Το Black Mirror γίνεται πραγματικότητα: Δοκιμές στις ΗΠΑ για AI ρομποτικά σκυλιά με όπλα! [Video]

0


Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Δυνάμεων Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών (MARSOC) αξιολογεί αυτή την περίοδο μια νέα γενιά ρομποτικών «σκύλων» που αναπτύχθηκαν από την Ghost Robotics, με τη δυνατότητα να εξοπλιστούν με οπλικά συστήματα από την εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Onyx Industries, όπως αναφέρει το The War Zone.

Παρότι η MARSOC δοκιμάζει τα τετράποδα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους της Ghost Robotics (που ονομάζονται εν συντομία «Q-UGVs») για διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης και της επιτήρησης, είναι η δυνατότητα οπλισμού τους με όπλα για απομακρυσμένη επέμβαση που θα συγκεντρώσει ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αλλά δεν είναι κάτι πρωτοφανές: Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ έχει επίσης δοκιμάσει στο παρελθόν ρομποτικούς σκύλους οπλισμένους με εκτοξευτές πυραύλων.

Η MARSOC έχει αυτή τη στιγμή στην κατοχή της δύο οπλισμένα Q-UGV που υποβάλλονται σε δοκιμές, όπως επιβεβαιώθηκε από το προσωπικό της Onyx Industries, και τα οπλικά τους συστήματα βασίζονται στο σύστημα απομακρυσμένων όπλων SENTRY (RWS) της εταιρείας, το οποίο διαθέτει ένα σύστημα ψηφιακής απεικόνισης με δυνατότητα AI και μπορεί να ανιχνεύει και να παρακολουθεί αυτόματα ανθρώπους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή οχήματα, αναφέροντας πιθανούς στόχους σε έναν απομακρυσμένο άνθρωπο-χειριστή που θα μπορούσε να βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο. Το σύστημα εξακολουθεί να δίνει στον άνθρωπο-χειριστή τον έλεγχο για τις αποφάσεις πυρός και δεν μπορεί να πυροβολήσει αυτόνομα.

Σε δήλωσή της στο The War Zone, η MARSOC αναφέρει ότι τα οπλισμένα ρομποτικά σκυλιά είναι μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις χρήσης που αξιολογούνται αυτήν την περίοδο. Η MARSOC διευκρινίζει επίσης ότι τα σχόλια που έκανε η Onyx Industries στο The War Zone σχετικά με τις δυνατότητες και την ανάπτυξη αυτών των οπλισμένων ρομποτικών σκύλων «δεν θα πρέπει να ερμηνευθούν ως ικανότητα ή μοναδικό ενδιαφέρον για μία από τις πολλές περιπτώσεις χρήσης κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης». Η διοίκηση τονίζει επίσης ότι γνωρίζει και τηρεί όλες τις πολιτικές του Υπουργείου Άμυνας σχετικά με τα αυτόνομα όπλα.

Η αξιολόγηση των οπλισμένων ρομποτικών σκύλων αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για μικρά ρομποτικά μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους για στρατιωτική χρήση. Καθώς τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) παρέχουν εξ αποστάσεως φονική δύναμη υπό ανθρώπινη διοίκηση εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, η άνοδος των φθηνών ρομποτικών τετράποδων (κάποια από αυτά διατίθενται με μόλις 1.600 δολάρια) έχει οδηγήσει σε έναν νέο γύρο πειραματισμών με την τοποθέτηση όπλων στις πλάτες τους.

Τον Ιούλιο του 2022, ένα video με μια καραμπίνα βιδωμένη στην πλάτη ενός ρομποτόσκυλου Unitree έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδηγώντας τελικά τη Boston Robotics και άλλους προμηθευτές ρομπότ να δώσουν τον Οκτώβριο μια υπόσχεση να μην οπλοποιήσουν τα ρομπότ τους (με αξιοσημείωτες εξαιρέσεις για στρατιωτικές χρήσεις).

Η προοπτική ανάπτυξης οπλισμένων ρομποτικών σκύλων, ακόμη και με ανθρώπινη επίβλεψη, εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του πολέμου και τους πιθανούς κινδύνους και τις ηθικές επιπτώσεις των ολοένα και πιο αυτόνομων οπλικών συστημάτων.

Υπάρχει επίσης η ανησυχία ότι τα συστήματα θα γίνουν πιο αυτόνομα με την πάροδο του χρόνου. Όπως περιγράφουν στο άρθρο τους οι Howard Altman και Oliver Parken του The War Zone:

Παρόλο που οι περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση των εξοπλισμένων με όπλα ρομποτικών σκύλων από την MARSOC παραμένουν λίγες, η ανάπτυξη αυτού του είδους των δυνατοτήτων είναι μάλλον αναπόφευκτη σε αυτό το σημείο. Καθώς η αυτονομία των τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών με δυνατότητα Τεχνητής Νοημοσύνης εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε όπλο, το πόσο ακριβώς θα παραμείνει ένας άνθρωπος στο παιχνίδι, ακόμη και για τις κινητικές πράξεις, είναι όλο και πιο αμφισβητήσιμο, ανεξάρτητα από τις διαβεβαιώσεις ορισμένων στο στρατό και τη βιομηχανία.

Αν και η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια δοκιμών και αξιολόγησης, τα Q-UGV έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν δυνατότητες αναγνώρισης και ασφάλειας που μειώνουν τους κινδύνους για το ανθρώπινο προσωπικό σε επικίνδυνα περιβάλλοντα. Ωστόσο, καθώς τα οπλισμένα ρομποτικά συστήματα συνεχίζουν να εξελίσσονται, θα είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν τα ηθικά ζητήματα και να διασφαλιστεί ότι η χρήση τους ευθυγραμμίζεται με τις καθιερωμένες πολιτικές και το διεθνές δίκαιο.

[via]



Πηγή