Τρομερή οθόνη, υψηλές επιδόσεις και φόρτιση 150W!

41


Εδώ και περίπου έναν μήνα είναι διαθέσιμο στην Ελληνική αγορά ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον smartphone της realme, η οποία δείχνει πως μπορεί να σταθεί με αξιώσεις και στην upper mid-range κατηγορία. Ήδη τα έχει καταφέρει περίφημα φέτος με το εντυπωσιακό realme GT 2 Pro και φιλοδοξεί να σημειώσει ανάλογη επιτυχία με το realme GT Neo 3, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε για περίπου 20 ημέρες.

Το realme GT Neo 3 διαφημίζεται κυρίως για το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνει στο πακέτο του φορτιστή ισχύος 150W, αλλά θα διαπιστώσετε στην πορεία ότι πρόκειται για ένα τρομερά ισορροπημένο smartphone από πλευράς κατασκευής, hardware και επιδόσεων.

Σχεδιασμός – Κατασκευή

Δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την έκδοση με την εμφάνιση αγωνιστικού αυτοκινήτου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η μαύρη απόχρωση δεν είναι εξίσου ενδιαφέρουσα. Το ειδικά επεξεργασμένο matte πλαστικό υλικό στο πίσω μέρος δεν κρατά δαχτυλιές και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και στιβαρό στο κράτημα, με τα power και volume buttons στο σωστό ύψος (δεξιά και αριστερά αντίστοιχα) για φυσιολογική πρόσβαση όπως τα κρατάς, αλλά θα θέλαμε το camera module ελαφρώς πιο μικρό για να μην χάνεται η ισορροπία της συσκευής όταν την ακουμπάς επάνω στο γραφείο.

Συνολικά η κατασκευή του είναι αρκετά συμμαζεμένη για το μέγεθος της οθόνης, σχετικά ελαφριά σε σύγκριση με τον μέσο όρο της κατηγορίας (190gr) και τα μικρά bezels της οθόνης ενισχύουν την αίσθηση της all-screen εμπειρίας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό από τη στιγμή που διαφημίζεται (και) για τις gaming δυνατότητες του. Στο επάνω μέρος υπάρχει μικρόφωνο και ηχείο, ενώ στο κάτω μέρος έχουμε τις υποδοχές για κάρτες SIM και USB-C, όπως και το κύριο ηχείο της συσκευής.

Οθόνη

Από τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά του realme GT Neo 3, καθώς η εταιρεία έχει επιλέξει AMOLED panel μεγέθους 6.7’’ FHD+ με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz και υποστήριξη HDR10+, με επιλογή για δύο modes χρωμάτων: sRGB για πιο φυσική απεικόνιση και DCI-P3 για την συνηθισμένη υπερκορεσμένη απεικόνιση των AMOLED panels. Ανάλογα, λοιπόν, με τις προτιμήσεις του χρήστη, η realme καλύπτει και τους δύο κόσμους.

Ειδικά για τους gamers πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν παίζεις στα 120fps μπαίνει στο παιχνίδι ο συνεπεξεργαστής που έχει τοποθετήσει η εταιρεία για να προσθέτει καρέ λόγω των περιορισμών στην ισχύ του βασικού επεξεργαστή. Σημειώστε, επίσης, ότι η οθόνη αναγνωρίζει τα αγγίγματα του χρήστη με ρυθμό 1000Hz και είναι μία από τις ελάχιστες μέχρι στιγμής που προσφέρουν άμεση απόκριση! Η εμπειρία θέασης είναι τρομερή τόσο στην απλή χρήση, όσο και στην παρακολούθηση multimedia και στο gaming, με εξαιρετική ευκρίνεια στο φως της ημέρας και ταχύτατη προσαρμογή της ανάλογα με τον φωτισμό στο περιβάλλον. Δεν λείπουν, φυσικά, και η επιλογή για αποκοπή της κουραστικής μπλε ακτινοβολίας, με τη realme να προσφέρει την δυνατότητα αυτόματης ενεργοποίησης – απενεργοποίησης ανάλογα με την ώρα.

Hardware – Απόδοση

Εδώ είναι η μεγαλύτερη έκπτωση που έχει κάνει η realme στην περίπτωση του GT Neo 3, καθώς επέλεξε ένα mid-range SoC, αλλά ταυτόχρονα έχει «φορτώσει» τη μνήμη RAM και τον αποθηκευτικό χώρο με αποτέλεσμα η συνολική απόδοση να πλησιάζει αυτήν των premium chipsets.

Για την ακρίβεια, το realme GT Neo 3 έρχεται με το MediaTek Dimensity 8100 5G (5nm), 12GB μνήμη RAM και 256GB αποθηκευτικό χώρο UFS 3.1, αλλά και τον μεγαλύτερο θάλαμο κενού για την ψύξη της συσκευής που έχουμε δει ποτέ από την εταιρεία. Παρότι δεν συνηθίζουμε να τρέχουμε benchmarks (για λόγους που έχουμε αναλύσει πολλάκις στο παρελθόν), στην περίπτωση του realme GT Neo 3 άξιζει τον κόπο και παρατηρήσαμε πως είναι από τα πιο σταθερά smartphones στον τομέα της απόδοσης.

Καίγοντας μερικές ώρες επάνω στο Diablo Immortal και στην χρήση της κάμερας, δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό θέμα και χάριν στα υλικά κατασκευής η θερμοκρασία δεν έγινε σε καμία περίπτωση ενοχλητική. Το smartphone «πετάει» και αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν αν είχαν τοποθετήσει ένα SoC υψηλότερης κατηγορίας. Ίσως είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει μέχρι στιγμής φέτος στο θέμα της απόδοσης και της αξιοπιστίας, κάτι που μεταφράζεται και στην ενεργειακή συμπεριφορά.

Εδώ να αναφερθούμε και στην πάρα πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στην έκδοση realme UI 3.0 (βασισμένη στο Android 12), με το περιβάλλον χρήσης να διεκδικεί πλέον με αξιώσεις τον τίτλο της κορυφαίας ROM χάριν στην καθαρή εμφάνιση του, το διακριτικό bloatware και τον σεβασμό που δείχνει στην σχεδιαστική γραμμή Material You της Google. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι θυμίζει τις καλές εποχές του OxygenOS της OnePlus…

Στα υπόλοιπα καταγράφουμε την αναμενόμενα αξιόπιστη λειτουργία του in-display αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων και την εξίσου…αναμενόμενη αναγνώριση προσώπου μέσω της εμπρόσθιας κάμερας για βιομετρικό ξεκλείδωμα, αλλά μόνο όταν υπάρχει καλός φωτισμός στον χώρο. Για τον ήχο μπορεί να υποστηρίζει το πρότυπο Dolby Atmos, αλλά η ποιότητα των ηχείων είναι μάλλον μέτρια για την κατηγορία.

Και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το πιο πολυδιαφημισμένο χαρακτηριστικό του realme GT Neo 3: τον φορτιστή 150W! Καταρχάς να επισημάνουμε ότι συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο της συσκευής, αφού η realme δεν έχει ακολουθήσει ακόμα την μόδα των μεγάλων κατασκευαστών. Η συσκευή διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 4500mAh που σου βγάζει μια ημέρα βαριάς χρήσης αφήνοντας ένα υπόλοιπο κοντά στο 20%, αλλά για όποιον χρειαστεί φόρτιση καλό είναι να γνωρίζει πως μπορεί να την γεμίσει πλήρως μέσα σε λιγότερο από 20 λεπτά!

Είναι ομολογουμένως ένα τρομερό selling point και μάλιστα η εταιρεία υπόσχεται 1600 κύκλους φόρτισης προτού μειωθεί η χωρητικότητα της μπαταρίας στο 80%, αλλά αυτό δυστυχώς δεν μπορούμε να το ελέγξουμε τόσο σύντομα σε ένα review. Ευελπιστούμε πως θα ισχύουν όντως αυτά τα νούμερα, διότι τα 150W είναι μια πολύ μεγάλη ισχύς που θα μπορούσε να υποβαθμίσει σημαντικά την μπαταρία πολύ νωρίτερα.

Κάμερες

Στον τομέα της κάμερας, το realme GT Neo 3 μας φέρνει καλά και κακά νέα, εξαρτάται πως αντιλαμβάνεται κανείς την χρήση της κάμερας. Για τον απλό καθημερινό χρήστη που βγάζει το smartphone από την τσέπη με σκοπό να απαναθατίσει την στιγμή είναι κομπλέ, καθώς διαθέτει τον πολύ ικανό κύριο αισθητήρα του realme GT 2 Pro. Αν θέλεις κάτι παραπάνω, όπως να πειραματίζεσαι με τους άλλους φακούς, τότε θα απογοητευτείς από την μετριότητα των δύο δευτερευόντων αισθητήρων. Ας πούμε ότι είναι ανεκτός ο 8MP με τον ultrawide φακό, αλλά μάλλον ήρθε ο καιρός να απαλλαγούμε από τους 2MP macro, τουλάχιστον στην upper mid-range κατηγορία.

Η εφαρμογή της κάμερας είναι η κλασική που βλέπουμε στις συσκευές της realme, ολοκληρωμένη με πολλές επιλογές παραμετροποίησης, πληθώρα από modes, εύκολη στην κατανόηση και στην χρήση, και ταχύτατη στο κλείστρο της. Ο κύριος αισθητήρας 50MP Sony IMX766 είναι ένας από τους καλύτερους της αγοράς για λήψεις σε συνθήκες καλού φωτισμού, γι΄ αυτό μπορείς να πάρεις εξαιρετικά αποτελέσματα από πλευράς απόδοσης χρωμάτων, λεπτομέρειας και δυναμικού εύρους κατά την διάρκεια της ημέρας. Υπό το φυσικό φως απολαμβάνεις σωστούς χρόνους έκθεσης, ελάχιστη υποβοήθηση από τον επεξεργαστή εικόνας και φυσικότατη απεικόνιση των χρωμάτων εφάμιλλη με αυτήν των premium smartphones.

Από εκεί και πέρα, να παραδεχτούμε ότι είναι αξιόλογο το άνοιγμα του κάδρου στις 120° από τον υπερευρυγώνιο φακό, αλλά είναι τόσο μέτρια τα αποτελέσματα (ειδικά αν τα συγκρίνεις με αυτά του κύριου αισθητήρα) που αναρωτιέσαι αν χρησιμοποιείς το ίδιο smartphone. Για τον αισθητήρα macro η μοναδική χρησιμότητα είναι να πλησιάσεις πολύ σε κάποιο αντικείμενο ή λουλούδι για να πάρεις μια φωτογραφία, κάτι που είναι να αναρωτιέσαι αν ενδιαφέρει πλέον τον μέσο χρήστη. Οι λήψεις πορτραίτων είναι αρκετά καλές, αν και θα σημειώσουμε ότι πρέπει να είσαι αρκετά κοντά στο πρόσωπο για να εφαρμοσθaεί σωστά η «μαγεία» του bokeh effect.

Σχετικά με το night mode είναι εμφανές το τεχνητό αποτέλεσμα και παρατηρούμε αρκετή «ενίσχυση» στο δυναμικό εύρος και τη φωτεινότητα, μιλώντας πάντοτε για τις λήψεις με τον κύριο αισθητήρα. Για τον υπερευρυγώνιο φακό η λεπτομέρεια πάει περίπατο και καλύτερα θα είναι να τον αφήσετε στην άκρη όσο μειώνεται ο φωτισμός.

Η λήψη video γίνεται σε ανάλυση έως 4K, αλλά για κάποιον περίεργο λόγο η σταθεροποίηση εικόνας (OIS) του κύριου αισθητήρα λειτουργεί καλύτερα σε ανάλυση Full HD. Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά για τα δεδομένα της συσκευής, χωρίς όμως να είναι κάτι ιδιαίτερο.

Τέλος, η selfie κάμερα δεν θα λέγαμε ότι είναι από τα δυνατά σημεία του realme GT Neo 3, καθώς τα πορτραίτα φαίνονται αρκετά τεχνητά ακόμα και στο φως της ημέρας.

Συμπερασματικά, το realme GT Neo 3 δεν είναι ένα smartphone που θα επιλέξεις για τις φωτογραφικές δυνατότητες του και άλλωστε εξαρχής δεν είναι αυτός ο χαρακτήρας του. Παρόλα αυτά, μπορείς να κάνεις καλή δουλειά με τον κύριο αισθητήρα.

Επίλογος

Το realme GT Neo 3 είναι ένα αξιοπρεπέστατο smartphone με εξαιρετική οθόνη, ισχυρό hardware, gaming δυνατότητες και έναν αδιανόητα γρήγορο φορτιστή. Ο μοναδικός προβληματισμός μας έχει να κάνει με την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, η οποία το κοστολογεί στα €699. Η τιμή είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτήν του realme GT 2 Pro που θεωρείται η ναυαρχίδα της εταιρείας, επομένως, μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τοποθετεί και το GT Neo 3 σε αυτά τα επίπεδα. Σαφέστατα τα 150W είναι ένα ισχυρό χαρτί, αλλά και πάλι θα μπορούσε να κινηθεί κοντά στα €500…

realme GT Neo 3

  • Οθόνη 6.7’’ AMOLED FHD+ (120Hz, 1000Hz απόκριση)
  • Επεξεργαστής MediaTek Dimensity 8100 5G
  • Μνήμη RAM 12GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB UFS 3.1
  • Τριπλή κάμερα 50MP f/1.9 Sony IMX766 OIS + 8MP f/2.3 ultrawide 150º + 2MP f/2.4 macro
  • Εμπρόσθια κάμερα 16MP f/2.5
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • Ηχεία stereo (Dolby Atmos)
  • WiFi 6, Bluetooth 5.3, GPS, NFC, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 12 με realme UI 3.0
  • Μπαταρία 4500mAh με φορτιστή 150W (0-100% σε 16 λεπτά)
  • Υποδοχή USB Type-C
  • Διαστάσεις 163.3 x 75.6 x 8.2 mm
  • Βάρος 188gr

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή