Windows 11 version 23H2: Διαθέσιμη η νέα μεγάλη έκδοση

19


Μία ημέρα πριν εκπνεύσει και ο…καλοκαιρινός Οκτώβριος, η Microsoft τηρεί την υπόσχεση της για το λανσάρισμα του μεγάλου update του λειτουργικού συστήματος Windows 11, καθώς άρχισε επίσημα η διανομή του πριν από λίγη ώρα.

Το Windows 11 version 23H2 ακολουθεί την φιλοσοφία των προηγούμενων δύο αντίστοιχων εκδόσεων (των 21H2 και 22H2), επομένως, θα προσφέρει μηνιαία updates με επιδιορθώσεις μικροπροβλημάτων, patches ασφαλείας και νέα χαρακτηριστικά για τουλάχιστον δύο χρόνια (+1 χρόνος για τις εκδόσεις Enterprise και Education).

Windows 11 version 23H2 – Τι νέο φέρνει

Windows Copilot

Νωρίτερα φέτος η Microsoft έβγαλε τον ψηφιακό βοηθό Cortana από την πρίζα (μπορείς να κάνεις απεγκατάσταση της εφαρμογής με δύο κλικ) και αντ’ αυτού θα λανσάρει το Windows Copilot, έναν νέο βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης που λαμβάνει πληροφορίες από τη μηχανή αναζήτησης Bing και υποστηρίζεται από την OpenAI.

Οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στο Windows Copilot από οπουδήποτε πατώντας Win+C στο πληκτρολόγιο τους ή το αντίστοιχο εικονίδιο στην Taskbar. Ουσιαστικά, το Windows Copilot είναι μια υλοποίηση του Bing Chat ενισχυμένη με έξτρα δυνατότητες που αφορούν την διαχείριση του συστήματος (π.χ. μπορείς να αλλάξεις ρυθμίσεις, να ανοίξεις εφαρμογές, να πάρεις screenshots κλπ.). Για την ώρα, πάντως, δεν λειτουργεί αν είσαι offline και υπάρχουν ορισμένα θεματάκια απόδοσης που λογικά θα διορθωθούν με τον καιρό.

Taskbar

Η Microsoft έλαβε υπόψιν της τις αντιδράσεις των χρηστών για την απόσυρση των labels και των groups από την Taskbar. Τα επαναφέρει με το νέο update και μάλιστα προσθέτει τη δυνατότητα να καρφιτσώνεις εφαρμογές ακόμα και αν δεν είναι ανοικτές, ενώ αν χρησιμοποιείς δύο οθόνες μπορείς να έχεις διαφορετική Taskbar σε κάθε μία από αυτές. Οι σχετικές ρυθμίσεις βρίσκονται στο Settings -> Personalization -> Taskbar -> Taskbar Behaviors.

Επιπλέον, αλλάζει το εικονίδιο των ειδοποιήσεων και αντί για αριθμό θα εμφανίζει απλά ένα καμπανάκι που μπορείς να ορίσεις εσύ το χρώμα του ανάλογα με τα γούστα σου. Το συγκεκριμένο εμφανίζεται ακόμα και όταν έχεις δει ήδη όλες τις ειδοποιήσεις για να γνωρίζεις πάντοτε που βρίσκεται.

File Explorer

Το σύστημα των φακέλων επανασχεδιάζεται με νέα address bar, βελτιωμένα fonts και drop-down menu, αλλά και με πιο μοντέρνα και εύχρηστα εικονίδια ειδικά για τους υπολογιστές που διαθέτουν οθόνη αφής.

Ακόμη, η Microsoft αναβαθμίζει το panel που εμφανίζει αναλυτικές λεπτομέρειες για το εκάστοτε αρχείο (π.χ. μια φωτογραφία) με ακόμη περισσότερα στοιχεία όπως θέση στον υπολογιστή, ημερομηνία δημιουργίας και τελευταίας διαμόρφωσης, όγκο, τύπο κλπ. Οι χρήστες θα μπορούν να ανοίγουν το συγκεκριμένο panel πατώντας τον συνδυασμό Alt + Shift + P στο πληκτρολόγιο τους.

Και εδώ η Microsoft ακούει τους χρήστες και πλέον θα δίνει τη δυνατότητα να μετακινείς καρτέλες μεταξύ διαφορετικών παραθύρων του File Explorer. Σημαντική νέα προσθήκη η νέα Gallery που καθιστά πολύ πιο εύκολη την πλοήγηση στις φωτογραφίες που έχει αποθηκευμένες ο χρήστης στον υπολογιστή του.

Τέλος, το Windows 11 θα υποστηρίζει επιτέλους τη δυνατότητα αποσυμπίεσης αρχείων τύπου RAR, TAR, 7Z κλπ. χωρίς να χρειάζεται η εγκατάσταση third-party λογισμικού, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσες να κάνεις extract μόνο σε αρχεία ZIP.

Volume Mixer

Η Microsoft επανασχεδιάζει και το Volume Mixer παρέχοντας στους χρήστες μια πολύ πιο ολοκληρωμένη λύση με σαφή διαχωρισμό των πηγών ήχου και άμεσο έλεγχο των διαθέσιμων ηχείων. Η πρόσβαση γίνεται είτε μέσω του Quick Settings, είτε πατώντας Ctrl + Win + V στο πληκτρολόγιο.

Windows Backup

Το νέο σύστημα Backup είναι διαθέσιμο και στο Windows 10, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα για πανεύκολη και γρήγορη δημιουργία backup των αρχείων του. Τα αρχεία backup είναι άμεσα προσβάσιμα και το σύστημα θυμάται τις εφαρμογές του Microsoft Store που είχες εγκατεστημένες στον υπολογιστή για να τις περάσει αυτόματα π.χ. σε έναν νέο υπολογιστή, ενώ αναγνωρίζει και τις εφαρμογές από άλλα καταστήματα ή ιστοσελίδες και σου δίνει links για να τις κατεβάσεις.

Settings

Το μενού των ρυθμίσεων αποκτά νέα Home Page που περιλαμβάνει γρήγορη πρόσβαση στις πιο συχνά χρησιμοποιημένες κατηγορίες (π.χ. Display, Taskbar, Lock Screen), ενώ προστίθεται και η κατηγορία Dynamic Lighting που σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι τις συμβατές RGB συσκευές χωρίς third-party λογισμικό (π.χ. πληκτρολόγια των Razer, Acer, HyperX, Logitech). Ακόμη γίνεται πολύ εύκολο να δεις το password των δικτύων WiFi στα οποία έχεις συνδεθεί μεταβαίνοντας στο Settings -> Network & Internet -> Wi-Fi -> Manage Known Networks -> View Wi-Fi Security Key.

Άλλα

Σε άλλα ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά καταγράφουμε την υποστήριξη χειρόγραφου κειμένου σε οποιοδήποτε πεδίο χρησιμοποιώντας το Surface Pen ή άλλη συμβατή γραφίδα, τα νέα σήματα στα Virtual Desktops για να γνωρίζεις σε ποια επιφάνεια εργασίας βρίσκεσαι τη δεδομένη στιγμή, το νέο περιβάλλον χρήσης του Task Manager, την υποστήριξη HDR wallpapers, την επιλογή αυτόματης απενεργοποίησης εισερχόμενων ειδοποιήσεων εάν δεν αλληλεπιδράς με αυτές και την δυνατότητα φωνητικής πρόσβασης σε περισσότερους τομείς του Windows 11.

Πως μπορώ να κατεβάσω το Windows 11 version 23H2 update

Θα βρείτε το Windows 11 version 23H2 στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, απ’ όπου η Microsoft παρέχει απευθείας links για ISO Files και την εφαρμογή Media Creation Tool για να το περάσετε σε USB. Εναλλακτικά, μεταβείτε στο μενού των ρυθμίσεων του υπολογιστή σας και στην ενότητα Windows Update, απ’ όπου θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τον διακόπτη “Get the latest updates as soon as they’re available” και έπειτα ελέγξτε για διαθέσιμα updates.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή