Όμορφο, με τεράστια αυτονομία και πολύ προσιτή τιμή

70


Η απόφαση της Xiaomi να δημιουργήσει ξεχωριστά brands για τις entry-level και mid-range κατηγορίες αποδείχτηκε σε βάθος χρόνου πολύ σωστή, καθώς έχει καταφέρει να κερδίσει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της POCO, η οποία έχει πλέον καθιερωθεί στην συνείδηση των καταναλωτών ως κορυφαίο value-for-money brand που προσφέρει τεχνικά χαρακτηριστικά ανώτερων κατηγοριών σε πολύ χαμηλές τιμές.

Στα πρώτα χρόνια της POCO οι πολέμιοι ανέφεραν πως το sub-brand της Xiaomi κάνει μεγάλες εκπτώσεις στην κατασκευή των smartphones και γι’ αυτό κατόρθωνε να κρατά σε τόσο χαμηλά επίπεδα τις τιμές της. Εν μέρει μπορείς να πεις ότι είχαν δίκιο, αλλά κάθε μοντέλο που έρχεται πλέον από την εταιρεία είναι ολοένα και καλύτερο σε όλους τους τομείς. Ειδικά το τελευταίο smartphone που έχουμε στα χέρια μας για δοκιμές, το POCO M5, σε κερδίζει από την πρώτη επαφή χάριν στο ψευδόδερμα που χρησιμοποιεί η εταιρεία στο πίσω μέρος.

Εκτός, όμως, από όμορφο design, το POCO M5 είναι ένα από τα smartphones που θα απασχολήσουν έντονα όσους δεν θέλουν να ξοδέψουν περισσότερα από €200 για smartphone, καθώς προσφέρει πολύ αξιόλογες λύσεις για τις καθημερινές ανάγκες τους.

Σχεδιασμός – Κατασκευή

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το POCO M5 ξεχωρίζει για το πίσω μέρος του με το ψευδοδερμάτινο υλικό που βοηθά σημαντικά στο σταθερό κράτημα, ενώ υπάρχει και το χαρακτηριστικό φαρδύ strip με τους αισθητήρες κάμερας στην αριστερή πλευρά και το logo της εταιρείας δεξιά. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι παρόλο που ζυγίζει 201gr, το νιώθεις πολύ ελαφρύ στο χέρι, ενώ δεν χρειάζεσαι την θήκη παρότι συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο (όπως και ο φορτιστής και καλώδιο). Κρατάμε, πάντως, ότι το camera strip γεμίζει πολύ εύκολα δαχτυλιές.

Στην δεξιά πλευρά έχουμε τα volume και power buttons, με το τελευταίο να ενσωματώνει και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, στην αριστερή την υποδοχή για κάρτες SIM / microSD, στο επάνω μέρος υποδοχή 3.5mm για ακουστικά και στο κάτω μέρος υποδοχή USB-C και ηχείο. Όμορφο, στιβαρό και ανθεκτικό!

Οθόνη

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κρατήσεις το κόστος σε χαμηλά επίπεδα είναι να κάνεις ορισμένες παραχωρήσεις σε κάποιους τομείς. Στην περίπτωση του POCO M5 η πρώτη «έκπτωση» έγινε στην οθόνη, μιας και η εταιρεία επέλεξε LCD panel αντί για κάποιο AMOLED με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ζωηράδα των χρωμάτων, την φωτεινότητα και την ευκρίνεια στο φως της ημέρας.

Τουλάχιστον, όμως, είναι αρκετά μεγάλη (6.58’’) με υψηλή ανάλυση FHD+ και ρυθμό ανανέωσης εικόνας 90Hz, έτσι ώστε να προσφέρει μια αξιοπρεπέστατη εμπειρία θέασης για την περιήγηση στα κοινωνικά δίκτυα, την παρακολούθηση περιεχομένου, αλλά και των games. Βέβαια, σε εξωτερικούς χώρους τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά ακόμα και με το παραμικρό έντονο φως που μπορεί να πέσει επάνω στην οθόνη και η αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας δεν βοηθά ιδιαίτερα.

Hardware – Απόδοση

Εδώ παραδεχόμαστε ότι μας μπέρδεψε αρκετά. Καταρχάς να αναφέρουμε ότι η συσκευή που δοκιμάσαμε διαθέτει επεξεργαστή MediaTek Helio G99, 6GB μνήμη RAM και 128GB αποθηκευτικό χώρο, επομένως στην θεωρία περιμένεις μια αξιοπρεπή απόδοση τηρουμένων των αναλογιών. 

Στην πράξη, ωστόσο, παρατηρήσαμε αρκετές φορές το POCO M5 να καθυστερεί στο άνοιγμα των εφαρμογών ή ακόμα και στις μεταβάσεις από εφαρμογή σε εφαρμογή. Το παράδοξο είναι ότι τρέχει τα πάντα πολύ γρήγορα και δεν παρουσιάζει κολλήματα σε ζόρικες καταστάσεις (π.χ. πολλές εφαρμογές ανοικτές ταυτόχρονα, πολύωρο gaming ή χρήση της κάμερας), απλά συμπεριφέρεται ενίοτε σαν να θέλει τον χρόνο του σε φαινομενικά εύκολες διεργασίες. Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι τρέχει χωρίς κανένα πρόβλημα απαιτητικά games και γι΄ αυτό άλλωστε έρχεται με προεγκατεστημένο το Genshin Impact! Κρατάμε, επίσης, ότι δεν υπερθερμαίνεται μετά από αρκετή ώρα gaming και χρήση κάμερας.

