Οι χάκερ ανάγκασαν τη Sony να αποσύρει το «The Interview»

46
Οι χάκερ ανάγκασαν τη Sony να αποσύρει το «The Interview»

Πυρά εναντίον της Βόρειας Κορέας από Ομπάμα και FBI

Η απόφαση της Sony Pictures να ματαιώσει την προβολή της ταινίας «The Interview», φαίνεται πως ικανοποίησε την ομάδα χάκερ «Φρουροί της Ειρήνης», οι όποιοι έχουν προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στο στούντιο παραγωγής.

Η κωμωδία «The Interview» διακωμωδεί τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, κάτι που φαίνεται πως συνδέεται με τη δράση των χάκερ, οι όποιοι πιστεύεται πως έχουν διασυνδέσεις με τη Βόρεια Κορέα. Αυτό είναι άλλωστε και η άποψη του FBI, όπως και του Μπάρακ Ομπάμ κάτι που όμως η Πιονγιάνγκ διαψεύδει.

Από το Νοέμβριο, οι χάκερ έχουν καταφέρει να σπάσουν τα υπολογιστικά συστήματα της Sony Pictures, υποκλέπτοντας και διαρρέοντας στο διαδίκτυο ακυκλοφόρητες ταινίας, προσωπικά μηνύματα εργαζομένων.

Το τελευταίο «χτύπημα» των χάκερ στην εταιρεία σημειώθηκε το προηγούμενη Σαββατοκύριακο, όποτε και κυκλοφόρησαν ένα αντίγραφο του σεναρίου της τελευταίας ταινίας του Τζέιμς Μποντ, «SPECTRE».

Η απόφαση της Sony να ακυρώσει την προβολή του «The Interview», ικανοποίησε τους «Φρουρούς της Ειρήνης», οι οποίοι γνωστοποίησαν ότι τα στοιχεία που υπέκλεψαν θα είναι ασφαλή εφόσον η εταιρεία παραγωγής ταινιών συνεχίσει να συμμορφώνεται, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN.

«Είναι πολύ σώφρον που πήρατε την απόφαση να ματαιώσετε την προβολή της ταινίας The Interview» επισημαίνεται στο μήνυμα. «Εγγυώμαστε την ασφάλεια των δεδομένων σας εκτός και αν προκαλέσετε πρόσθετα προβλήματα» τονίζεται.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση, ανακοίνωσε το FBI σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

«Το FBI έχει στην κατοχή του επαρκείς αποδείξεις ώστε να εξαγάγει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας ευθύνεται για τις ενέργειες αυτές» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που αναμένεται τον Ιανουάριο να προεδρεύσει της επιτροπής των ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε την κυβερνοεπίθεση αυτή μια «πράξη πολέμου».

Το γεγονός ότι ανατέθηκε δημοσίως στο FBI η διαχείριση αυτής της υπόθεσης παρά στη διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι υπεύθυνη για την προάσπιση του κυβερνοχώρου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν θέλει να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την καταστροφική φύση αυτής της επίθεσης εναντίον μίας ιδιωτικής επιχείρησης και των πολιτών που εργάζονται για αυτή» προσέθεσε το FBI που υπογράμμισε επιπλέον, όπως το είχε υπονοήσει και ο Λευκός Οίκος χθες, ότι πρόκειται για μία από «τις σοβαρότερες απειλές εναντίον της εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ.

Οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας στοχεύουν «να προκαλέσουν ένα σημαντικό πλήγμα στην αμερικανική οικονομία και να καταστείλουν το δικαίωμα της έκφρασης των Αμερικανών» σημειώνει η αμερικανική αστυνομία. «Τέτοιου είδους ενέργειες εκφοβισμού ξεπερνούν τα όρια μιας αποδεκτής συμπεριφοράς από ένα κράτος» σύμφωνα με το FBI.

Την πίστη πως πράγματι η Βόρεια Κορέα κρύβεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση, εξέφρασε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Οι χάκερ που επιτέθηκαν στην εταιρεία «προκάλεσαν μεγάλη ζημιά» και «θα αντιδράσουμε», προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος. Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην επίθεση όποτε και με όποιον τρόπο κρίνουν προσφορότερο, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην αντίδραση της ίδιας της Sony, o Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφασή της να ματαιώσει την πρεμιέρα της ταινίας «The Interview» λόγω των απειλών που δέχτηκε. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί σε «ένα δικτάτορα» να επιβάλει λογοκρισία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος, κατανοεί τις ανησυχίες της Sony και την ευθύνη της απέναντι στο κοινό όμως δεν πιστεύει ότι θα έπρεπε να πτοηθεί από τις απειλές αυτές. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα ήθελε οι υπεύθυνοι της εταιρείας να είχαν απευθυνθεί πρώτα στον ίδιο προτού αποφασίσουν να αποσύρουν την ταινία.

Η Πιονγκγιάνγκ διαψεύδει

Η Βόρεια Κορέα από τη μεριά της, διέψευσε ότι είναι υπεύθυνη για την κυβερνοεπίθεση.

«Η χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με αυτόν τον χάκερ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός σύμβουλος της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη, Κιμ Σονγκ.

Άλλος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του τόνισε και αυτός ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν εμπλέκεται στην υπόθεση, χωρίς να κάνει κανένα άλλο σχόλιο.