Στον αέρα το Stratolaunch για τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση -Το γιγάντιο διπλό αεροπλάνο με τα δύο κόκπιτ και τους έξι κινητήρες [βίντεο] | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

17


Στους αιθέρες και πάλι το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου, το Stratolaunch, με διπλό κόκπιτ και έξι κινητήρες που πραγματοποίησε τη Μεγάλη Πέμπτη τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση του.

Το Stratolaunch απογειώθηκε από τη βορειοανατολική Καλιφόρνια στις 10.28 το πρωί τοπική ώρα και παρέμεινε στον αέρα επί 3 ώρες και 14 λεπτά προκειμένου η ομάδα ειδικών πίσω από το πρότζεκτ να συλλέξει πολύτιμες πληροφορίες εν ώρα πτήσης.

Το εν λόγω αεροσκάφος, που κατασκευάστηκε από την εταιρεία αεροναυπηγικής Scaled Composites, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο ακόμη κι από τη ναυαρχίδα της Airbus, το Α380, έχει δυο ατράκτους και «φορά» έξι κινητήρες Boeing 747.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαστε πολύ ευτυχείς με την επίδοση του Stratolaunch σήμερα, αλλά και με το γεγονός πως βρισκόμαστε πολύ κοντά ώστε το αεροπλάνο να εκτοξεύσει το πρώτο του υπερηχητικό σκάφος» δήλωσε ο επικεφαλής του πρότζεκτ Ζάκαρι Κρέβορ.

Το αεροσκάφος γίγας με τους 28 τροχούς και τους έξι κινητήρες

Το γιγαντιαίο αεροσκάφος έχει έξι κινητήρες, 28 τροχούς και ένα άνοιγμα πτερυγίων 117 μέτρα, ενώ ο στόχος είναι στο μέλλον να μπορεί να πετάξει και στο διάστημα.

Το γιγαντιαίο αεροσκάφος Stratolaunch, με συνολικό βάρος μέχρι 590 τόνους, δεν πρόκειται να μεταφέρει επιβάτες, αλλά προορίζεται να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα εκτόξευσης πυραύλων.

Το τριμελές πλήρωμα αργότερα θα έχει θέσεις καθίσματος μόνο στη δεξιά άτρακτο προκειμένου να ελέγχει το αεροσκάφος. Το μοντέλο βασίζεται σε δύο αεροσκάφη Boeing 747, ενωμένα σε ένα.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση του «καταμαράν του ουρανού», όπως αποκαλούν το εντυπωσιακό αεροσκάφος πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου του 2019, στην έρημο Μοχάβι της Καλιφόρνια, μέρος που αποτελεί το επίσημο διαστημοδρόμιο των ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αεροσκάφος που θα μεταφέρει… διαστημικούς πυραύλους

Οι κατασκευαστές του Stratolaunch, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το προορίζουν για να μεταφέρει και να αφήνει σε ύψος έναν μικρό πύραυλο, η μηχανή του οποίου θα τίθεται τότε σε λειτουργία για να το οδηγήσει στο διάστημα, όπου θα θέτει σε τροχιά δορυφόρους.

Πρόκειται για πιο ομαλή μέθοδο εκτόξευσης διαστημικών οχημάτων από τις κλασικές εκτοξεύσεις πυραύλων από πλατφόρμες, καθώς για να επιτευχθεί επαρκεί ένας μεγάλος διάδρομος απογείωσης. Άλλωστε Stratolaunch, είναι η σύμπτηξη της λέξης Στρατόσφαιρια με την λέξη εκτόξευση.

Στο τέλος της δεκαετίας, η εταιρεία θέλει να ξεκινήσει τακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το Stratolaunchμοιάζει με ένα καταμαράν του ουρανού, χάρη στις δύο ατράκτους κάτω από μια τεράστια επιφάνεια μεταφοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr



Πηγή