AlphaFold 3: Το νέο AI μοντέλο προβλέπει όλες τις δομές της ζωής (DNA, RNA κλπ.)

1


Η DeepMind της Google παρουσιάζει μια βελτιωμένη έκδοση του μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης που προβλέπει όχι μόνο τη δομή των πρωτεϊνών, αλλά και τη δομή “όλων των μορίων της ζωής“. Οι εργασίες που πραγματοποιούνται από το νέο μοντέλο, το AlphaFold 3, θα βοηθήσουν τους ερευνητές στους τομείς της Ιατρικής, της Γεωργίας, της Επιστήμης των Υλικών και της ανάπτυξης νέων φαρμάκων.

Οι προηγούμενες εκδόσεις του AlphaFold προέβλεπαν μόνο τις δομές των πρωτεϊνών. Το AlphaFold 3 πηγαίνει πέρα από αυτό και μπορεί να μοντελοποιήσει το DNA, το RNA και μικρότερα μόρια που ονομάζονται ligands, επεκτείνοντας τις δυνατότητες του μοντέλου για επιστημονική χρήση.

Η DeepMind αναφέρει ότι το νέο μοντέλο παρουσιάζει βελτίωση κατά 50% στην ακρίβεια πρόβλεψης σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα της. “Το AlphaFold 2, ήταν μια σπουδαία στιγμή-ορόσημο στη δομική Βιολογία και έχει ξεκλειδώσει κάθε είδους εντυπωσιακές έρευνες“, δήλωσε ο CEO της DeepMind, Demis Hassabis. “Το AlphaFold 3 είναι ένα βήμα μπροστά στην πορεία όσον αφορά την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την κατανόηση και τη μοντελοποίηση της Βιολογίας“.

Το AlphaFold 3 περιλαμβάνει μια βιβλιοθήκη μοριακών δομών. Οι ερευνητές εισάγουν έναν κατάλογο μορίων που θέλουν να συνδυάσουν, και στη συνέχεια το AlphaFold 3 χρησιμοποιεί μια μέθοδο διάχυσης για να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο της νέας δομής. Η διάχυση είναι ο ίδιος τύπος συστήματος AI που χρησιμοποιούν οι τεχνολογίες παραγωγής εικόνων AI, όπως η Stable Diffusion, για τη σύνθεση φωτογραφιών.

Η DeepMind αναφέρει ότι η Isomorphic Labs, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Hassabis για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, χρησιμοποιεί το AlphaFold 3 για εσωτερικά projects. Μέχρι στιγμής, το μοντέλο βοήθησε την Isomorphic Labs να βελτιώσει την κατανόηση νέων στόχων ασθενειών.

Μαζί με το μοντέλο, η DeepMind καθιστά επίσης την ερευνητική πλατφόρμα AlphaFold Server διαθέσιμη δωρεάν σε ορισμένους ερευνητές. Ο server, που τροφοδοτείται από το AlphaFold 3, επιτρέπει στους επιστήμονες να δημιουργούν προβλέψεις βιομοριακής δομής ανεξάρτητα από την πρόσβασή τους σε υπολογιστική ισχύ. Ο Hassabis δηλώνει ότι ο server είναι διαθέσιμος για ακαδημαϊκές, μη εμπορικές χρήσεις, αλλά η Isomorphic Labs συνεργάζεται με φαρμακευτικούς εταίρους για τη χρήση των μοντέλων AlphaFold για προγράμματα ανακάλυψης φαρμάκων.

Η Google επισημαίνει ότι συνεργάζεται με την επιστημονική κοινότητα και τους πολιτικούς ηγέτες για την υπεύθυνη ανάπτυξη του μοντέλου. Επιπλέον, η εταιρεία τονίζει σε μια επιστημονική μελέτη ότι ορισμένοι εμπειρογνώμονες σε θέματα βιοασφάλειας εξέφρασαν ανησυχίες ότι τα μοντέλα AI θα μπορούσαν “να μειώσουν τους περιορισμούς για τους κακόβουλους φορείς και να τους επιτρέψουν, σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν παθογόνους οργανισμούς και τοξίνες που είναι πιο μεταδοτικές ή επιβλαβείς“.

Παρόλα αυτά, η Google δηλώνει ότι συνεργάστηκε με τους ειδικούς για να κατανοήσει τους κινδύνους γύρω από το AlphaFold 3, ακόμη και πριν από την κυκλοφορία του.

[Google]



Πηγή