Redmi Note 11 Pro+ 5G Review: Ο ορισμός του value-for-money

102


Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η οικογένεια Redmi Note στην αγορά, η Xiaomi απολαμβάνει την καθολική αναγνώριση της ως η πλέον value-for-money επιλογή για τον χρήστη που ζητά ένα αξιόπιστο smartphone με μεγάλη αυτονομία και πραγματικά υψηλές δυνατότητες για τα χρήματα που επενδύει.

Η συνταγή της επιτυχίας παραμένει η ίδια ακόμα και μετά την «ανεξαρτητοποίηση» της Redmi (οκ, μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας…), γι’ αυτό κάθε χρόνο είμαστε σχεδόν σίγουροι πως δεν θα απογοητευτούμε από τις επιδόσεις των εκάστοτε μοντέλων της. Ήδη έχουμε δει αναλυτικά το Redmi Note 11 και τώρα, μετά από αρκετές εβδομάδες χρήσης του Redmi Note 11 Pro+ 5G μπορούμε να μιλήσουμε πιο εμπεριστατωμένα για το κορυφαίο μοντέλο της σειράς.

Σχεδιασμός – Κατασκευή

Σε αντίθεση με το απλό Redmi Note 11, το Pro+ μοντέλο είναι εμφανώς πιο προσεγμένο στην κατασκευή του. Η εταιρεία χρησιμοποιεί καλύτερα υλικά, με το γυαλί να προσδίδει μια σαφέστατα πιο premium αίσθηση και γενικότερα το νιώθεις πιο βαρύ και πιο στιβαρό. Εμφανισιακά δεν βλέπουμε κάποια συγκλονιστική καινοτομία, τουναντίον τα bezels της οθόνης είναι μάλλον μεγαλύτερα απ’ ό,τι περιμένει κανείς εν έχει 2022, αλλά και πάλι είναι όμορφο.

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει το camera module στην επάνω αριστερή γωνία και δυστυχώς προεξέχει αρκετά από το σώμα με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η χρήση του όταν το ακουμπάς επάνω σε μια επιφάνεια. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε τα volume και power buttons σε σωστό μεν ύψος, αλλά με πολύ μικρή απόσταση από το περίγραμμα με αποτέλεσμα καμιά φορά να ψάχνεις να βρεις που βρίσκονται. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο διότι το power button κρύβει από κάτω τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, κάτι που χρειάζεσαι αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Στο επάνω μέρος έχουμε ηχείο, μικρόφωνο, αισθητήρα υπερύθρων (IR) και υποδοχή 3.5mm για ακουστικά, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει η υποδοχή USB-C, μικρόφωνο, ηχείο και υποδοχή για κάρτες SIM/microSD. Τέλος, η αριστερή πλευρά είναι καθαρή από οτιδήποτε.

Οθόνη

Από τα κορυφαία χαρακτηριστικά του Redmi Note 11 Pro+ 5G είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα η οθόνη του. Παρότι έχουμε να κάνουμε με μια mid-range συσκευή στο κάτω όριο της κατηγορίας (τιμολογιακά μιλώντας), το γεγονός ότι προσφέρει στον χρήστη Super AMOLED panel 6.67’’ ανάλυσης FHD+ με 1200nits φωτεινότητα, υποστήριξη HDR10 και ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Η ποιότητα της οθόνης είναι εμφανής σε κάθε είδους χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άψογα χρώματα, τρομερή ευκρίνεια στο φως του Ήλιου, εξαιρετική προσαρμογή της φωτεινότητας ανάλογα με τον περιβάλλοντα φωτισμό και μια κορυφαία εμπειρία θέασης για την παρακολούθηση ταινιών, φωτογραφιών, videos και φυσικά για gaming. Επίσης, τα animations, οι μεταβάσεις μεταξύ των εφαρμογών και το σκρολάρισμα είναι απολαυστικό χάριν στον υψηλό ρυθμό ανανέωσης εικόνας. Μια πραγματικά κορυφαία οθόνη που συναντάμε συνήθως σε πολύ ακριβότερες συσκευές.

Hardware – Απόδοση

Στον τομέα του επεξεργαστή, η Xiaomi δεν θα μπορούσε να κάνει και εδώ την υπέρβαση, διαφορετικά θα αναγκαζόταν να ανεβάσει το κόστος στα επίπεδα άλλων κατηγοριών. Η εταιρεία επέλεξε το MediaTek Dimensity 920 SoC, μια τίμια επιλογή που σε συνδυασμό με 6GB ή 8GB μνήμης RAM και 128GB ή 256GB αποθηκευτικού χώρου λειτουργεί απόλυτα ικανοποιητικά για να καλύψει τις ανάγκες του μέσου χρήστη χωρίς κολλήματα ή υπερθέρμανση της συσκευής.

Δεν παρατηρήσαμε κάποιο θέμα σε συνθήκες multitasking, ούτε στην πολύωρη χρήση της κάμερας, ενώ για τα games είδαμε αρκετά καλή συνολικά συμπεριφορά σε απαιτητικούς τίτλους όπως το Genshin Impact και το Diablo Immortal. Ειδικά στο πρώτο υπήρξε μια πολύ μικρή μετάβαση κάτω από την υψηλότατη δυνατή ρύθμιση των γραφικών που τη θεωρούμε αμελητέα για τα δεδομένα του Redmi Note 11 Pro+ 5G. Σημειώνουμε και πάλι ότι μετά από πολύωρο gaming δεν ανέβηκε η θερμοκρασία σε ενοχλητικό επίπεδο, ούτε γονάτισε η μπαταρία.

Η όλη εμπειρία διασκέδασης απογειώνεται και μέσα από τον εξαιρετικό ήχο που σου προσφέρει το Redmi Note 11 Pro+ 5G. Τα δύο ηχεία stereo είναι καλιμπραρισμένα από την JBL και αποδίδουν εντυπωσιακό Hi-Res ήχο με υψηλή ένταση και πολύ καλά μπάσα. Η συσκευή υποστηρίζει την τεχνολογία Dolby Atmos και πληθώρα από Bluetooth codecs (AAC, aptX, LDAC, LHDC).

Σε ό,τι αφορά το βιομετρικό ξεκλείδωμα, ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται στο σωστό ύψος στο πλάι, αρκεί να συνηθίσεις (όπως είπαμε και προηγουμένως) την μικρή απόσταση του power button από το περίγραμμα. Λειτουργεί ταχύτατα και αξιόπιστα, ενώ εναλλακτικά μπορείς να ξεκλειδώσεις τη συσκευή με αναγνώριση προσώπου μέσω της εμπρόσθιας κάμερας, αρκεί να υπάρχει αρκετός φωτισμός στον χώρο.

Πάμε και στην αυτονομία; Το Redmi Note 11 Pro+ 5G σε καλύπτει πλήρως με την μπαταρία χωρητικότητας 4500mAh. Βγάζεις άνετα μια ημέρα έντονης χρήσης με μία φόρτιση και αν είσαι λίγο πιο συντηρητικός, μπορείς να φτάσεις και τις 36-40 ώρες! Τώρα, αν κολλήσεις με το Diablo Immortal και βαρέσεις κανένα 5ωρο gaming, ίσως χρειαστεί να το φορτίσεις για να είσαι σίγουρος. Κανένα πρόβλημα! Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται φορτιστής ισχύος 120W που γεμίζει τη μπαταρία στο 100% σε περίπου 20 λεπτά! Η Xiaomi κάνει λόγο για 0-100% σε 15 λεπτά, αλλά εμείς το πάμε λίγο πιο χαλαρά. Το καλύτερο; Έχει καταφέρει να προσφέρει τόσο γρήγορη φόρτιση χωρίς να θερμαίνεται το smartphone!

Κάμερες

Μέχρι στιγμής όλα φαίνεται να είναι σούπερ στο Redmi Note 11 Pro+ 5G, με εξαίρεση ίσως τον επεξεργαστή και το κατασκευαστικό «λάθος» με το camera module. Άρα δεν θα σας έκανε εντύπωση αν η κάμερα του κινείται σε μέτρια επίπεδα. Ε λοιπόν, όχι! Είναι με διαφορά η καλύτερη κάμερα που έχουμε δει σε smartphone της οικογένειας Redmi Note! Προσέξτε, δεν ισχυριζόμαστε ότι συναγωνίζεται τα ακριβότερα smartphones, αλλά για την κατηγορία του είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα.

Αυτό οφείλεται στον νέο κύριο αισθητήρα 108MP της Samsung που ανεβάζει επίπεδο συνολικά στην απόδοση τόσο σε συνθήκες καλού φωτισμού, όσο και στο Night mode. Υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας, πολύ ζωντανά χρώματα, ως επί το πλείστον σωστή επιλογή αυτόματου HDR και αυτόματης προσαρμογής ανάλογα με το σκηνικό, εξαιρετικά πορτραίτα με φυσική εφαρμογή του bokeh effect, και αν βρίσκουμε ένα ψεγάδι αυτό αφορά το δυναμικό εύρος στα σημεία του κάδρου που είναι πιο σκοτεινά.

Το Night mode αποδεικνύεται όντως καλός βοηθός για να ενισχύσεις την καθαρότητα της εικόνας όταν μειώνεται ο φωτισμός, χωρίς να μετατρέπει σε εντελώς τεχνητό το τελικό αποτέλεσμα. Σαφέστατα υπάρχουν οι λογικές απώλειες στην λεπτομέρεια και την ζωντάνια των χρωμάτων, αλλά μπορείς ξεκάθαρα να κρατήσεις αυτές τις νυχτερινές λήψεις για τις αναμνήσεις σου.

Για την λήψη video προσφέρεται η δυνατότητα ανάλυσης 4K στα 30fps, αλλά η απουσία συστημάτων σταθεροποίησης εικόνας (OIS ή/και EIS) καθιστά απαραίτητη την χρήση κάποιου gimbal ή τριπόδου.

Σχετικά με τους άλλους αισθητήρες, ο 8MP f/2.2 με υπερευρυγώνιο φακό 120° είναι ικανοποιητικός για να πάρεις λήψεις σε ανοικτούς χώρους και σε συνθήκες καλού φωτισμού, χωρίς να αποφεύγεις τις κλασικές ασθένειες (π.χ. barrel effect, μεγαλύτερος θόρυβος). Ο macro αισθητήρας 2MP υπάρχει καθαρά για να βγάλεις από πολύ κοντά κανένα ζουζούνι ή λουλούδι, ενώ ο selfie αισθητήρας 16MP κάνει μια χαρά τη δουλειά του για casual φωτογραφίες που ανεβάζεις στα κοινωνικά δίκτυα και για τηλεδιασκέψεις.

Επίλογος

Το Redmi Note 11 Pro+ 5G ανεβάζει τον πήχυ τόσο για την δημοφιλή οικογένεια συσκευών, όσο και γενικότερα για την mid-range κατηγορία. Ειδικά τώρα που έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο η τιμή του, αποτελεί με κλειστά μάτια επιλογή για όποιον αναζητά ένα value-for-money smartphone.

Redmi Note 11 Pro+ 5G

  • Οθόνη 6.67’’ Super AMOLED FHD+ (2400 x 1080, 20:9, 1200nits, 120Hz, HDR10) με επικάλυψη Gorilla Glass 5
  • Επεξεργαστής octa-core MediaTek Dimensity 920 (6nm)
  • Μνήμη RAM 6GB/8GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB (επέκταση με microSD)
  • Τριπλή κάμερα 108MP f/19 PDAF + 8MP f/2.2 ultrawide 120º + 2MP f/2.4 macro
  • Εμπρόσθια κάμερα 16MP f/2.5 wide
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • WiFi 6, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 5G, FM radio, IR
  • Ηχεία stereo JBL (Hi-Res audio, Dolby Atmos)
  • Λειτουργικό σύστημα Android 11 με MIUI 12.5
  • Μπαταρία 4500mAh με φορτιστή 120W (0-100% σε ~20 λεπτά)
  • Υποδοχές USB-C, 3.5mm headphone jack
  • Διαστάσεις 163.7 x 76.2 x 8.3mm
  • Βάρος 204gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP53 (προστασία από σταγόνες και σκόνη)

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή