Έναν «κυνηγό» αστεροειδών εκτόξευσε η Ιαπωνία

25
Έναν «κυνηγό» αστεροειδών εκτόξευσε η Ιαπωνία

Θα προκαλέσει έκρηξη στον «1999 JU3» για να συλλέξει δείγματα – Φωτογραφίες και βίντεο από την εκτόξευση

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης του Διαστήματος (JAXA) εκτόξευσε το διαστημικό σκάφος «Χαγιαμπούσα 2», με αποστολή, μετά από ένα μακρινό ταξίδι πολλών ετών, να φθάσει στον αστεροειδή «1999 JU3».

Εκεί, αν όλα πάνε καλά, θα του ανοίξει μια τρύπα με εκρηκτικά, θα συλλέξει δείγματα και θα τα επιστρέψει στη Γη κάποια στιγμή πριν το 2030.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αποστολή μακράς πνοής, που ορισμένοι δεν θα ζουν έως τότε για να δουν τα αποτελέσματά της. Είχε προηγηθεί η επταετής ιστορική αποστολή του «Χαγιαμπούσα 1», το οποίο είχε καταφέρει να φέρει στη Γη τα πρώτα δείγματα από τον αστεροειδή Ιτοκάβα το 2010.

Ενώ η πρώτη αποστολή είχε καταφέρει να συλλέξει πολύ μικρά δείγματα, η δεύτερη αποστολή είναι πιο μακρινή και πιο φιλόδοξη, αποσκοπώντας στη συλλογή πολύ περισσότερου υλικού από τον αστεροειδή – στόχο.

Το «Χαμπαγιούσα 2», αφού φθάσει στον αστεροειδή, θα μείνει δίπλα του επί 18 μήνες και θα επιχειρήσει τρεις προσεδαφίσεις σε αυτόν για τη συλλογή υλικών, με τέσσερα διαφορετικά ρομποτικά οχήματα που θα εργαστούν ανεξάρτητα πάνω στην επιφάνεια του αστεροειδούς.

Η νέα αποστολή θα κοστίσει 137 εκατ. δολάρια και οι μηχανές ιόντων του «Χαγιαμπούσα 2» είναι 20% ισχυρότερες από εκείνες του προδρόμου του, που είχε εκτοξευτεί το 2003. Το πιο θεαματικό στάδιο της νέας αποστολής θα είναι η εκτόξευση μιας βολίδας με εκρηκτικά από ψηλά. Μετά την έκρηξη το σκάφος θα προσεδαφιστεί στον κρατήρα που θα έχει δημιουργηθεί και θα συλλέξει υλικά από μεγαλύτερο βάθος.

Ο αστεροειδής-στόχος «1999 JU3» έχει μήκος 900 μέτρων περίπου και περιστρέφεται κάθε 7,6 ώρες γύρω από τον εαυτό του.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο…