Τρομάξτε… άφοβα, έφτιαξαν ρομποτικό χέρι με ζωντανούς μυς!

22


Μερικώς υπέροχο και μερικώς τρομακτικότατο, το χεράκι που θα δείτε είναι ένα μείγμα μετάλλου και ζωντανών ιστών, δικαιώνοντας τα πιο υγρά όνειρα της επιστημονικής φαντασίας.

Βιο-υβριδικό ρομπότ το αποκαλούν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιομηχανικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Τόκιο στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science Robotics». Τους μυς τους πήραν από μωρά ποντίκια και τους ανέπτυξαν κατόπιν εργαστηριακά, πριν τους εφαρμόσουν στο ρομποτικό χέρι και τους πυροδοτήσουν με ηλεκτρόδια.

Τα cyborgs δεν είναι απλώς όνειρο της επιστημονικής φαντασίας αλλά και της ίδιας της επιστήμης εδώ και δεκαετίες. Μόνο που κάθε τέτοια απόπειρα κατέληγε σε ολοκληρωτική αποτυχία. Ως τώρα όλα αυτά, καθώς άλλο πράγμα να φτιάχνεις ρομπότ, άλλο να τα κάνεις να ζωντανέψουν.

Εδώ όμως φαίνεται πως τα κατάφεραν, καθώς οι μύες δούλευαν για μια ολόκληρη βδομάδα χωρίς δυσλειτουργίες και παρατράγουδα, «δουλεύοντας όπως ακριβώς και μέσα σε ένα σώμα», παρατηρεί σχετικά ο Shoji Takeuchi του πειράματος.

Το βιονικό σύστημα λειτούργησε μάλιστα με ακρίβεια σε μια σειρά δοκιμών, από τη μετακίνηση μικρών αντικειμένων μέχρι και την τοποθέτηση δακτυλίων σε ξύλινες απολήξεις. «Αυτά τα ρομπότ μπορούν να μιμηθούν τις κινήσεις του ανθρώπινου δακτύλου», λέει περιχαρής και ο επικεφαλής της μελέτης, Yuya Morimoto.

igogih1

Παρά τις αδέξιες ακόμα κινήσεις του βιο-υβριδικού χεριού και το γεγονός ότι για να παραμένουν οι μύες στη ζωή πρέπει να εμβαπτίζονται σε υδάτινα διαλύματα, είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Τα cyborgs έρχονται και τίποτα δεν μπορεί προφανώς να τα αποτρέψει…





Πηγή