Υπόλοιπο ζωής του hardware, ειδοποιήσεις και dark theme στο Android 15

1


Το dark mode θεωρείται εδώ και χρόνια μια de facto λειτουργία για το περιβάλλον χρήσης εφαρμογών, ιστοσελίδων και λειτουργικών συστημάτων, αλλά ακόμα και σήμερα υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις που δεν προσφέρουν στον χρήστη το dark theme. 

Η Google έχει εισάγει την υποστήριξη του καθολικού dark mode με την έλευση του Android 10, υπό την έννοια ότι όλες οι εφαρμογές που διαθέτουν dark theme ακολουθούν τη γενική επιλογή του χρήστη, αλλά με την έλευση του Android 15 φαίνεται ότι θα «σκουραίνει εξαναγκαστικά» το περιβάλλον χρήσης και όσων εφαρμογών δεν διαθέτουν dark theme.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα λειτουργία που λογικά θα δούμε στο Android 15 είναι αυτή της εμφάνισης ξεχωριστών καναλιών ειδοποιήσεων για κάθε εφαρμογή, ούτως ώστε να απενεργοποιείς αυτές που δεν επιθυμείς να λαμβάνεις. 

Ο γνωστός αναλυτής Mishaal Rahmaan αποκαλύπτει ορισμένα κρυμμένα flags στον κώδικα της beta και παραθέτει ως παράδειγμα την εφαρμογή του Instagram από την οποία λαμβάνει ειδοποιήσεις για πάνω από 25 πηγές περιεχομένου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς να επιλέξεις αν θες να λαμβάνεις ειδοποιήσεις από τα εισερχόμενα μηνύματα, τα σχόλια, τα follows κλπ.

Τέλος, ίσως η πιο εντυπωσιακή λειτουργία θα είναι αυτή του ελέγχου της κατάστασης του hardware των Android συσκευών! Η Google πειραματιζόταν με την εμφάνιση λεπτομερειών για την κατάσταση της μπαταρίας στις beta εκδόσεις του Android 14, αλλά τελικά δεν προχώρησε σε ενσωμάτωση του χαρακτηριστικού στην τελική έκδοση.

Παρόλα αυτά, δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα και μάλιστα στη beta του Android 15 υπάρχει ένα σχετικό API που ονομάζεται Device Diagnostics για να εμφανίζει την υπολειπόμενη διάρκεια ζωής του chip μνήμης και ενδεχομένως και άλλων hardware εξαρτημάτων της συσκευής.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα νέα χαρακτηριστικά που περιμένουμε να δούμε στο Android 15, αλλά υπενθυμίζουμε πως μπορεί να μην φτάσει κανένα στην τελική έκδοση. Σταδιακά θα έρθουν και άλλα στη δημοσιότητα, ενώ η επίσημη παρουσίαση αναμένεται στο Google I/O 2024 τον επόμενο μήνα.

[via]



Πηγή