Windows games σε laptops με επεξεργαστή ARM υπόσχεται η Qualcomm

0


Η Qualcomm φέρεται να έχει στα σκαριά νέα δικά της laptops βασισμένα στην αρχιτεκτονική ARM, ενώ οι καταναλωτικές εκδόσεις του νέου Surface Pro 10 και του Surface Laptop 6 που λειτουργούν με το chipset Snapdragon X Elite πιστεύεται ότι βρίσκονται προ των πυλών. Παρότι αυτό στο παρελθόν θα σήμαινε ότι οι δημιουργοί του λογισμικού για Windows που βασίζεται σε αρχιτεκτονική x86 και x64 θα έπρεπε να μεταφέρουν τις εφαρμογές τους, η Qualcomm επεδίωξε να διαβεβαιώσει τους developers παιχνιδιών ότι οι τίτλοι τους θα τρέχουν μια χαρά εξαρχής σε οποιαδήποτε συστήματα Snapdragon X Elite που θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον.

Στο πλαίσιο του Game Developers Conference, ο μηχανικός της Qualcomm, Issam Khalil, δήλωσε στο ακροατήριο ότι οι υπολογιστές θα χρησιμοποιούν τη λειτουργία emulation για να τρέξουν πολλά παιχνίδια με αρχιτεκτονική x86 και x64 σε σχεδόν πλήρη ταχύτητα, χωρίς να χρειάζεται να πειράξουν τον κώδικα ή να αλλάξουν οποιαδήποτε άλλα στοιχεία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Verge, ο Khalil εξήγησε ότι τα παιχνίδια συνήθως συμπιέζονται από τη μονάδα επεξεργασίας γραφικών και η εξομοίωση δεν επηρεάζει την απόδοση της GPU. Ως εκ τούτου, η Qualcomm υποστηρίζει ότι πολλοί τίτλοι θα έχουν εξαιρετική απόδοση.

Υπάρχουν όμως ορισμένες προϋποθέσεις. Ορισμένα παιχνίδια απλά δεν θα λειτουργούν μέσω emulation, ιδιαίτερα εκείνα που χρησιμοποιούν τεχνολογία anti-cheat σε επίπεδο πυρήνα. Ωστόσο, η Qualcomm έχει δοκιμάσει το emulation με τα κορυφαία παιχνίδια στο Steam και φαίνεται πεπεισμένη ότι η τεχνολογία της θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα περισσότερα παιχνίδια.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Khalil είπε στους developers ότι έχουν άλλες δύο επιλογές για να τρέξουν τα παιχνίδια τους σε μηχανήματα Windows με βάση το Snapdragon. Μπορούν να μεταφέρουν πλήρως τους τίτλους τους σε εγγενή ARM64 για βέλτιστη απόδοση της CPU και κατανάλωση ενέργειας. Εναλλακτικά, η Qualcomm θα υποστηρίξει υβριδικές εφαρμογές ARM64EC, στις οποίες οι βιβλιοθήκες του Windows και οι drivers της Qualcomm εκτελούνται εγγενώς, αλλά τα υπόλοιπα μέρη του λογισμικού εξομοιώνονται. Αυτό λέγεται ότι θα προσφέρει “σχεδόν μητρική” απόδοση.

Αν η Qualcomm καταφέρει να πετύχει αυτό το τέχνασμα της εξομοίωσης, όπως υποσχέθηκε, θα είναι μια εντυπωσιακή κίνηση και θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει τα laptops με Windows βασισμένα στην αρχιτεκτονική ARM να προσφέρουν ένα μείγμα ισχυρών επιδόσεων και καλύτερης ενεργειακής απόδοσης από τα μηχανήματα που βασίζονται στην Intel x86.

[via]



Πηγή