Το «έξυπνο» σπίτι είναι εδώ!

55
Το «έξυπνο» σπίτι είναι εδώ!

Οι συσκευές και τα gadgets που μετατρέπουν κάθε διαμέρισμα σε κατοικία του μέλλοντος

Συσκευές που ενεργοποιούνται αυτόματα ή εξ αποστάσεως, κλειδαριές που ανοίγουν με αναγνώριση του δακτυλικού αποτυπώματος και ρομποτικοί οικιακοί βοηθοί. Όλα τα παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστικά «έξυπνων» σπιτιών που λίγο καιρό πριν μπορούσαμε να δούμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τη δεκαετία του ’90 διαβάζαμε σε τεχνολογικά περιοδικά.

Και αν κάποιος πίστευε πως μπορεί να μας χωρίζουν μερικά χρόνια ακόμη, από την εφαρμογή τέτοιων καινοτόμων τεχνολογιών, στην πραγματικότητα το μέλλον είναι ήδη εδώ, αφού στο εμπόριο κυκλοφορούν συσκευές και gadgets που μπορούν να μετατρέψουν ένα κοινό διαμέρισμα σε «έξυπνο» σπίτι!

Ηλεκτρονική σκούπα – ρομπότ

Η περίφημη Roomba δεν χρειάζεται συστάσεις, μιας και κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και κάμποσα χρόνια και έχει διανύσει άπειρα χιλιόμετρα προκειμένου να καθαρίσει τα σπίτια των κατόχων της. Με σύστημα αναγνώρισης εμποδίων και δυνατότητα προγραμματισμού ώστε να καθαρίζει μόνη της, χωρίς την παρουσία του κατόχου, η Roomba κινείται στο χώρο και χάρη στις μεθόδους ανίχνευσης που διαθέτει, θα δείξει ιδιαίτερη «επιμονή» στα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού.

Έλεγχος των συσκευών του σπιτιού από το smartphone

Η μετάβαση στο «έξυπνο» σπίτι δεν απαιτεί πάντα ευρείες και κοστοβόρες αλλαγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα προϊόντα αυτοματισμού WeMo της Belkin που δίνουν τη δυνατότητα χειρισμού των ηλεκτρονικών συσκευών εξ αποστάσεως.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πακέτο Belkin WeMo Switch + Motion που μπορεί να συνδυαστεί προαιρετικά με αισθητήρα ανίχνευσης κίνησης. Η «έξυπνη» πρίζα προσαρμόζεται και ρυθμίζεται απλά και εύκολα (plug&play) και ο έλεγχος των συσκευών που θα συνδέσουμε θα γίνεται πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού από το smartphone μας, μέσω Wi-Fi.

Πάνω στην «έξυπνη» πρίζα της Belkin μπορούμε να συνδέσουμε οτιδήποτε: από καφετιέρα, μέχρι τηλεόραση και πορτατίφ και έτσι να ελέγχουμε πότε θα ενεργοποιηθεί ή θα απενεργοποιηθεί μέσω του κινητού μας ή αν ανιχνευτεί κίνηση. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξουμε αυτοματοποιημένες ενέργειες που θα πραγματοποιούνται όταν ανιχνευτεί κίνηση, όπως πχ. να αποστέλλεται γραπτό μήνυμα στο κινητό μας ή να γίνεται καταγραφή σε αρχείο.

Η σειρά WeMo περιλαμβάνει και άλλα αντίστοιχα προϊόντα, όπως διακόπτη για τα φώτα που και πάλι ελέγχουμε από την οθόνη του smartphone.

Ρομποτικός καθαριστής τζαμιών

Μετά τη Roomba, σειρά έχει το WinBot, ο ρομποτικός καθαριστής που υπόσχεται να κάνει τα τζάμια μας να λάμψουν, δίχως εμείς να χρειαστεί να κάνουμε το οτιδήποτε.

Κλειδαριά με δακτυλικό αποτύπωμα

Πείτε αντίο στα παραδοσιακά κλειδιά, με την κλειδαριά που φέρει την μακροσκελή ονομασία Bio-Matic Weather-Proof Fingerprint Recognition Door Locks. Εξοπλισμένη με αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, επιτρέπει την είσοδο στην οικία μόνο σε όσους έχουν λάβει τη σχετική διαπίστευση. Η κλειδαριά, χρησιμοποιεί την τελευταία βιομετρική τεχνολογία και μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι και 150 δακτυλικά αποτυπώματα. Επιπλέον, κάτω από το κομψό κάλυμμα του αισθητήρα, υπάρχει μέθοδος εισαγωγής κωδικού και φυσικά μια παραδοσιακή κλειδαριά, για περιπτώσεις ανάγκης.

Ανιχνευτής-κατάσκοπος που μας ειδοποιεί πριν να είναι αργά

Το Twine είναι μια μικρή συσκευή που εξοπλίζεται με διάφορους αισθητήρες και δέκτη WiFi και δουλειά της είναι να ανιχνεύει μικρά προβλήματα πριν αυτά γίνουν σοβαρά. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε το Twine στο μέρος που θέλουμε να παρακολουθεί και να ορίσουμε πότε πρέπει να μας στέλνει ειδοποιήσεις για αλλαγές που θα καταγράψει.

Η συσκευή αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία, δονήσεις καθώς και αλλαγές στην κατεύθυνση, ενώ μπορούμε να συνδέσουμε επιπλέον αισθητήρες όπως για μέτρηση υγρασίας. Έτσι, μπορούμε να τοποθετήσουμε το κουτί στο υπόγειο και σε περίπτωση που αντιληφθεί υγρασία να στείλει μια ειδοποίηση ή να το βάλουμε στο πλυντήριο και όταν αυτό ολοκληρώσει την πλύση, να το πληροφορηθούμε.

Φωτίζοντας… το «μέλλον»

Το σύστημα Hue της Philips φέρνει τον έλεγχο του τεχνητού φωτισμού κυριολεκτικά στα χέρια του χρήστη, καθώς αυτός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει πώς και πότε θα ανάψει τα φώτα, μέσω του smartphone. Οι «έξυπνες» λάμπες LED του συστήματος συνδέονται σε δίκτυο WiFi και πλέον ελέγχονται πλήρως μέσω ειδικής εφαρμογής στο smartphone. Πέρα από την επιλογή του πότε θα ανάψουν (ποτέ πλέον δεν θα ξεχάσουμε τα φώτα ανοιχτά), οι δυνατότητες είναι ακόμη περισσότερες, καθώς μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα του φωτός(!), την ένταση, την επιθυμητή τονικότητα του λευκού και πολλά ακόμη…

Ηλεκτρονικός κηπουρός

Οι καινοτόμες τεχνολογίες ενός «έξυπνου» σπιτιού, αφορούν κάθε δραστηριότητα. Έτσι, η τεχνολογία εισβάλει και στην περιποίηση λουλουδιών και φυτών που μπορεί να έχουμε στον κήπο, τη βεράντα ή ακόμη και εσωτερικά. Οι αισθητήρες Koubachi τοποθετούνται στα φυτά και παρακολουθούν παράγοντες όπως η υγρασία, το ηλιακό και υπέρυθρο φως, η θερμοκρασία περιβάλλοντος, με στόχο να καθορίσουν τη ζωτικότητα και τις ανάγκες των φυτών. Τα δεδομένα αυτά αποστέλλονται μέσω WiFi στην ειδική εφαρμογή και σε συνδυασμό με τις πληροφορίες από τη βάση δεδομένων για τις διαφορετικές ανάγκες κάθε φυτού, η εφαρμογή μάς λέει τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να δούμε τα φυτά μας να αναπτύσσονται.

«Έξυπνος» θερμοστάτης

Ο «έξυπνος» θερμοστάτης Nest δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του σπιτιού μας, ακόμη και όταν βρισκόμαστε έξω από αυτό, μέσω μιας ειδικής εφαρμογής για smartphone. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για να περιλαμβάνεται μεταξύ των αξεσουάρ που θα κάνουν ένα σπίτι «έξυπνο».

Η συσκευή Nest μαθαίνει το καθημερινό μας πρόγραμμα και μπορεί να προγραμματιστεί μόνη της προκειμένου να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση. Επιπλέον, σβήνει τη θέρμανση αυτόματα όταν δεν υπάρχει κανείς στο χώρο.

Η αυτοματοποίηση στην κουζίνα

Το Milkmaid είναι μια «έξυπνη» κανάτα για την αποθήκευση του γάλακτος, η οποία ελέγχει με ειδικούς αισθητήρες την κατάσταση του υγρού και μας ειδοποιεί αν έχει χαλάσει. Επιπλέον, υπολογίζει την ποσότητα που μένει και μας θυμίζει πότε θα χρειαστεί να αγοράσουμε περισσότερο. Τέλος, εάν ξεχάσουμε το γάλα εκτός ψυγείου, το Milkmaid θα φροντίσει να στείλει ειδοποίηση στο κινητό μας.

Από την άλλη, η θήκη Wink Egg αναλαμβάνει έργο αντίστοιχο για τα αυγά. Αρχικά, αντιλαμβάνεται πόσα αυγά έχουμε και μάς ενημερώνει, μέσω της συνοδευτικής εφαρμογής. Δίπλα στην κάθε αυγοθήκη υπάρχει ένα διακριτικό LED φως που μας ειδοποιεί για το ποιο αυγό είναι το παλιότερο και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πρώτο, ενώ η θήκη θα μας ειδοποιήσει σε περίπτωση που κάποιο αυγό έχει χαλάσει.

Όσον αφορά το μαγείρεμα, με το Crock-Pot της Belkin και την εφαρμογή WeMo, οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν τη συσκευή καθορίζοντας το χρόνο μαγειρέματος και τη θερμοκρασία… ακόμη κι αν δεν είναι μέσα στο σπίτι.

Τέλος, η απόλαυση του καθημερινού καφέ γίνεται ευκολότερη, με την καφετιέρα Mr.Coffee Optimal Brew, η οποία ελέγχεται επίσης από το smartphone, ώστε να μην χάνουμε χρόνο στην παρασκευή του αγαπημένου ροφήματος. Μπορούμε εξ αποστάσεως να παραγγείλουμε την ετοιμασία του καφέ και η καφετιέρα μέσω της συνοδευτικής εφαρμογής θα μας ειδοποιήσει ώστε να σερβιριστούμε.

Πηγή: newsbeast.gr