USB-C υποχρεωτικά στα iPhone από το 2024 και στα laptops από το 2026

5


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε της οδηγίας για την υποχρεωτική χρήση της υποδοχής USB-C στην πλειοψηφία των ηλεκτρονικών συσκευών που θα πωλούνται στην γηραιά ήπειρο από το 2024 και έπειτα. Οι ευρωβουλευτές εκτιμούν πως με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν σημαντικά τα ηλεκτρονικά απόβλητα (e-waste), θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα βιωσιμότητας των συσκευών, ενώ θα διευκολυνθούν και οι καταναλωτές χρησιμοποιώντας έναν τύπο καλωδίου για να φορτίζουν διάφορες συσκευές.

Η οδηγία πήρε 602 ψήφους υπέρ και 13 κατά, ενώ 8 ευρωβουλευτές ψήφισαν λευκό. Στο Δελτίο Τύπου του ΕΚ αναφέρονται τα εξής:

Από τα τέλη του 2024, όλα τα νέα κινητά τηλέφωνα, tablets και οι κάμερες που θα πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν υποδοχή φόρτισης USB-C. Από την άνοιξη του 2026 το μέτρο θα επεκταθεί και στα laptops.

Χάριν στους νέους κανόνες, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται διαφορετικούς φορτιστές κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή και θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο έναν για την φόρτιση μεγάλης γκάμας ηλεκτρονικών συσκευών μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή (βλ. Apple), όλα τα νέα κινητά τηλέφωνα, tablets, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά, φορητές παιχνιδοκονσόλες, φορητά ηχεία, e-readers, πληκτρολόγια, mouse, φορητά συστήματα πλοήγησης και laptops που μπορούν να επαναφορτιστούν μέσω καλωδίου και λειτουργούν με ισχύ έως 100W, θα πρέπει να διαθέτουν υποδοχή USB-C.

Όλες οι συσκευές που υποστηρίζουν τεχνολογίες γρήγορης φόρτισης θα προσφέρουν την ίδια ταχύτητα, έτσι ώστε οι χρήστες να τις φορτίζουν στον ίδιο χρόνο με κάθε συμβατό φορτιστή.

Εξαιρούνται από την οδηγία οι συσκευές που είναι πολύ μικρές για να διαθέτουν υποδοχή USB-C, όπως για παράδειγμα τα smartwatches και οι health trackers. Ακόμη, οι εταιρείες θα πρέπει να τοποθετούν ξεχωριστές ετικέτες που θα ενημερώνουν ξεκάθαρα τον χρήστη για τα χαρακτηριστικά φόρτισης της συσκευής που αγοράζει.

Λίγο πολύ το περιμέναμε εδώ και μερικούς μήνες από τα προσχέδια που λάμβαναν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό που αξίζει να σταθούμε είναι η αναφορά στην «ίδια ταχύτητα φόρτισης». Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για το ποιος θα προσφέρει την μεγαλύτερη ισχύ και πολλοί κατασκευαστές στηρίζουν το marketing των συσκευών τους και σε αυτόν τον τομέα…

[Europa]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή