#deleteFacebook και από τον συνιδρυτή του WhatsApp που ανήκει στην…Facebook!

13


Όπως συμβαίνει κάθε φορά που υπάρχει γενική κατακραυγή για τα σφάλματα της Facebook, έτσι και τώρα δεν είναι λίγοι αυτοί που καλούν τους χρήστες να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους από το κοινωνικό δίκτυο. Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα δείχνουν πιο σοβαρά από ποτέ εξαιτίας του τεράστιου σκανδάλου της Cambridge Analytica, η οποία εκμεταλλεύτηκε τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών με σκιώδη τρόπο για να διαμορφώσει τα ψυχογραφικά προφίλ τους για την πολιτική καμπάνια του Donald Trump και ίσως τη διαμόρφωσης της κοινής γνώμης για το Brexit (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Ίσως έχετε δει και εσείς κάπου το #deleteFacebook, καθώς διαδίδεται ταχύτατα με αποτέλεσμα η μετοχή της Facebook να έχει παρουσιάσει την μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών. Η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο λόγω των κλήσεων υψηλόβαθμων στελεχών και του ίδιου του Mark Zuckerberg από το Κογκρέσο και το Βρετανικό Κοινοβούλιο για να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις, ενώ παράλληλα στρέφονται κατά της εταιρείας και πρώην στελέχη της, όπως ο Brian Acton.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Acton είναι συνιδρυτής της δημοφιλούς εφαρμογής WhatsApp που εξαγοράστηκε από τη Facebook το 2014 έναντι $19 δισ. και παρέμεινε στέλεχος της τελευταίας μέχρι το 2017. Τώρα, με ένα λιτό μήνυμα στο Twitter εξέφρασε την άποψη του ότι είναι καιρός να διαγράψουμε το Facebook! Σίγουρα δεν το περίμενε κανείς από ένα ευεργητημένο στέλεχος, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο άλλος συνιδρυτής της WhatsApp, o Jan Koum, εξακολουθεί να εργάζεται για την Facebook.

Το ζήτημα έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις και έρχονται δύσκολες ημέρες για την Facebook, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταστραφεί τόσο εύκολα. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι μια καλή αφορμή για να αναθεωρήσετε τι ακριβώς μοιράζεστε στο κοινωνικό δίκτυο, πόσο βάρος έχετε δώσει στις ρυθμίσεις ασφαλείας, που δίνετε τα likes σας και ποιες ιστοσελίδες – σκουπίδια (που περιλαμβάνουν ψευδείς ειδήσεις, χαζά κουίζ κλπ.) επισκέπτεστε. Από τη στιγμή, βέβαια, που χρησιμοποιείτε ένα κοινωνικό δίκτυο είναι δεδομένο ότι δίνετε πρόσβαση εν γνώση σας σε πολλές προσωπικές πληροφορίες…





Πηγή