Τρομερή οθόνη, υψηλές επιδόσεις και απίστευτα γρήγορη φόρτιση

42


Αφού αποπειράθηκε να χτυπήσει και την premium κατηγορία (βλ. Mi 11 Ultra), η Xiaomi αποφάσισε να γυρίσει πίσω στο επίπεδο που γνωρίζει μάλλον καλύτερα από κάθε άλλον κατασκευαστή αν κρίνουμε από τις πωλήσεις που καταγράφει τα τελευταία χρόνια. Το Xiaomi 11T Pro είναι η απόδειξη πως (τουλάχιστον όπως έχει διαμορφωθεί η αγορά των smartphones) δεν υπάρχει λόγος να εκτοξεύεις την τιμή πάνω από τα €1000 για να κερδίσεις την εκτίμηση του καταναλωτικού κοινού, αλλά μπορείς να παίξεις πάντοτε με μεγαλύτερη ευκολία και αξιοπιστία το χαρτί της value-for-money ναυαρχίδας.

Όντας κάτοχος και χρήστης αρκετών smartphones της Xiaomi τα τελευταία χρόνια, οι εντυπώσεις που έχω από το Xiaomi 11T Pro είναι εξαιρετικές λαμβάνοντας υπόψιν ότι πρόκειται για ένα smartphone που κινείται μεταξύ €600-700. Σε αυτό το δίμηνο που το χρησιμοποιώ καθημερινά δεν έχω κανένα απολύτως παράπονο ούτε μου λείπει κάτι ιδιαίτερα σε βαθμό που να με ωθήσει να αναζητήσω κάτι καλύτερο ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα. Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Xiaomi 11T Pro / Σχεδιασμός – Κατασκευή

Η εταιρεία αφήνει στην άκρη το design των Mi 11 και Mi 11 Ultra για να πορευτεί με έναν σχεδιασμό που παραπέμπει περισσότερο στα smartphones της θυγατρικής Redmi. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς το Xiaomi 11T Pro έρχεται με όμορφη κατασκευή που συνδυάζει γυαλί και μέταλλο, με γυαλιστερό φινίρισμα στο πίσω μέρος (κρατά εύκολα δαχτυλιές) και κυρτές γωνίες για άνετο κράτημα.

Ισχύει το εξής παράδοξο με το 11T Pro. Μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο λόγω της οθόνης 6.67’’ και με μέτριο βάρος (204gr), παρόλα αυτά, σου δημιουργεί μια αίσθηση ελαφριάς και πολύ λεπτής συσκευής λόγω της ποιότητας των υλικών και της σχεδιαστικής γραμμής που επέλεξε η Xiaomi. Επιπλέον, παρά τη χρήση γυαλιού στο πίσω μέρος, δεν είναι καθόλου γλιστερό στο χέρι και σε γενικές γραμμές το νιώθεις στιβαρό και ανθεκτικό. Αν πέσει, βέβαια, από κάποιο ύψος η ζημιά θα είναι μάλλον σοβαρή.

Από εκεί και πέρα έχουμε κλασικές επιλογές στην τοποθέτηση κουμπιών και υποδοχών. Στο κάτω μέρος υπάρχει υποδοχή USB Type-C για φόρτιση, υποδοχή για κάρτες nanoSIM και το ένα από τα δύο ηχεία stereo (harman-kardon), στη δεξιά πλευρά τα volume και power buttons σε σωστό ύψος για εύκολη και ξεκάθαρη πρόσβαση με τα δάκτυλα του χεριού που κρατά τη συσκευή (σημαντικό γιατί στο power button υπάρχει ενσωματωμένος αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων), στο επάνω μέρος το δεύτερο ηχείο stereo και αισθητήρα υπερύθρων για να το χρησιμοποιείς σαν τηλεχειριστήριο διαφόρων άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, ενώ η αριστερή πλευρά είναι κενή από οτιδήποτε. Τέλος, στο πίσω μέρος ξεχωρίζει στην επάνω αριστερή γωνία το μεγάλο camera module που ευτυχώς δεν προεξέχει ιδιαίτερα από το υπόλοιπο σώμα.

Xiaomi 11T Pro / Οθόνη

Από τα κορυφαία χαρακτηριστικά του Xiaomi 11T Pro είναι σαφέστατα η οθόνη με AMOLED panel μεγέθους 6.67’’ ανάλυσης FHD+ (2400 x 1080, 20:9). Υποστηρίζει περιεχόμενο Dolby Vision και HDR10+, 100% τη χρωματική γκάμα P3, προσφέρει μέγιστη φωτεινότητα 1000nits, αυτόματα προσαρμόσιμο ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz και ταχύτητα απόκρισης στην αφή 480Hz για υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικό gaming.

Η εμπειρία θέασης σε ανοικτούς χώρους είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ακόμη και με πολύ έντονη ηλιοφάνεια, ενώ λειτουργεί αξιόπιστα η αυτόματη προσαρμογή της φωτεινότητας όταν βρίσκεσαι σε εσωτερικό χώρο και μεταφέρεσαι σε δωμάτια με διαφορετικό φωτισμό. Επιπλέον, μειώνεται η φωτεινότητα σε αρκετά χαμηλό επίπεδο αν χρησιμοποιείς το smartphone π.χ. πριν κοιμηθείς σε σκοτεινό δωμάτιο για να μην τυφλώνεσαι.

Παρακολούθηση ταινιών, videos και gaming σε υψηλότατο επίπεδο, τρομερά ομαλές μεταβάσεις από εφαρμογή σε εφαρμογή και κατά το σκρολάρισμα σε ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα χάριν στον υψηλό ρυθμό ανανέωσης εικόνας, όπως και έξυπνη προσαρμογή του τελευταίου ανάλογα με τη δραστηριότητα του χρήστη προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια. Δεν λείπουν οι επιλογές διαμόρφωσης της οθόνης σε ό,τι αφορά τα χρώματα και τα καρέ (anti-flicker, reading mode κλπ.), ούτε φυσικά η δυνατότητα για always-on με αρκετά widgets που μένουν μόνιμα ορατά.

Xiaomi 11T Pro / Hardware – Απόδοση

Στο εσωτερικό του 11T Pro βρίσκουμε τον περυσινό κορυφαίο flagship επεξεργαστή Snapdragon 888, 8GB μνήμη RAM και επιλογή για 128GB ή 256GB αποθηκευτικό χώρο, επομένως, αντιλαμβάνεστε πως δεν μασάει πουθενά και σε τίποτα είτε μιλάμε για multitasking, είτε για πολύωρο gaming ή πολύωρη χρήση της κάμερας. Τα κλασικά θεματάκια του Snapdragon 888 με την υπερθέρμανση δεν είναι κάτι που προκαλεί εντύπωση, αφού παρόμοια συμπεριφορά παρατηρούμε στην πλειοψηφία των ναυαρχίδων που το χρησιμοποιούν, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται ενοχλητική η κατάσταση ούτε παρατηρούνται σκαλώματα στην απόδοση της συσκευής.

Για μια ακόμη φορά σε συσκευή της Xiaomi μένουμε πολύ ευχαριστημένοι από την απόδοση των ηχείων, καθώς τα δύο ηχεία stereo αποδίδουν ένα άκρως ισορροπημένο αποτέλεσμα σε υψηλή ένταση και με ενισχυμένα μπάσα χάριν στην υποστήριξη της τεχνολογίας Dolby Atmos. Η ρύθμιση των ηχείων έχει γίνει από την Harman Kardon και υπάρχουν επιλογές για την παραμετροποίηση του ήχου ανάλογα με το είδος της μουσικής και τα υποκειμενικά γούστα του εκάστοτε χρήστη, τόσο για αναπαραγωγή μέσω των ηχείων, όσο και με Bluetooth ακουστικά. Για κάποιο λόγο προσφέρεται και η επιλογή να ανενεργοποιήσεις το Dolby Atmos, αλλά δεν βρίσκουμε κάποιο σοβαρό λόγο για να το κάνεις.

Εξαιρετική είναι και η ενεργειακή συμπεριφορά του 11T Pro, καθώς με μόνιμα ενεργοποιημένο τον προσαρμοσμένο ρυθμό ανανέωσης εικόνας στα 120Hz και αρκετά βαριά χρήση σου βγάζει άνετα την ημέρα με μία φόρτιση. Σε περίπτωση που το “λιώσεις”, η μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh φορτίζει πλήρως μέσα σε περίπου 20 λεπτά, χάριν στον φορτιστή ισχύος 120W που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο! Αν πάλι βιάζεσαι πολύ, μέσα σε μόλις 5 λεπτά γεμίζεις σχεδόν το 50% της μπαταρίας!

Κλείνοντας αυτό το κομμάτι, να αναφέρουμε ότι το περιβάλλον χρήσης MIUI 12.5 (βασισμένο στο Android 11) έρχεται με ακόμη περισσότερες βελτιώσεις, είναι ταχύτατο, καθαρό στην εμφάνιση (πλην των κλασικών, αλλά σχετικά κρυμμένων εφαρμογών – εργαλείων που προεγκαθιστά η Xiaomi) και μέχρι σήμερα δεν έχουμε παρατηρήσει ανακολουθίες στη συμπεριφορά του, εκτός από μια φορά που ξεχάσαμε ανοικτή την εφαρμογή της κάμερας στη λήψη video και έκλεισε λόγω υπερθέρμανσης.

Xiaomi 11T Pro / Κάμερες

Πρωταγωνιστής στην κάμερα στο πίσω μέρος δεν είναι άλλος από τον κύριο αισθητήρα 108MP f/1.75 που συνοδεύεται από δεύτερο αισθητήρα 8MP f/2.2 ultrawide 120º και τρίτο αισθητήρα 5MP f/2.4 telemacro. Θα λέγαμε ότι η Xiaomi κάνει ένα βήμα πίσω από την άποψη ότι δεν υπερφορτώνει ιδιαίτερα την πίσω κάμερα του Xiaomi 11T Pro σκοπεύοντας ξεκάθαρα να προσφέρει μια όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση στους τομείς που πραγματικά μετράνε για τον μέσο χρήστη.

Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και η δομή της εφαρμογής της κάμερας, η οποία ναι μεν περιλαμβάνει αρκετά modes, αλλά είναι καθαρά στο χέρι του χρήστη να επιλέξει ποια από αυτά χρειάζεται πραγματικά για να τα βλέπει στην πρώτη οθόνη του camera app. Ο απλός καθημερινός χρήστης μάλλον πολύ σπάνια θα κάτσει να ασχοληθεί με τις manual ρυθμίσεις του Pro mode (π.χ. να τραβά σε RAW format ή με καθαρά 108MP), οπότε καλά κάνει η Xiaomi και κρύβει αυτά τα modes στο more (αν θες τα φέρνεις μπροστά φυσικά).

Η απόδοση στο φως της ημέρας είναι εξαιρετική τόσο στη λήψη φωτογραφιών, όσο και στο video (και μάλιστα με πολύ καλή σταθεροποίηση χωρίς gimbal ή τρίποδο), με σωστή απόδοση των χρωμάτων, αρκετά αληθοφανή χρήση του bokeh effect στα πορτραίτα και λογική απόδοση του δυναμικού εύρους (HDR) για να μην υπάρχουν έντονα τεχνητά σημεία στην τελική εικόνα. Στα αρνητικά θα σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει οπτικό zoom (ακόμα και το 2x είναι ψηφιακό).

Από εκεί και πέρα, όσο μειώνεται ο φωτισμός αρχίζει φυσιολογικά να μειώνεται η απόδοση ειδικά στις λήψεις με τον υπερευρυγώνιο φακό. Η αλήθεια είναι ότι γενικά δεν ενδείκνυται η χρήση του υπερευρυγώνιου τη νύχτα, αλλά είναι αυτές οι φορές που θέλεις να φωτογραφίσεις π.χ. την πόλη από ψηλά και θες να πάρεις κάτι καλό. Το Night Mode βελτιώνει κάπως την κατάσταση, αλλά κυρίως στις λήψεις με τον αισθητήρα 108MP.

Σε ό,τι αφορά τα πορτραίτα έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από τη Xiaomi, χωρίς βέβαια να φτάνει στα επίπεδα της premium κατηγορίας. Θα λέγαμε ότι είναι τόσο όσο χρειάζεται για τα χρήματα που δίνεις, απλά μην περιμένεις επαγγελματικό αποτέλεσμα.

Επίλογος

Με το Xiaomi 11T Pro βλέπουμε την εταιρεία να επιστρέφει στο αρχικό πολύ επιτυχημένο πλάνο της: να προσφέρει στο κοινό μια ναυαρχίδα σε σωστή τιμή. Όμορφη κατασκευή, εξαιρετική οθόνη, σπουδαίες επιδόσεις, συμπαθητική κάμερα, μεγάλη αυτονομία και ταχύτατη φόρτιση. Το κάτι παραπάνω θα μπορούσε να γίνει στον τομέα της κάμερας, αλλά μετά θα πηγαίναμε τιμολογιακά στην premium κατηγορία των €1000+.

Xiaomi 11T Pro / Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Οθόνη 6.67’’ AMOLED FHD+ (2400 x 1080, 20:9, 120Hz, HDR10+, Dolby Vision) με επικάλυψη Gorilla Glass Victus
  • Επεξεργαστής octa-core Qualcomm Snapdragon 888
  • Μνήμη RAM 8GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB
  • Κάμερα 108MP f/1.75 PDAF + 8MP f/2.2 ultrawide 120º + 5MP f/2.4 telemacro [8K video 30fps, 4K video 30/60fps, 1080p video 30-960fps, HDR10+, EIS]
  • Εμπρόσθια κάμερα 16MP f/2.5 [1080p video 30fps]
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • WiFi 6, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 5G, IR
  • Λειτουργικό σύστημα MIUI 12.5 (Android 11)
  • Ηχεία stereo (Dolby Atmos) tuned by Harman Pardon
  • Μπαταρία 5000mAh με φορτιστή 120W
  • Υποδοχή USB Type-C
  • Διαστάσεις 164.1 x 76.9 x 8.8mm
  • Βάρος 204gr

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.





Πηγή