Το iMessage σε συσκευές Android χωρίς Apple ID

15


Εν μέσω της πανδημίας COVID19, ο Eric Migicovsky είχε κινήσει το ενδιαφέρον της τεχνολογικής κοινότητας με το λανσάρισμα του Beeper, μιας εφαρμογής – κόμβο για να έχεις συγκεντρωμένες σε ένα μέρος όλες τις υπηρεσίες messaging, συμπεριλαμβανομένου και του iMessage της Apple. Τώρα, η εταιρεία του επιστρέφει με το λανσάρισμα του Beeper Mini, μια νέα εφαρμογή που φαίνεται ότι φέρνει το iMessage στις συσκευές Android χωρίς να απαιτείται sign-in με λογαριασμό Apple ID.

Πιο αναλυτικά, το Beeper Mini λειτουργεί αναγνωρίζοντας τις γραπτές συνομιλίες του iMessage και στη συνέχεια τις μετατρέπει στις χαρακτηριστικές μπλε φούσκες που γνωρίζουμε από την υπηρεσία της Apple. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στους χρήστες συσκευών Android να αλληλεπιδρούν με όλα τα χαρακτηριστικά του iMessage, όπως reactions, threads, διαμοιρασμό αρχείων media υψηλής ανάλυσης, ομαδικές συνομιλίες κλπ. χωρίς οι παραλήπτες – χρήστες iPhone να καταλαβαίνουν κάποια διαφορά.

Η Beeper καταφέρνει να προσφέρει αυτήν την εμπειρία σε συσκευές Android επειδή επικοινωνεί απευθείας με τους servers της Apple καταχωρώντας σε αυτούς μόνο τον αριθμό τηλεφώνου του χρήστη μέσω του iMessage, μια διαδικασία που απ’ ό,τι φαίνεται απαιτούσε αρκετή δουλειά reverse engineering επάνω στον κώδικα της υπηρεσίας. Σημειώνεται, επίσης, ότι το Bleeper Mini δεν αποκτά πρόσβαση στα μηνύματα, τις επαφές ή τα passwords των λογαριασμών Apple ID.

Αυτό σημαίνει ότι δεν συνδέεστε στο Apple ID σας σε κάποιον υπολογιστή Mac ή μέσω των servers του Beeper – απλώς συνδέεστε απευθείας μέσω της Apple. Από εκεί και πέρα, τα μηνύματα και τα αρχεία media είναι παρόμοια και παραδίδονται απευθείας από τη συσκευή σας στην Apple, χωρίς την διαμεσολάβηση κάποιου άλλου server της Beeper (ή οποιοδήποτε άλλου).

Το μειονέκτημα της παράλειψης του Apple ID αφορά την υποστήριξη πολλαπλών συσκευών. Αν δεν το κάνετε αυτό, δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα μηνύματά σας σε άλλες συσκευές που τρέχουν Beeper/Beeper Mini ή σε συσκευές της Apple, όπως iPhone, iPad και Mac. 

Όπως εξηγεί η Beeper:

Προαιρετικά, μπορείτε επίσης να συνδεθείτε στο Apple ID σας για να ενεργοποιήσετε την αποστολή/λήψη από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Αυτό θα σας επιτρέψει επίσης να στέλνετε και να λαμβάνετε μηνύματα από άλλες συσκευές Apple, όπως iPad ή Mac. Η σύνδεση με το Apple ID αποστέλλει το username, το password και έναν κωδικό 2 παραγόντων χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένα αιτήματα HTTPS απευθείας στους servers της Apple.

Είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση που διαφοροποιείται ριζικά από όλες τις προηγούμενες απόπειρες άλλων εταιρειών, όπως π.χ. το πρόσφατο Nothing Chats που αποσύρθηκε κακήν κακώς μετά από λίγες ημέρες λόγω θεμάτων ασφαλείας. Θα είχε ενδιαφέρον, επίσης, να δούμε και την αντίδραση της Apple…

Όπως και να ‘χει, το Beeper Mini είναι διαθέσιμο για download στο κατάστημα Google Play Store προσφέροντας μία εβδομάδα δωρεάν χρήσης. Από εκεί και πέρα, η συνδρομή ορίστηκε στα €2/μήνα.

Beeper Mini – [Google Play Store Link]



Πηγή