Υψηλές επιδόσεις και εμφάνιση για να ξεχωρίσει στη mid-range κατηγορία

4


Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το πανέμορφο realme 12 Pro και τώρα έχουμε στα χέρια μας εδώ και αρκετές ημέρες ένα ακόμη mid-range από τη συγκεκριμένη οικογένεια που προστίθεται στον ολοένα και πιο σκληρό ανταγωνισμό της μεσαίας κατηγορίας.

Ο λόγος για το realme 12+ 5G, το οποίο μάλιστα είναι ήδη διαθέσιμο και στη χώρα μας στα καταστήματα Κωτσόβολος με τιμή €429.90. Πάμε να δούμε, λοιπόν, τις πρώτες εντυπώσεις μας από το νέο μοντέλο σε αυτό το review! Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι στα χέρια μας έχουμε την έκδοση 12GB + 256GB, αλλά στο κατάστημα βλέπουμε μόνο την 12GB + 512GB στην παρούσα φάση, γι’ αυτό και η τιμή είναι υψηλότερη από αυτήν που θα βρείτε ενδεχομένως στο εξωτερικό.

Σχεδιασμός – Κατασκευή

Από πλευράς εμφάνισης, το realme 12+ 5G δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα Pro μοντέλα της οικογένειας. Η εταιρεία συνεργάζεται ξανά με τον Ollivier Savéo, γνωστό σχεδιαστή πολυτελών ρολογιών, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε επίπεδες πλευρές με καμπύλες γωνίες, αλλά και το χαρακτηριστικό vegan δέρμα στο πίσω μέρος. 

Δεν το λες ούτε ελαφρύ, ούτε βαρύ (190gr), αλλά το υλικό στην πλάτη, το μικρό πάχος (7.9mm) και η ισορροπημένη κατανομή του βάρους προσδίδουν μια premium αίσθηση και γενικότερα το αισθάνεσαι ελαφρύ και άνετο στο χέρι. Παρόλα αυτά, δύσκολα θα μπορέσεις να το διαχειριστείς με ένα χέρι, εκτός αν έχεις πολύ μεγάλες παλάμες. Σημειώστε, επίσης, ότι το πίσω μέρος δεν μαζεύει δαχτυλιές (λόγω του προαναφερθέντος υλικού) και είναι στιβαρό στο κράτημα, ωστόσο, το περίγραμμα είναι «μαγνήτης» και χρειάζεται διαρκώς σκούπισμα με τη μπλούζα ή ένα πανάκι. Εναλλακτικά μπορείτε να τοποθετήσετε κάποια θήκη, αλλά είναι μάλλον κρίμα να θυσιάσεις αυτήν την όμορφη πλάτη.

Στα υπόλοιπα που αφορούν τον σχεδιασμό, το realme 12+ 5G διαθέτει ένα μεγάλο στρογγυλό camera module στο πίσω μέρος για τη φιλοξενία των αισθητήρων της τριπλής πίσω κάμερας και του LED flash, στη δεξιά πλευρά τα power και volume buttons στο σωστό ύψος για να πέφτουν επάνω τους φυσιολογικά τα δάχτυλα σου όπως το κρατάς, ενώ η αριστερή πλευρά είναι άδεια. Στο κάτω μέρος υπάρχουν οι υποδοχές USB-C για φόρτιση και μεταφορά δεδομένων, η υποδοχή για κάρτες SIM, ένα ηχείο και μικρόφωνο, και στο επάνω μέρος έχουμε ακόμη ένα μικρόφωνο και την υποδοχή 3.5mm για ενσύρματα ακουστικά.

Συνολικά είναι ένα εξίσου όμορφο smartphone που κερδίζει πόντους σε ό,τι αφορά την αισθητική, την ευκολία στη μεταφορά και το κράτημα.

Οθόνη

Σε ό,τι αφορά την οθόνη, η εμπειρία θέασης φαίνεται (και είναι) εξαιρετική από την πρώτη ματιά, αλλά θα θέλαμε λίγο μικρότερα bezels προς όλες τις πλευρές. Η realme έχει επιλέξει ένα AMOLED panel μεγέθους 6.67’’ με ανάλυση FHD+, το οποίο υποστηρίζει περιεχόμενο HDR10+, υψηλό ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz και προσφέρει μέγιστη φωτεινότητα 2000nits στο έντονο φως της ημέρας.

Η ευκρίνεια είναι ικανοποιητική για τα δεδομένα της κατηγορίας, η φωτεινότητα προσαρμόζεται αρκετά γρήγορα στις μεταβολές του περιβαλλοντικού φωτισμού, ωστόσο, θα θέλαμε να μειώνεται λίγο περισσότερο σε σκοτεινούς χώρους. Κατά τ’ άλλα, δεν θα έχετε κανένα παράπονο είτε σε θέματα scrolling στο Διαδίκτυο και τα διάφορα κοινωνικά δίκτυα (χάριν στα 120Hz), και σίγουρα θα απολαύσετε περιεχόμενο και mobile games σε πολύ υψηλή ποιότητα!

Το λειτουργικό σύστημα προσφέρει διάφορες επιλογές για την ένταση και τον κορεσμό των χρωμάτων, αλλά ακόμα και αν δεν έχετε τη διάθεση να «σκάψετε» στις ρυθμίσεις θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένη από την προκαθορισμένη παραμετροποίηση της εταιρείας.

Hardware – Απόδοση

Από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με ένα mid-range smartphone, είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ψυχολογικά για αυτό που θα συναντήσουμε στο realme 12+ 5G. Χωρίς να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις, η συσκευή μας αποδείχθηκε πολύ καλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε, πάντοτε τηρουμένων των αναλογιών.

Η εταιρεία έχει τοποθετήσει το octa-core MediaTek Dimensity 7050 SoC, το οποίο σε συνδυασμό με τα 12GB μνήμη RAM και τα 256GB (ή ακόμα καλύτερα τα 512GB στην Ελλάδα) αποθηκευτικού χώρου, προσδίδει σταθερότητα και σωστή συμπεριφορά σε κάθε διεργασία που δοκιμάσαμε αυτές τις ημέρες. Σε αυτές αναφέρουμε πολύωρη χρήση της κάμερας για τις ανάγκες αυτού του review, εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών (multitasking) και mobile games από το πάνω ράφι (Honkai: Star Rail).

Γενικότερα η realme μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια σε καλή συνεργασία μεταξύ hardware και software, προκειμένου να παρέχει μια ομαλότητα εμπειρία χρήσης στον μέσο καταναλωτή και δεν έχουμε κάποιο παράπονο. Πέρα από την φυσιολογική άνοδο της θερμοκρασίας στο πολύωρο gaming ή την χρήση της κάμερας (ειδικά στη λήψη video), το realme 12+ 5G δεν παρουσιάζει κανένα κόλλημα και απλά είναι ένα κλικ πιο αργό στην απόκριση σε σύγκριση με τις ναυαρχίδες που κοστίζουν διπλάσια τιμή.

Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, ότι η realme έχει τοποθετήσει ένα νέο σύστημα ψύξης που εγγυάται την καλή διάχυση της θερμότητας για να μην «καίγεται» στα χέρια του χρήστη, κάτι απόλυτα αναγκαίο καθότι χρησιμοποιεί συνθετικό δέρμα που δεν είναι καλός αγωγός της θερμότητας.

Στα υπόλοιπα ξεχωρίζουμε τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων που λειτουργεί αξιόπιστα και ταχύτατα (δεν είχαμε κάποιο θέμα σε αυτές τις ημέρες δοκιμής), καθώς και τα αρκετά δυνατά ηχεία του που, ωστόσο, χωλαίνουν στην απόδοση του μπάσου. Τουλάχιστον δεν παραμορφώνουν τον ήχο στις υψηλές εντάσεις και μπορείς άνετα να παρακολουθήσεις κάποιο video χωρίς να χρειαστείς τα ακουστικά σου. Υπενθυμίζουμε ότι το realme 12+ 5G διαθέτει και υποδοχή 3.5mm για όσους προτιμούν τα ενσύρματα ακουστικά!

Κλείνουμε την ενότητα με τη μπαταρία και την αυτονομία της συσκευής. Όπως προαναφέραμε, η realme φημίζεται για την βελτιστοποιημένη συνεργασία μεταξύ hardware και software, με αποτέλεσμα τα smartphones της να είναι από τα καλύτερα σε θέματα ενεργειακής απόδοσης. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί μια τυπική, για την κατηγορία, μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh, το realme 12+ 5G σου βγάζει με χαρακτηριστική άνεση μια ολόκληρη ημέρα έντονης χρήσης, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο και ένας φορτιστής ισχύος 67W που μπορεί να μην είναι ό,τι ταχύτερο έχουμε δει στην αγορά, αλλά σου δίνει ένα 50% με λιγότερο από 20 λεπτά φόρτισης.

Και μιας και είπαμε για το λογισμικό, το realme UI 5.0 βασισμένο στο Android 14 έρχεται με προεγκατεστημένες αρκετές bloatware εφαρμογές, αλλά μπορείς να τις αφαιρέσεις όλες και να απολαύσεις την πληθώρα επιλογών παραμετροποίησης του συστήματος. Επιπλέον, η realme υπόσχεται τρία χρόνια υποστήριξης με τρεις μεγάλες εκδόσεις του Android OS και υποθέτουμε ότι αυτές ξεκινούν να μετρούν με το Android 15 που θα δούμε σε μερικές εβδομάδες.

Κάμερες

Ένα από τα σημαντικότερα selling points του realme 12+ 5G, τουλάχιστον όπως θεωρεί η ίδια η εταιρεία, είναι η κάμερα του. Όλα τα λεφτά είναι προφανώς ο κύριος αισθητήρας Sony LYT-600 με διάφραγμα f/1.88 και οπτικό σταθεροποιητή εικόνας (OIS) που δέχεται υποβοήθηση και από το λογισμικό της realme. Οι άλλοι δύο αισθητήρες είναι αρκετά παρωχημένοι: ένας 8MP με ultrawide φακό και ένας 2MP για λήψεις macro.

Πριν περάσουμε στις λήψεις που μπορείτε να δείτε στην γκαλερί παρακάτω, να αναφέρουμε ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα volume buttons ως κουμπιά κλείστρου προκειμένου να διευκολύνεστε περισσότερο όταν θέλετε να φωτογραφίσετε ή να τραβήξετε video. Μικρή, αλλά χρήσιμη προσθήκη.

Από πλευράς απόδοσης, για να είμαστε ειλικρινείς δεν είδαμε κάτι περισσότερο από αυτό που περιμέναμε σε ένα mid-range smartphone. Ικανοποιητικές λήψεις σε συνθήκες καλού φωτισμού, αν και το δυναμικό εύρος αντιμετωπίζει κάποια θεματάκια, ενώ όσο μειώνεται ο φωτισμός επηρεάζεται σαφέστατα και η ποιότητα των λήψεων. Το Night mode βελτιώνει κάπως την κατάσταση, με εμφανή ωστόσο τη συμμετοχή του software που αναπόφευκτα δημιουργεί τεχνουργήματα στο κάδρο.

Ο υπερευρυγώνιος και ο macro φακός μας πηγαίνουν μερικά χρόνια πίσω, καθώς δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο από μια τυπική λύση για συγκεκριμένες λήψεις που ως επί το πλείστον δεν θα χρειαστεί ο μέσος χρήστης στην καθημερινότητα.

Η εμπρόσθια κάμερα είναι επίσης τυπικής απόδοσης για να βγάζεις γρήγορες selfies για τα κοινωνικά δίκτυα και να συμμετέχεις σε τηλεδιασκέψεις.

Συνολικά το realme 12+ 5G προσφέρει απλά μια ικανοποιητική κάμερα για αξιοπρεπείς λήψεις σε καλό φωτισμό και τίποτα περισσότερο. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς δεν μπορείς να έχεις τα πλεονεκτήματα ενός premium smartphone στη μισή τιμή, τουλάχιστον όχι ακόμα…

Επίλογος

Εξετάζοντας το realme 12+ 5G χωρίς να το συγκρίνουμε με άλλες επιλογές στην τρομερά ανταγωνιστική mid-range κατηγορία, μπορούμε να πούμε ότι είναι μια αξιόλογη επιλογή για τον μέσο χρήστη και απάντηση στο ερώτημα «τι smartphone να πάρω με ταβάνι τα €500». Προσφέρει όμορφο design, απολαυστική οθόνη, καλές επιδόσεις, αξιοπρεπή κάμερα για καθημερινές λήψεις και μεγάλη αυτονομία. 

Το πρόβλημα, ωστόσο, σε κάθε mid-range πρόταση έρχεται όταν πρέπει να συγκριθεί με τον ανταγωνισμό και εκεί θα πρέπει να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα υποκειμενικά «θέλω» του υποψήφιου αγοραστή. 

realme 12+ 5G

  • Οθόνη 6.67’’ AMOLED FHD+ (2400 x 1080, HDR10+, 120Hz, 2000nits μέγιστη φωτεινότητα)
  • Επεξεργαστής octa-core MediaTek Dimensity 7050
  • Μνήμη RAM 8GB/12GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB/512GB (επέκταση με microSD)
  • Triple κάμερα 50MP f/1.9 (PDAF + OIS) + 8MP f/2.2 ultrawide 112º + 2MP f/2.4 macro
  • Εμπρόσθια κάμερα 16MP f/2.5
  • Ηχεία stereo
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτω
  • dualSIM, WiFi 6, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 14 με realme UI 5.0
  • Μπαταρία 5000mAh με φορτιστή 67W (1-50% σε 19 λεπτά)
  • Υποδοχές USB-C, 3.5mm για ακουστικά
  • Διαστάσεις 163 x 75.5 x 7.9mm
  • Βάρος 190gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP54 για προστασία από σταγόνες και σκόνη
  • Διαθέσιμες αποχρώσεις Pioneer Green και Navigator Beige
  • Τιμή €429.90



Πηγή