπερβολική υγρασία, ψεκάστε το διάλυμα απευθείας στο ύφασμα μικροϊνών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μη σκουπίζετε σε κύκλους. Το σκούπισμα σε κύκλους μπορεί να δημιουργήσει άνιση πίεση και τελικά να οδηγήσει σε ζημιά στην οθόνη. Είναι επίσης πιο πιθανό να δημιουργήσει ραβδώσεις. Σκουπίστε με σφιχτές κινήσεις σε σχήμα Ζ ή με ευρείες κινήσεις σαν χάδι, από πλευρά σε πλευρά.

Μην τρίβετε. Εφαρμόστε απαλή πίεση μόνο. Ο σκληρός καθαρισμός μπορεί να βλάψει τα εσωτερικά στοιχεία της οθόνης και να αφήσει γρατζουνιές ή σημεία αποχρωματισμού ή νεκρά pixels που δεν θα φεύγουν με τίποτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr



Πηγή