Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη

13


Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν νέους κανονισμούς για το λογισμικό και τις υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης, το περίφημο AI Act, καθώς και για τις εταιρείες που αναπτύσσουν και προσφέρουν αντίστοιχα προϊόντα.

Ο νόμος της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act) θα απαγορεύει τη χρήση της για τα παρακάτω:

  • Συστήματα βιομετρικής κατηγοριοποίησης που χρησιμοποιούν ευαίσθητα χαρακτηριστικά (π.χ. πολιτικές, θρησκευτικές, φιλοσοφικές πεποιθήσεις, σεξουαλικός προσανατολισμός, φυλή)
  • Μη στοχευμένη απόσπαση εικόνων προσώπου από το Διαδίκτυο ή υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων αναγνώρισης προσώπου
  • Αναγνώριση συναισθημάτων στο χώρο εργασίας και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα
  • Κοινωνική βαθμολόγηση βάσει κοινωνικής συμπεριφοράς ή προσωπικών χαρακτηριστικών
  • Συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που χειραγωγούν την ανθρώπινη συμπεριφορά για να παρακάμψουν την ελεύθερη βούλησή τους
  • Τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται για την εκμετάλλευση των ευάλωτων σημείων των ανθρώπων (λόγω ηλικίας, αναπηρίας, κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης)

Θα υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις στο πλαίσιο αυτών των κανονισμών της ΕΕ για την επιβολή του νόμου. Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση συγκεκριμένων ατόμων που είναι θύματα απαγωγής, σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή εμπορίας ανθρώπων. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας τρομοκρατικής επίθεσης και οι υπάλληλοι των αρχών επιβολής του νόμου μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να βρουν ύποπτους εγκληματίες για διάφορα εγκλήματα όπως απαγωγές, δολοφονίες και άλλα.

Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που χαρακτηρίζονται ως γενικού σκοπού θα πρέπει να δημοσιοποιούν περιλήψεις σχετικά με το περιεχόμενο που χρησιμοποιούν για την εκπαίδευση τους, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ περί πνευματικών δικαιωμάτων. Πρέπει επίσης να προσφέρουν την τεχνική τεκμηρίωσή τους. Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που θεωρούνται υψηλού αντίκτυπου θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρότερους νόμους, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων μετριασμού των συστημικών κινδύνων, των εκθέσεων σχετικά με την ενεργειακή τους απόδοση και άλλων.

Οι εταιρείες που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν αυτούς τους νέους κανονισμούς θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με πρόστιμα που κυμαίνονται από 7,5 εκατομμύρια έως 35 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και το μέγεθος της εταιρείας.

Το AI Act θα πρέπει να εγκριθεί από τις επιτροπές Εσωτερικής Αγοράς και Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ θα ακολουθήσουν οι τελικές ψηφοφορίες από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να γίνει και επίσημα νόμος της ΕΕ.

[Europa]



Πηγή