Τι είναι το ChatGPT που ο Μπιλ Γκέιτς προβλέπει ότι θα αλλάξει τον κόσμο

56


Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς πιστεύει ότι το ChatGPT, ένα chatbot που δίνει εντυπωσιακά ανθρώπινες απαντήσεις σε ερωτήματα χρηστών, είναι εξίσου σημαντικό με την εφεύρεση του διαδικτύου.

«Μέχρι τώρα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορούσε να διαβάσει και να γράψει, αλλά δεν μπορούσε να κατανοήσει το περιεχόμενο. Τα νέα προγράμματα, όπως το ChatGPT, θα κάνουν πολλές δουλειές γραφείου πιο αποτελεσματικές, βοηθώντας στη σύνταξη τιμολογίων ή επιστολών. Αυτό θα αλλάξει τον κόσμο μας» είπε ο Μπιλ Γκέιτς στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ChatGPT, που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία OpenAI και υποστηρίζεται από τη Microsoft Corp (MSFT.O), έχει χαρακτηριστεί η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή για καταναλωτές στην ιστορία.

Για όσους δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι το ChatGPT της OpenAI προαναγγέλλει σημαντική καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη, ας το ακούσουν από τον άνθρωπο που ξεκίνησε την επανάσταση των οικιακών υπολογιστών πριν από 50 χρόνια.

Η επιτυχημένη παρουσίαση του ChatGPT τον Νοέμβριο ώθησε τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων της Google και της Microsoft, να επιταχύνουν την έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή την εβδομάδα, η Google έδωσε στους δοκιμαστές τη δική της μηχανή αναζήτησης με τη βοήθεια Α.Ι. (Τεχνητή Νοημοσύνη) που ονομάζεται Bard, ενώ η Microsoft ανακοίνωσε μια νέα έκδοση της δικής της μηχανής αναζήτησης Bing, που θα τροφοδοτείται από ένα επερχόμενο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, παρόμοιο με το ChatGPT, και το οποίο αναπτύχθηκε επίσης από την OpenAI.

Τι είναι το ChatGPT

Η τεχνολογία πίσω από το ChatGPT, η οποία επιτρέπει στο chatbot να παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες και να γράφει για πολύπλοκα θέματα, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για σημαντικές αλλαγές στις μηχανές αναζήτησης και στις εφαρμογές γραφείου και να βοηθήσει στις καθημερινές εργασίες.

Αλλά το ευρύ φάσμα χρήσεων του ChatGPT έχει επίσης κάνει τους ανθρώπους να ανησυχούν για τις δουλειές τους.

Το chatbot μπορεί να γράψει, να συνθέσει και να λύσει προβλήματα ως απάντηση σε μια προτροπή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αν και δεν είναι πάντα ακριβές, αφήνει τους τεχνικούς συντάκτες, τους αναλυτές δεδομένων και τους προγραμματιστές νευρικούς για το μέλλον τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπιλ Γκέιτς για το ChatGPT: «Θα αλλάξει τον κόσμο»

Ωστόσο, το ChatGPT δεν αποτελεί ακόμη κίνδυνο για τα προς το ζην, σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, τον συνιδρυτή της Microsoft και επενδυτή στον τομέα της τεχνολογίας.

Το ChatGPT, είπε, μας έδειξε τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη, και η επίδρασή της στον εργασιακό χώρο θα είναι εξαιρετικά θετική. «Αυτό θα αλλάξει τον κόσμο», δήλωσε ο Gates.

Ο Γκέιτς πρόσθεσε ότι ενώ η Α.Ι. κάνει ακόμη μεγάλα λάθη, θα μπορούσε ωστόσο να βελτιώσει την εργασία στο γραφείο, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

«Βρισκόμαστε με ένα εργαλείο που μπορεί να κάνει ακόμη και τις δουλειές τύπου λευκού κολάρου πολύ πιο αποτελεσματικές -να εξετάζουμε τιμολόγια, ιατρικές αιτήσεις ή να γράφουμε επιστολές. Η ανάγνωση και η γραφή είναι πλέον μέσα στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και αυτό θα έχει πολύ ευρύ αντίκτυπο», δήλωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σκεφτείτε το χρόνο που ξοδεύουν οι γιατροί με τη γραφειοκρατία, από την οποία θα πρέπει να καταφέρουμε να απαλλαγούμε. Σκεφτείτε τους γιατρούς που δεν γνωρίζουν το πιο πρόσφατο άρθρο που ίσως θα έπρεπε να γνωρίζουν. Σε αυτό μπορούμε να τους βοηθήσουμε», συνέχισε ο Γκέιτς.

Ο Μπιλ Γκέιτς παραδέχθηκε ότι είναι «προκατειλημμένος» υπέρ της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς συνεχίζει να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη Microsoft μετά την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2000.

Μετά την ανακοίνωση της επένδυσης, ύψους 10 δισ. δολαρίων, στην OpenAI τον περασμένο μήνα, η Microsoft συνεργάζεται στενά με τη νεοσύστατη επιχείρηση για την ανάπτυξη προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως για την αναζήτηση.

Οι όροι της επένδυσης ουσιαστικά δίνουν στη Microsoft τον έλεγχο των οικονομικών της OpenAI έως ότου η εταιρεία αρχίσει να παράγει κέρδη και να μπορεί να επιστρέψει την αρχική επένδυση συν τους τόκους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Microsoft ετοιμάζεται να προσθέσει την τεχνητή νοημοσύνη που μοιάζει με το ChatGPT στα προϊόντα γραφείου της, όπως το Word, το Outlook και το PowerPoint. Τα χαρακτηριστικά που θα παρουσιαστούν τις επόμενες εβδομάδες φέρεται να περιλαμβάνουν τη χρήση A.I. για να προτείνει απαντήσεις σε email και να βελτιώσει τη γραφή, με τις νέες εξελίξεις να επιταχύνονται, καθώς η ανταγωνίστρια Google αρχίζει επίσης να αναπτύσσει τα προϊόντα A.I. της.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους το ChatGPT και τα chatbots, όπως αυτό, μπορούν να βελτιώσουν τον εργασιακό χώρο, περιλαμβάνουν τη συμμετοχή μιας A.I. σε μια εταιρική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να φέρει σχετικές ή πρόσφατα αποκαλυφθείσες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, δήλωσε ο Γκέιτς. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συνεχίσει να διαταράσσει τον εργασιακό χώρο, καθώς η τεχνολογία θα βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

«Η πρόοδος τα επόμενα δύο χρόνια για να γίνουν αυτά τα πράγματα ακόμη καλύτερα θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη», σημείωσε ο Μπιλ Γκέιτς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή