The Line -Η πόλη ευθεία 170χλμ που χτίζει στην έρημο η Σαουδική Αραβία -Eco, χωρίς δρόμους, τα πάντα θα βρίσκονται σε απόσταση 5 λεπτών | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

13


Φανταστείτε μια πόλη η οποία θα είναι απαλλαγμένη από αυτοκίνητα και δρόμους και θα τροφοδοτείται από 100% καθαρή ενέργεια. Αυτό είναι η φουτουριστική πόλη που κατασκευάζει η Σαουδική Αραβία μέσα στην έρημο και θα κατοικηθεί ήδη από το 2024.

Ο διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδια για το πρότζεκτ «The Line», μια σειρά αστικών περιοχών μήκους 170 χιλιομέτρων κατά μήκος μιας κεντρικής «ράχης», τον Ιανουάριο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και τώρα, οι μπουλντόζες έχουν αρχίσει το έργο τους ανοίγοντας σήραγγες μέσα από τα βουνά για να δημιουργήσουν τα τρία στρώματα της πόλης: μια περιοχή στην επιφάνεια για τους πεζούς, συν δύο υπόγεια στρώματα για μεταφορά και υποδομή.

Το The Line θα εκτείνεται από τα βουνά της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας μέχρι την Ερυθρά θάλασσα

«Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα» είπε ο διευθύνων σύμβουλος του έργου, Ναντμί αλ-Νασρ, στο Bloomberg, εκτιμώντας πως «ούτε το 1%» της εργασίας που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του The Line δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τα πάντα θα βρίσκονται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια

Κι αντί να ξεκινήσουν τις κατασκευές από ένα σημείο εκκίνησης και να χτίζουν γύρω από αυτό, ο Αλ-Νασρ είπε ότι οι κατασκευαστές σκέφτονται να «ξεκινήσουν από δύο σημεία» και να χτίσουν προς το κέντρο. Σε μια έκταση από τα βουνά της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας έως την Ερυθρά, τα συγκροτήματα των κοινοτήτων της The Line θα στεγάσουν έως και ένα εκατομμύριο άτομα συνολικά, τα οποία θα συνδέονται με υπερυψηλές ταχύτητες διέλευσης και «λύσεις αυτόνομης μετακίνησης» σύμφωνα με ανακοίνωση στην αρχή της χρονιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σχολεία, τα εστιατόρια, τα καταστήματα και άλλοι προορισμοί θα βρίσκονται όλα σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια και «κανένα ταξίδι δεν θα είναι μεγαλύτερο από 20 λεπτά». Την ίδια ώρα, η ευθεία γραμμή του πρότζεκτ και η υπόγεια υποδομή του, θα βοηθήσουν στη διατήρηση του 95% του φυσικού τοπίου, σύμφωνα με τους κατασκευαστές.

Η Σαουδική Αραβία θα επενδύσει μεταξύ 100 και 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο The Line, το οποίο προβλέπεται πως θα δημιουργήσει 380.000 νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 48 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. «Γιατί να θυσιάζουμε τη φύση για χάρη της ανάπτυξης;» είπε ο Μπιν Σαλμάν τον Ιανουάριο. «Γιατί να πεθαίνουν κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι εξαιτίας της μόλυνσης; Γιατί να χάνουμε ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο λόγω τροχαίων ατυχημάτων;».

Η περιοχή Ταμπούκ της Σαουδικής Αραβίας όπου θα κατασκευαστεί το The Line
Η περιοχή Ταμπούκ της Σαουδικής Αραβίας όπου θα κατασκευαστεί το The Line

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι το Neom, η πόλη κράτος που οραματίζεται η Σαουδική Αραβία

Το The Line θεωρείται ως το πρώτο μέρος του Neom, μιας πόλης κράτους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα καλύπτει μια έκταση 26.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην επαρχία Ταμπούκ της Σαουδικής Αραβίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Το «Neom» είναι ένας συνδυασμός της ελληνικής λέξης «νέο» και του «mustaqbal», που στα αραβικά σημαίνει «μέλλον». Είναι μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου για τον απογαλακτισμό της Σαουδικής Αραβίας από την εξάρτησή από το πετρέλαιο και τη μετατροπή της σε έναν τεχνολογικό κόμβο όπως η Silicon Valley, ενσωματώνοντας επίσης πόλεις, ερευνητικά κέντρα, ζώνες εκπαίδευσης και τουριστικά αξιοθέατα. «Το Neom είναι ένας επιταχυντής της ανθρώπινης προόδου και ένα όραμα για το πώς μπορεί να μοιάζει το νέο μέλλον» σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ιανουαρίου. «Θα είναι ένας προορισμός και ένα σπίτι για όσους κάνουν μεγάλα όνειρα και θέλουν να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου για εξαιρετική βιωσιμότητα, τη δημιουργία ακμάζων επιχειρήσεων και την επανεφεύρεση της διατήρησης του περιβάλλοντος».

Το υπόγειο σύστημα μετακίνησης
Το υπόγειο σύστημα μετακίνησης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σχέδια περιλαμβάνουν ιπτάμενα drone ταξί, ένα λούνα παρκ σε στυλ Jurassic Park με ρομποτικούς δεινόσαυρους και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εστιατορίων με αστέρια Michelin στον κόσμο, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

«Εάν πάτε σήμερα στο Neom, θα δείτε παντού κατασκευές, χωματουργικές εργασίες να γίνονται παντού, θα δείτε περιοχές που αναπτύσσονται» είπε ο Αλ-Νασρ στο Bloomberg προσθέτοντας ότι 1.500 εργαζόμενοι ήδη εργάζονται και ζουν στο εργοτάξιο.

Το The Line, που διαφημίζεται ως το μεγαλύτερο σύστημα χωρίς άνθρακα στον πλανήτη, με τις 16 μητροπόλεις, θα βασίζεται σε αιολικά πάρκα, ηλιακή ενέργεια και τεχνολογία αιχμής που μετατρέπει το νερό και οξυγόνο και υδρογόνο για καύσιμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κατασκευαστές του Neom αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα στην αρχή, είπε ο Αλ-Νάσραμ στο Bloomberg καθώς οι μηχανικοί προσπάθησαν να σχεδιάσουν μία πόλη γύρω από μια τεχνολογία που δεν υπήρχε ακόμη. Κι ενώ η κατασκευή του αναμενόταν να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι εργασίες ξεκίνησαν τώρα.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Να ανακηρυχθεί ως «ελεύθερη ζώνη» με διαφορετικούς νόμους από την υπόλοιπη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τον Αλ Νάσρ αυτό μπορεί να επιτευχθεί ήδη από τους πρώτους μήνες του 2022.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή