Τσουχτερό πρόστιμο 4,1 δισ. ευρώ καλείται να πληρώσει η Google- Mε απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

9


Η Google υπέστη μεγάλη δικαστική ήττα σήμερα καθώς ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο της επέβαλε πρόστιμο 4,125 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Και ο λόγος αφορά παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, επειδή η εταιρεία χρησιμοποίησε το λειτουργικό της σύστημα στα Android για να θέσει περιορισμούς σε αντίπαλες εταιρίες.

Η απόφαση επικυρώθηκε σήμερα με μια πολύ μικρή μείωση στο πρόστιμο. Το αρχικό πρόστιμο ήταν στα 4,34 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι πρόστιμο ρεκόρ που αφορά την παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιβάλει συνολικά 8,25 δισεκατομμύρια ευρώ σε αντιμονοπωλιακά πρόστιμα στη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο στον κόσμο σε τρεις έρευνες που εκτείνονται πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

H δεύτερη δικαστική ήττα για την Google

Αυτή είναι η δεύτερη δικαστική ήττα για την Google που φορτώθηκε με πρόστιμο 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, στην πρώτη από μια τριάδα υποθέσεων. «Το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της Κομισιόν ότι η Google επέβαλε παράνομους περιορισμούς σε κατασκευαστές συσκευών κινητών με λογισμικό Android και παρόχους κινητών δικτύων προκειμένου να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της», ανέφερε το δικαστήριο.

«Για να αντικατοπτρίζεται καλύτερα η σοβαρότητα και η διάρκεια της παράβασης, το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ωστόσο σκόπιμο να επιβάλει πρόστιμο 4,125 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Google, με το σκεπτικό τoυ να διαφέρει από ορισμένες απόψεις από αυτό της Επιτροπής», ανέφεραν οι δικαστές.

Η Google, η οποία μπορεί να προσφύγει για νομικά ζητήματα στο Δικαστήριο της ΕΕ, το ανώτατο στην Ευρώπη, εξέφρασε την απογοήτευσή της. «Είμαστε απογοητευμένοι που το Δικαστήριο δεν ακύρωσε πλήρως την απόφαση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση είναι μια ώθηση για την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της ΕΕ, Μάργκρετ Βεστάγκερ, μετά από πισωγυρίσματα σε υποθέσεις που αφορούσαν άλλους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Intel (INTC) και η Qualcomm (QCOM) φέτος.

Η Βεστάγκερ έχει κάνει το κυνήγι των τεχνολογικών κολοσσών προσωπική της υπόθεση, μια κίνηση που ενθάρρυνε τις ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, επισημαίνει το CNN.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή