Ένας προϊστορικός κόσμος βρέθηκε άθικτος στη σημερινή Γη [Video]

12


Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε μια περιοχή στη Γη που δεν είχε καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν, και μάλιστα το συγκεκριμένο μέρος φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα που θα μπορούσε να θεωρηθεί παράθυρο για το πως ήταν η ζωή στη Γη πριν από 3.5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Πρόκειται για μια έρημο που βρίσκεται σε υψόμετρο 3700 μέτρων στην Αργεντινή, την οποία παρατήρησαν αρχικά οι ερευνητές μέσω δορυφορικών εικόνων προτού αποφασίσουν να την επισκεφθούν διά ζώσης. Ανάμεσα στις λευκές αλμυρές πεδιάδες στην κορυφή του οροπεδίου Puna de Atacama, υπάρχει ένα σύστημα πρασινωπών λιμνοθαλασσών που φιλοξενούν τεράστιες βακτηριακές κοινότητες, που ονομάζονται στρωματόλιθοι, οι οποίοι δημιουργούν πολυεπίπεδα αναχώματα καθώς επεκτείνονται. Το μοναδικό αυτό οικοσύστημα μπορεί να είναι μια εικόνα της Γης, δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν πρωτοεμφανίστηκαν πρωτόγονοι οργανισμοί στον πλανήτη μας.

Όπως δήλωσε ο γεωλόγος Brian Hynek, ένας από τους επιστήμονες που βρήκαν αυτό το ασύλληπτο οικοσύστημα,

Αυτή η λιμνοθάλασσα θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλύτερα σύγχρονα παραδείγματα των πρώτων σημείων ζωής στη Γη. Δεν μοιάζει με τίποτα που έχω δει ποτέ ή, πραγματικά, με τίποτα που έχει δει ποτέ οποιοσδήποτε επιστήμονας. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι βρίσκουμε ακόμα και σήμερα μη καταγεγραμμένες περιοχές σαν αυτήν στον πλανήτη μας.

Μερικές από τις παλαιότερες ενδείξεις της ζωής στη Γη είναι οι διατηρημένοι στρωματόλιθοι, όπως οι απολιθωμένες δομές ηλικίας 3,45 δισεκατομμυρίων ετών που βρέθηκαν στο Marble Bar, στη Δυτική Αυστραλία. Τότε, φωτοσυνθετικά μικρόβια που ονομάζονταν κυανοβακτήρια δημιούργησαν αυτά τα στρωματοποιημένα αναχώματα. Σημαντικές ποσότητες οξυγόνου από κυανοβακτήρια δεν θα εμφανίζονταν καν στην ατμόσφαιρα της Γης παρά μόνο πολύ αργότερα, πριν από περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η συγκεκριμένη περιοχή που ανακάλυψαν θα μπορούσε να μας δίνει ταυτόχρονα και μια εικόνα από το παρελθόν του πλανήτη Άρη, όταν κάποτε ήταν ένας υδάτινος κόσμος.

[via]



Πηγή