Υποθέτουμε ότι κάτι παίζει με την επικοινωνία hardware – software και γι’ αυτό περιμένουμε να λυθεί το θέμα με κάποιο update.

Στα υπόλοιπα μπορούμε να καταγράψουμε την άψογη λειτουργία του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι, την έλλειψη κεραίας 5G και την εμφανή αδυναμία του ηχείου. Το τελευταίο κινείται στα όρια του ανεκτού, γι’ αυτό ίσως η POCO συνεχίζει να τοποθετεί υποδοχή 3.5mm για να υποστηρίξει και όσους διαθέτουν ενσύρματα ακουστικά.

Κλείνουμε με την αυτονομία που χωρίς αμφιβολία είναι το μεγαλύτερο όπλο του POCO M5 απέναντι στους ανταγωνισμούς. Με μια λέξη: φανταστικό! Η μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh μπορεί να μην φορτίζει γρήγορα (ισχύς έως 18W για 0-100% σε περίπου 100 λεπτά), αλλά ταυτόχρονα δεν καταναλώνεται εύκολα. Μετά από βαριά χρήση που περιελάμβανε τηλεδιάσκεψη, σερφάρισμα σε κοινωνικά δίκτυα, gaming και ανοικτή κάμερα για αρκετή ώρα, στο τέλος της ημέρας ο δείκτης έδειχνε σχεδόν το 40%! Αντιλαμβάνεστε ότι το POCO M5 μπορεί να κρατηθεί ζωντανό στα χέρια του μέσου χρήστη για 2 ημέρες με μία φόρτιση!

Κάμερα

Σε ένα entry-level smartphone δεν περιμένεις να δεις την απόδοση της premium κατηγορίας, αλλά όσο να ΄ναι, περιμένεις ότι θα μπορείς να βγάλεις καλές λήψεις τουλάχιστον όσο υπάρχει καλός φωτισμός στο κάδρο σου. Το POCO M5 είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετήσει αυτήν ακριβώς την ανάγκη του απλού χρήστη.

Η τριπλή κάμερα στο πίσω μέρος έρχεται με κύριο αισθητήρα 50MP που αναλαμβάνει όλο το φορτίο της mobile φωτογραφίας, αφού οι υπόλοιποι δύο αισθητήρες 2MP (depth και macro) βρίσκονται εκεί για καθαρά λόγους ενίσχυσης της πληροφορίας που λαμβάνει η συσκευή.

Χωρίς να διεκδικεί δάφνες ποιότητας, οι λήψεις με τον κύριο αισθητήρα είναι ικανοποιητικές στο φως της ημέρας, όμως είναι εμφανής η έλλειψη λεπτομέρειας (ειδικά αν κροπάρεις το κάδρο). Όσο μειώνεται ο φωτισμός επιβάλλεται η χρήση του Night mode, αλλά ούτε με αυτό μπορείς να περιμένεις θαύματα.

Γενικά οι κάμερες του POCO M5 (εμπρός και πίσω) προορίζονται καθαρά για την λήψη γρήγορων φωτογραφιών και selfies που θα ανεβάζεις στα κοινωνικά δίκτυα, παρά για να εμπλουτίσεις τα οικογενειακά άλμπουμ με αναμνήσεις. Αναμενόμενο και αποδεκτό.

Επίλογος

Όλες οι συσκευές της entry-level κατηγορίας προσφέρονται σε χαμηλές τιμές διότι κάνουν κάποιους συμβιβασμούς σε ορισμένους τομείς. Το POCO M5 ποντάρει στον σχεδιασμό, την απόδοση του στα games και την αυτονομία του για να κερδίσει το κοινό της entry-level κατηγορίας. Αν είναι αυτές οι προτεραιότητες σας, τότε μπορείτε να το εμπιστευθείτε άφοβα.

POCO M5 – Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Οθόνη 6.58’’ LCD FHD+ (2408 x 1080, 20:9 αναλογία εικόνας, 90Hz, 500nits φωτεινότητα) με επικάλυψη Gorilla Glass 3
  • Επεξεργαστής octa-core MediaTek Helio G99 (6nm)
  • Μνήμη RAM 4GB/6GB LPDDR4X
  • Αποθηκευτικός χώρος 64GB/128GB UFS 2.2 (επέκταση με microSD έως 1TB)
  • Τριπλή κάμερα 50MP f/1.8 + 2MP f/2.4 depth + 2MP f/2.4 macro
  • Εμπρόσθια κάμερα 5MP f/2.2
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • dualSIM, WiFi 5, Bluetooth 5.3, GPS, NFC, FM radio, 4G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 12 με MIUI 13
  • Μπαταρία 5000mAh με φορτιστή 18W
  • Υποδοχές USB-C και 3.5mm για ακουστικά
  • Διαστάσεις 164 x 76/1 x 8.9mm
  • Βάρος 201gr

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή