Facebook: Η Νορβηγία θέλει να επιβάλει πρόστιμο στη Meta για τις παράνομες μεταφορές δεδομένων

22


H αρχή προστασίας δεδομένων της Νορβηγίας προτείνει επιβολή προστίμου στη Meta από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta Platforms, θα πρέπει να τιμωρηθεί με πρόστιμο για τη συνεχιζόμενη μεταφορά προσωπικών πληροφοριών Ευρωπαίων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά παράβαση της απόφασης-ορόσημου δικαστηρίου της ΕΕ», επεσήμανε η αρχή προστασίας δεδομένων της Νορβηγίας στις ομότιμές της ρυθμιστικές αρχές στην ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Meta δεν έχει κανένα κίνητρο να σταματήσει τη μεταφορά των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ, εάν οι ρυθμιστικές αρχές δεν της επιβάλουν πρόστιμο», ανέφερε έγγραφο της νορβηγικής αρχής, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.

Η συγκεκριμένη ρυθμιστική αρχή της Νορβηγίας είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές που ανταποκρίνονται στο σχέδιο απόφασης της Ιρλανδικής Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων. Το σχέδιο αυτό έχει διατάξει από τον περασμένο Ιούλιο τη Meta να σταματήσει τη χρήση ενός νομικού μέσου που ονομάζεται «τυπικές συμβατικές ρήτρες (SCC)» για τη μεταφορά δεδομένων πέρα ​​από τον Ατλαντικό, συμπεριλαμβάνοντας τα πάντα, από οικογενειακές φωτογραφίες μέχρι πληροφορίες μισθοδοσίας.

Στο ιρλανδικό σχέδιο προστέθηκε μια δικαστική απόφαση του 2020, σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε μια συμφωνία που είχε συνάψει η ΕΕ με τις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη συμφωνία που αφορά στη μεταφορά δεδομένων ονομάζεται «Privacy Shield». Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση την απέρριψε και ενίσχυσε τις απαιτήσεις για τη χρήση άλλων μηχανισμών μεταφοράς δεδομένων, όπως τα SCC, καθώς εκθέτουν τους Ευρωπαίους σε παρεμβατική επιτήρηση από τις ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βάσει του πορίσματος και των στοιχείων αυτής της υπόθεσης, δεν υπάρχει τρόπος για τη Meta να συνεχίσει τις διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένων μετά την απόφαση Schrems II, εντός του πλαισίου GDPR», αναφέρει η νορβηγική ένσταση.

Η παραβίαση των κανονισμών μεταφοράς δεδομένων της ΕΕ από τη Meta είναι «ιδιαίτερα σοβαρή», όπως σημειώνεται στο έγγραφο.

Απαιτείται και πρόστιμο, πέρα από την απαγόρευση της μεταφοράς δεδομένων

Το νορβηγικό έγγραφο υποδηλώνει ότι η ρυθμιστική αρχή θέλει να προχωρήσει περαιτέρω και έκανε αναφορά για πρόστιμο. «Ενώ οι εντολές, οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις γενικά επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι η μελλοντική επεξεργασία προσωπικών δεδομένων θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τον GDPR, κυρώσεις όπως διοικητικά πρόστιμα στοχεύουν σε παρελθοντικές παραβιάσεις και έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα», συνεχίζει.

Εκπρόσωπος της ιρλανδικής αρχής είπε ότι η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι θα ήταν «ακατάλληλο» να σχολιαστεί.

Η Meta έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι μια τέτοια απόφαση, που θα μπλοκάρει τις μεταφορές δεδομένων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, θα την ανάγκαζε να σταματήσει να προσφέρει τα προϊόντα της, όπως το Facebook και το Instagram, στην Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη σχεδιάζεται από αξιωματούχους μια νέα συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα αντικαταστήσει το «Privacy Shield» και θα δώσει τη δυνατότητα για «ασφαλή και νόμιμη» μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στις δύο ηπείρους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή