Το μέλλον της στέγασης; Έρχεται η πρώτη γειτονιά με κατοικίες κατασκευασμένες από εκτυπωτές 3D | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

7


Το ερημικό τοπίο της κοιλάδας της Κοατσέλα στην Καλιφόρνια πρόκειται σύντομα να φιλοξενήσει την πρώτη αμερικανική γειτονιά που θα αποτελείται αποκλειστικά από σπίτια φτιαγμένα από εκτυπωτές 3D.

Μέσω της συνεργασίας δύο εταιρειών, της Palari, ενός ομίλου βιώσιμης ανάπτυξης ακινήτων, και της Mighty Buildings, μίας τεχνολογικής εταιρείας κατασκευών, θα δημιουργηθεί στην περιοχή μία νέα γειτονιά 15 κατοικιών φιλικών προς το περιβάλλον, κατασκευασμένων από εκτυπωτές 3D. Οι εταιρείες υποστηρίζουν πως το μέλλον της στέγασης βρίσκεται στην τρισδιάστατη εκτύπωση.

Σε μία μεγάλη αποθήκη στο Όκλαντ, η Mighty Buildings δημιουργεί κατοικίες χρησιμοποιώντας τεράστιους εκτυπωτές 3D, μεγέθους όσο ένα μικρό γκαράζ. Το υλικό που χρησιμοποιεί η εταιρεία σκληραίνει σχεδόν αμέσως, επιτρέποντας να προστεθούν στο πλαίσιο μίας ενιαίας διαδικασίας η στέγη, τα στρώματα μόνωσης και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του σπιτιού. Έως και το 80% της κατασκευής μπορεί να αυτοματοποιηθεί, υποστηρίζει η εταιρεία, με 95% λιγότερες εργατοώρες και 10 φορές λιγότερα απορρίμματα σε σύγκριση με τους συνηθισμένους τρόπους κατασκευής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκτυπωτές της εταιρείας μπορούν να δημιουργήσουν ένα σπίτι 32 τετραγωνικών μέτρων μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian ο συνιδρυτής της Mighty Buildings. “Περισσότερο μας περιορίζει η μεταφορά των κτιρίων παρά η ίδια η εκτύπωσή τους”, τόνισε.

Η νέα γειτονιά θα αποτελείται από κατοικίες 135 τετραγωνικών μέτρων με τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια, ένα δεύτερο κτίσμα με δύο υπνοδωμάτια και μπάνιο, και πισίνα. Οι τιμές θα ξεκινούν από τα 595.000 δολάρια.

Η ιδέα δεν είναι εντελώς καινούργια. Το 2019, η μη κερδοσκοπική εταιρεία New Story ανακοίνωσε την παραγωγή κατοικιών με τρισδιάστατη εκτύπωση για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα στο Μεξικό. Ταυτόχρονα, αργότερα μέσα στην χρονιά αναμένεται να εγκατασταθούν κατοικίες που έχουν δημιουργηθεί από εκτυπωτές 3D στο Όστιν του Τέξας.

Η άνοδος των κατοικιών που δημιουργούνται με τρισδιάστατη εκτύπωση έρχεται την κατάλληλη στιγμή, καθώς η Καλιφόρνια αντιμετωπίζει σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα. Η πολιτεία χρειάζεται από 1,8 έως και 3,5 εκατομμύρια νέες κατοικίες ως το 2025 ώστε να αντιμετωπίσει την υπάρχουσα έλλειψη αλλά και να στεγάσει τον επιπλέον πληθυσμό που αναμένεται να φιλοξενεί ως τότε.

Η Mighty Buildings δηλώνει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τοπικές κυβερνήσεις για την πιθανή δημιουργία κατοικιών για ευάλωτους πληθυσμούς, ωστόσο απευθύνεται στην “χαμένη μεσαία τάξη, τους δασκάλους, πυροσβέστες, τους ανθρώπους που προσφέρουν υπηρεσίες σε μία κοινότητα, αλλά με τις τρέχουσες, υπερβολικές τιμές της αγοράς ακινήτων στην Καλιφόρνια δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να αποκτήσουν δικό τους σπίτι”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr



Πηγή