Να κατέβουν σε απεργία εργαζόμενοι της Amazon ζητά γερμανικό συνδικάτο

14
Να κατέβουν σε απεργία εργαζόμενοι της Amazon ζητά γερμανικό συνδικάτο

Το ver.di αιτείται καλύτερες συνθήκες και υψηλότερους μισθούς

Σε απεργία κάλεσε τους εργαζομένους στο κέντρο διανομής Μπαντ Χέρσφελντ της Amazon το γερμανικό εργατικό συνδικάτο ver.di αναφέροντας ότι η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων στο Διαδίκτυο αυξάνει τον όγκο των παραγγελιών και την πίεση προς τους εργαζομένους με τις ειδικές προσφορές την περίοδο των Χριστουγέννων. Βασικά αιτήματα του γερμανικού συνδικάτου η αύξηση των αμοιβών και η καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας.

Το συνδικάτο ver.di όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπός του αναμένει ότι περίπου 450 εργαζόμενοι στην Amazon θα συμμετάσχουν στην απεργία προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα διατηρήσει την πίεση όσο η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία λιανικών πωλήσεων στο διαδίκτυο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του.

Η Amazon από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν μετέχει στην απεργία και εργάζεται σκληρά για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πελατών. Σύμφωνα με την εταιρεία οι παραδόσεις των παραγγελιών της δεν θα διαταραχτούν καθώς μπορεί να βασιστεί σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο 28 αποθηκών που είναι διάσπαρτο σε επτά χώρες.

Η αμερικανική εταιρεία απασχολεί περίπου 10.000 μόνιμους και 10000 εποχιακούς εργαζόμενους στα εννέα κέντρα διανομής (αποθήκες) της Γερμανίας που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Amazon μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το συνδικάτο ver.di ζητά την αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων στα κέντρα διανομής της, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έχει οργανώσει αρκετές απεργιακές κινητοποιήσεις από τις αρχές του 2013.

Ωστόσο η Amazon, έχει απορρίψει το αίτημα του γερμανικού συνδικάτου, υποστηρίζοντας ότι όσον αφορά το προσωπικό στα κέντρα διανομής λαμβάνει μισθούς οι οποίοι αναλογούν στον τομέα της διαχείρισης υλικών και προϊόντων (logistics), και άρα αμείβεται πάνω από τον μέσο όρο των μισθών του συγκεκριμένου κλάδου στη Γερμανία.