Σε αυτή τη φωτογραφία βλέπουμε άτομα στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση!

18


Ερευνητές από το Cornell University κατάφεραν να πάρουν τις πιο καθαρές φωτογραφίες ατόμων που έχουμε δει ποτέ και μάλιστα ισχυρίζονται πως είναι τόσο υψηλή η ανάλυση που πιθανότατα έχουν φτάσει στο απόλυτο όριο ευκρίνειας.

Στην εικόνα βλέπετε τα άτομα κρυσταλλικού σκανδικού πρασεοδυμίου (PrScO3) ως φωτεινές κουκίδες που περιβάλλονται από κόκκινα νέφη, με τα τελευταία να αποτελούν θολώσεις που προκαλούνται από την κίνηση τους. Η εικόνα έχει γίνει zoom 100 εκατομμύρια φορές για χρησιμοποιήθηκαν εξελιγμένοι αλγόριθμοι για να βελτιωθεί η καθαρότητα.

Αντιλαμβάνεστε ότι η λήψη δεν έγινε με κάποιον απλό τρόπο. Οι ερευνητές χρειάστηκε πρώτα να δημιουργήσουν ένα μοτίβο των σκεδάσεων των ηλεκτρονίων επάνω σε στόχο, προκειμένου το ειδικό όργανο να εστιάσει στα σημεία που παρατηρείται επαναλαμβανόμενο “πέρασμα”. Στη συνέχεια το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο στέλνει μια πρώτη “θολωμένη” δέσμη για να πάρει μια πολύ γενική εικόνα και εκεί πιάνουν δουλειά οι αλγόριθμοι που την “καθαρίζουν” ανακατασκευάζοντας την από την αρχή με βάση τα δεδομένα που έχουν.

Σε αυτήν την φάση, η ομάδα των ερευνητών ισχυρίζεται ότι έχουν φτάσει στο ανώτερο όριο για τον καθαρισμό της εικόνας σε αυτήν την κλίμακα. Θα μπορούσαν ίσως να πάρουν ακόμα πιο καθαρό αποτέλεσμα εάν χρησιμοποιούσαν βαρύτερα άτομα ή αν μπορούσαν να τα “φωτογραφίσουν” σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο 0 (-273°C) έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η κινητικότητα τους. Ακόμα κι έτσι, όμως, το επίτευγμα τους θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για την απεικόνιση βιολογικών υλικών και φυσικά για την εξέλιξη των κβαντικών υπολογιστών.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[Cornell]



Πηγή