Το DART ξεκίνησε το ταξίδι για να «προσκρούσει» στον αστεροειδή Δίδυμο Β

4


Τέσσερα χρόνια μετά την παρουσίαση της αποστολής DART (Double Asteroid Redirection Test), η NASA προχώρησε σήμερα το πρωί στην πρώτη δοκιμή του διαστημικού σκάφους που θεωρητικά κάποτε ίσως καταφέρει να αποτρέψει μια πιθανή πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη.

Η εκτόξευση του DART πραγματοποιήθηκε στις 08:21 ώρα Ελλάδας από το Space Launch Complex 4E στη βάση Vandenberg (California) με τη βοήθεια επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου Falcon 9 της SpaceX. Το DART απελευθερώθηκε από τον πύραυλο μετά από 58 λεπτά πτήσης και ταυτόχρονα το πρώτο στάδιο του πυραύλου ξεκίνησε το ταξίδι για να επιστρέψει στην αυτόνομη θαλάσσιο φορτηγίδα Of Course I Still Love You της SpaceX στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στο επόμενο στάδιο της αποστολής, το DART θα ξεδιπλώσει τις ηλιακές συστοιχίες του για να ενεργοποιηθεί το σύστημα προώθησης που θα το βοηθήσει να αναπτύξει την απαραίτητη ταχύτητα για να αναχαιτίσει τον στόχο του στα τέλη του Σεπτεμβρίου της επόμενης χρονιάς. Ο στόχος της NASA είναι το σύστημα των αστεροειδών Δίδυμος Α (διάμετρος 780m) και Δίδυμος Β (διάμετρος 160m) που μπορεί να μην είναι πραγματικά απειλητικό για τη Γη, αλλά κρίθηκε ιδανικό για να δοκιμαστεί το DART.

Συγκεκριμένα, το DART θα πέσει επάνω στον Δίδυμο Β με ταχύτητα σχεδόν 24.000 km/h και από αυτήν την σύγκρουση υπολογίζεται πως θα αλλάξει η τροχιά του συστήματος κατά 1%. Η αλλαγή αυτή θα είναι ορατή από τα τηλεσκόπια και τα ραντάρ στη Γη (απόσταση 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων).

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr





Πηγή