20 η εκτόξευση του πανίσχυρου τηλεσκοπίου

22


Μετά από πολλά χρόνια ανάπτυξης του project, πολλαπλές αναβολές στην υλοποίηση και, εσχάτως, ακυρώσεις των προγραμματισμένων εκτοξεύσεων, η NASA είναι έτοιμη να ξεκινήσει επιτέλους την αποστολή του περίφημου James Webb Space Telescope ανήμερα των Χριστουγέννων.

Το James Webb Space Telescope αποτελεί δημιουργία των υπηρεσιών NASA, ESA και CSA (Canadian Space Agency) και μέχρι σήμερα η ανάπτυξη του έχει κοστίσει περισσότερα από $10 δισεκατομμύρια. Η NASA αναφέρει ότι είναι με διαφορά το πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ και εκτιμά ότι με τη βοήθεια του θα μπορέσουν να μελετήσουν κάθε φάση της ιστορίας του Σύμπαντος, από τις πρώτες εκλάμψεις αμέσως μετά το Big Bang μέχρι την εξέλιξη του δικού μας Ηλιακού Συστήματος, αλλά το σημαντικότερο είναι πως ίσως μπορέσουν να παρατηρήσουν παρόμοια Ηλιακά Συστήματα σε άλλους γαλαξίες του Σύμπαντος.

Το JWST διαθέτει έναν επιχρυσωμένο κάτοπτρο διαμέτρου 6.5 μέτρων που θα μπορεί να συλλάβει το φως ακόμη και από τα πιο αχνά αντικείμενα του Σύμπαντος. Το κάτοπτρο είναι διπλωμένο μέσα στο διαστημικό σκάφος μαζί με ένα επίσης διπλωμένο γιγαντιαίο σκίαστρο που έχει μέγεθος όσο περίπου ένα γήπεδο του τένις. Μόλις ξεδιπλωθούν θα ξεκινήσει και η λειτουργία του τηλεσκοπίου, το οποίο θα έχει εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη ευαισθησία σε σύγκριση με το τηλεσκόπιο Hubble, έτσι ώστε να παρατηρήσει λεπτομερώς μικρούς εξωπλανήτες και στο φάσμα του υπέρυθρου.

Αν όλα πάνε καλά, η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί αύριο 25 Δεκεμβρίου 2021 στις 14:20 ώρα Ελλάδας. Για τους πρώτους 5 μήνες λειτουργίας θα γίνονται αποκλειστικά δοκιμές των οργάνων του και οι ερευνητές υπολογίζουν πως θα ξεκινήσουν τις πραγματικές μετρήσεις τους από το καλοκαίρι του 2022.

Προς το παρόν μπορείτε να παρακολουθήσετε το εξαιρετικό video που ετοίμασε η NASA για την αποστολή του James Webb Space Telescope.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr





Πηγή