Το ρομπότ Spot της Boston Dynamics κατέστησε ασφαλή μια ένοπλη επιχείρηση της αστυνομίας

0


Το ρομπότ-σκύλος Spot της Boston Dynamics που χρησιμοποιήθηκε από την Πολιτειακή Αστυνομία της Μασαχουσέτης (MSP) πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής στο Cape Cod. Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που το ρομπότ-βοηθός δέχεται σφαίρα κατά τη διάρκεια ενεργής υπηρεσίας και αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει να παραμείνουν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου μακριά από κινδύνους κατά τη διάρκεια δύσκολων καταστάσεων.

Το περιστατικό συνέβη νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων (SWAT) ανταποκρίθηκε σε μια κλήση σχετικά με ένα ύποπτο ένοπλο άτομο που είχε ταμπουρωθεί μέσα σε ένα ακίνητο. Όταν έφτασε η ομάδα, ο ύποπτος πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών, γεγονός που τους ώθησε να επιστρατεύσουν το Spot – μαζί με δύο ρομπότ PackBot 510 – για να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τον ύποπτο μέσα στην κατοικία.

Η χρήση των τηλεχειριζόμενων ρομποτικών πλατφορμών επέτρεψε στην ομάδα να συλλέξει με ασφάλεια κρίσιμες πληροφορίες και να παρέχει επίγνωση της κατάστασης του υπόπτου και του εσωτερικού του σπιτιού“, ανέφερε η MSP σε ανάρτησή της στο Facebook την Τετάρτη.

Ο Spot, που ονομάστηκε Roscoe από την MSP, στάλθηκε στο υπόγειο από έναν τηλεχειριστή και “ήταν έτοιμος να ανοίξει μια άλλη πόρτα όταν ο άνδρας ύποπτος εμφανίστηκε ξαφνικά από ένα υπνοδωμάτιο οπλισμένος με ένα τουφέκι“. Ο ύποπτος έριξε κάτω τον Roscoe και, με την καραμπίνα στο χέρι, άρχισε να τρέπεται σε φυγή. Ωστόσο, δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι το Spot είχε την ικανότητα να ξανασταθεί στα πόδια του, έναν ελιγμό που ο Roscoe εκτέλεσε με ευκολία πριν ακολουθήσει τον ύποπτο στις σκάλες.

Όταν ο ύποπτος συνειδητοποίησε, με προφανή έκπληξη, ότι ο Roscoe βρισκόταν πίσω του στις σκάλες, αναποδογύρισε και πάλι το ρομπότ και στη συνέχεια σήκωσε την καραμπίνα του προς την κατεύθυνση του Roscoe. Το ρομπότ έχασε ξαφνικά την επικοινωνία.

Η MSP ανακάλυψε αργότερα ότι ο Roscoe είχε πυροβοληθεί τρεις φορές από τον ύποπτο, καθιστώντας το ρομπότ μη λειτουργικό. Στη συνέχεια, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων ακινητοποίησαν τον άνδρα χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, οπότε και παραδόθηκε χωρίς περαιτέρω επεισόδια.

Το περιστατικό παρείχε ένα τρανταχτό παράδειγμα των πλεονεκτημάτων των κινητών πλατφορμών που μπορούν να ανοίγουν πόρτες και να ανεβαίνουν σκάλες σε τακτικές αποστολές που αφορούν ένοπλους υπόπτους“, δήλωσε η MSP. “Εκτός από την παροχή κρίσιμων δυνατοτήτων εκκαθάρισης χώρων και επίγνωσης της κατάστασης, η εισαγωγή του Roscoe στην κατοικία του υπόπτου απέτρεψε την ανάγκη, σε εκείνο το στάδιο της ανταπόκρισης, για την παρεμβολή ανθρώπων χειριστών και ενός πραγματικού σκύλου και μπορεί να απέτρεψε την εμπλοκή ενός αστυνομικού ή ενός σκύλου σε ανταλλαγή πυροβολισμών“.

Ο Roscoe μεταφέρθηκε αργότερα στη Boston Dynamics, όπου εκτιμήθηκε η ζημιά και αφαιρέθηκαν οι σφαίρες. Η εταιρεία ζήτησε να κρατήσει τον Roscoe για ερευνητικούς σκοπούς και θα παραδώσει στην MSP έναν αντικαταστάτη του Spot.

Η είδηση του περιστατικού ήρθε την ίδια ημέρα που η Boston Dynamics μοιράστηκε μια ανάρτηση στο blog σχετικά με το πώς το Spot μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από τους πρώτους ανταποκριτές. Η εταιρεία ανέφερε ότι από τότε που έγινε διαθέσιμο για αγορά το 2020 μετά από χρόνια εξέλιξης, το Spot αναζητά επιζώντες σε περιοχές καταστροφών, βοηθά τους αστυνομικούς να επιλύσουν καταστάσεις ομηρίας, βοηθά σε έρευνες εργαστηρίων ναρκωτικών και διεξάγει δομικές έρευνες μετά από πυρκαγιές.

[via]



Πηγή