Πως να εγκαταστήσετε τα Windows 10 στο Mac σας εντελώς δωρεάν

28
Πως να εγκαταστήσετε τα Windows 10 στο Mac σας εντελώς δωρεάν

Το καλοκαίρι του 2014, η Apple προσέφερε στου χρήστες του AppleSeed προγράμματος της την ευκαιρία να δοκιμάσουν το OS X Yosemite πολύ πριν αυτό δοθεί στην κυκλοφορία. Έτσι πολλοί από εμάς που δεν είμαστε Developers είχαμε την ευκαιρία να το περάσουμε στο μηχάνημα μας. Πλέον μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με την επερχόμενη κυκλοφορία του λογισμικού της Microsoft και συγκεκριμένα των Windows 10.

Επίσης το παραπάνω μπορεί να γίνει στο Mac σας χωρίς να χρειαστεί να δώσετε ούτε ένα ευρώ.

Βήμα 1 – Virtualization ή Boot Camp

Πριν εγκαταστήσετε τα Windows στο Mac θα πρέπει να αποφασίσετε πως θέλετε αυτά να τρέξουν στο μηχάνημα σας. Αυτό μπορεί να γίνει εικονικά ή να αφιερώσετε ένα κομμάτι του σκληρού σας δίσκου για αυτό τον σκοπό μέσω του Boot Camp. Χρησιμοποιώντας το λογισμικό που δίνεται από την Apple μπορείτε να κάνετε το Mac σας να έχει δύο λογισμικά και έτσι να μπορεί να τρέχει και το OS X αλλά και τα Windows. Όταν το Mac σας τρέχει Windows λοιπόν χρησιμοποιώντας το Boot Camp το Mac σας γίνεται ένα πλήρως λειτουργικό Windows PC. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει το Boot Camp να κάνει repartition τον σκληρό σας δίσκο στο Mac.

H δεύτερη επιλογή με τα εικονικά εργαλεία λειτουργούν τελείως διαφορετικά. Αρχικά δεν μπερδεύεται ο σκληρός δίσκος του Mac σας και δεν διαχωρίζεται σε διαφορετικά partitions αντί για αυτό έχουμε μια virtual ή εικονική αν προτιμάτε λειτουργία των Windows ενώ τρέχετε κανονικά ακόμη το OS X.

Έτσι αν πάει κάτι στραβά δεν έχετε να ανησυχείτε ιδιαίτερα – σημαντικό αυτό μιας και τα Windows 10 είναι σε preview έκδοση – ενώ είναι πολύ εύκολο να καθαρίσετε τα αρχεία σας χωρίς να επηρεάσετε τον σκληρό σας δίσκο.

Επίσης το Boot Camp επίσημα δεν υποστηρίζει ακόμη τα Windows 10 και έτσι να πάτε για την πρώτη επιλογή ενδεχομένως κάποιοι drivers του Mac σας να μην είναι πλήρως συμβατοί. Προσωπικά θα χρησιμοποιήσουμε το Boot Camp με την επίσημη κυκλοφορία των Windows 10 και σας συστήνουμε να κάνετε το ίδιο.

Βήμα 2 – Κάντε λήψη ενός virtualization λογισμικού 

Το να τρέξετε ένα virtualization λογισμικό φαντάζει η καλύτερη επιλογή για να δοκιμάσετε την Windows 10 preview έκδοση στο Mac σας με τα γνωστά Parallels Desktop ή VMware Fusion να είναι μια πολύ καλή επιλογή αν τα έχετε ήδη.

Αν δεν έχετε τα παραπάνω τότε μια καλή επιλογή για το Mac σας είναι το Oracle’s VirtualBox. Είναι ένα εργαλείο virtualization ακριβώς όπως τα Fusion και Parallels, αλλά με την μεγάλη διαφορά πως είναι εντελώς δωρεάν. Εδώ να τονίσουμε πως τόσο το Parallels Desktop όσο και το VMware Fusion έχουν δωρεάν χρήση και αυτά για δύο εβδομάδες και για ένα μήνα αντίστοιχα ως μια δοκιμαστική περίοδο. Αλλά αν θέλετε σε κάθε περίπτωση την δωρεάν λύση τότε το VirtualBox είναι για εσάς.

virtualbox-folder

Η εμπειρία μας λέει πως το VirtualBox θα κάνει την δουλειά του αλλά μην περιμένετε και τις τρομερές αποδόσεις που θα μπορεί να έχετε με τα άλλα δύο επί πληρωμή λογισμικά.

Βήμα 3 – Κάντε λήψη των Windows 10

Aφού αποφασίσετε για το virtualization λογισμικό που θα χρησιμοποιήσετε το επόμενο βήμα είναι να κάνετε λήψη της ISO εικόνας των Windows 10 preview. Το αρχείο αυτό θα το κατεβάσετε από την ίδια την Microsoft εδώΓια να γίνει η λήψη θα πρέπει να κάνετε εγγραφή στο Microsoft’s Windows Insider Program. Αν δεν έχει κάποιο Microsoft λογαριασμό μέσω ίσως OneDrive ή Xbox Live θα πρέπει να κάνετε μια νέα έγγραφή.

Μόλις ολοκληρώσετε την εγγραφή σας η Microsoft θα σας δώσει μια σελίδα με links για να κάνετε λήψη. Η σελίδα περιλαμβάνει και το κλειδί – κωδικό που θα χρειαστείτε για να ενεργοποιήσετε την Windows 10 preview έκδοση.

Βήμα 4 – Δημιουργήστε ένα νέο virtual machine

  1. Κάντε εκκίνηση του VirtualBox.
  2. Κάντε κλικ στο New κουμπί.
  3. Στην περιοχή Name πληκτρολογήστε “Windows 10″ ή ότι άλλο θέλετε εσείς
  4. Αφήστε το Type ως Microsoft Windows
  5. Κάντε κλικ στο Version menu και επιλέξτε Windows 8.1 (64 bit).

virtualbox-name-vm

 

Στις περισσότερες εν συνεχεία οθόνες δεν πειράζετε κάτι αν υποθέσουμε πως ο σκοπός σας είναι απλά να δοκιμάσετε τα Windows 10 και να δείτε πως δουλεύουν. Δημιουργήστε ένα  virtual hard drive; set the file type σε VDI;  και κάντε το drive να είναι dynamically allocated.  Αυτή η ενέργεια θα δημιουργήσει ένα virtual machine το οποίο έπειτα θα βρίσκεται στο VirtualBox Manager. Κατόπιν επιλέξτε το και κάντε κλικ στο Start κουμπί.

virtualbox-manager-start

Βήμα 5 – Κάντε εγκατάσταση της Windows 10 Preview

Μόλις ολοκληρώσετε την διαδικασία δημιουργίας του virtual machine όπως περιγράφετε από πάνω, θα σας εμφανιστεί το μήνυμα  “Please select a virtual optical disk file or a physical optical disk to start your new virtual machine from.” Κάντε κλικ στο εικονίδιο του φακέλου για να πλοηγηθείτε και να βρείτε το ISO αρχείο που κατεβάσετε από την Microsoft.

virtualbox-locate-iso

Κάντε κλικ στο Start κουμπί.

Ακολουθήστε της οδηγίες του Windows 10 installer. Θα ερωτηθείτε που θέλετε να εγκατασταθούν τα Windows. H μόνη σας επιλογή θα πρέπει να είναι το virtual drive που δημιουργήσατε προηγούμενος στο VirtualBox. Επιλέξτε λοιπόν αυτό και κατόπιν κάντε κλικ στο Next.

virtualbox-windows-setup

Η υπόλοιπη διαδικασία είναι βήμα βήμα η εγκατάσταση. Μόλις κάνει επανεκκίνηση το virtual machine σύντομα θα ξεκινήσει το virtual Windows 10 desktop στο Mac σας.

virtualbox-windows-10-desktop