Αγωγή ύψους $3 δισ. κατά Microsoft και OpenAI για το ChatGPT

3


Η Microsoft και η OpenAI έχουν μηνυθεί από δεκαέξι ιδιώτες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι εταιρείες χρησιμοποίησαν προσωπικά δεδομένα χωρίς άδεια για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η αγωγή 157 σελίδων κατατέθηκε από τα φυσικά πρόσωπα μέσω της δικηγορικής εταιρείας Clarkson Law Firm στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια στις 28 Ιουνίου 2023. Η αγωγή υποστηρίζει ότι η Microsoft και η OpenAI χρησιμοποίησαν δεδομένα για την εκπαίδευση του ChatGPT χωρίς συγκατάθεση, επαρκή ειδοποίηση ή πληρωμή για τα εν λόγω δεδομένα.

Παρά τα καθιερωμένα πρωτόκολλα για την αγορά και τη χρήση προσωπικών δεδομένων, οι εναγόμενοι ακολούθησαν μια διαφορετική προσέγγιση: την κλοπή. Συστηματικά ξήλωσαν 300 δισεκατομμύρια λέξεις από το διαδίκτυο, “βιβλία, άρθρα, ιστότοπους και αναρτήσεις – συμπεριλαμβανομένων προσωπικών πληροφοριών που αποκτήθηκαν χωρίς συγκατάθεση”. Η OpenAI το έκανε αυτό μυστικά και χωρίς να καταχωρηθεί ως διαμεσολαβητής δεδομένων, όπως όφειλε να κάνει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η αγωγή μιλάει περαιτέρω για την ιδιωτικότητα των χρηστών, καθώς σημειώνει ότι τα δεδομένα που χρησιμοποίησε η OpenAI περιείχαν πληροφορίες σχετικά με τις πεποιθήσεις τους, τις συνήθειες ανάγνωσης, τα χόμπι, δεδομένα συναλλαγών και τοποθεσίας, αρχεία καταγραφής συνομιλιών και άλλα.

Ενώ ο όγκος των προσωπικών πληροφοριών που συλλέγουν οι εναγόμενοι για τους χρήστες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή εξατομικευμένων και στοχευμένων απαντήσεων, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για εξαιρετικά κακόβουλους σκοπούς, όπως η παρακολούθηση, η επιτήρηση και το έγκλημα. Για παράδειγμα, εάν η ChatGPT έχει πρόσβαση στο ιστορικό περιήγησης, στα ερωτήματα αναζήτησης και στον γεωγραφικό εντοπισμό ενός Χρήστη και συνδυάσει αυτές τις πληροφορίες με όσα έχει συλλέξει κρυφά από το διαδίκτυο η εναγόμενη OpenAI, οι εναγόμενοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα λεπτομερές προφίλ των προτύπων συμπεριφοράς των Χρηστών, όπως πού πηγαίνουν, τι κάνουν, με ποιους αλληλεπιδρούν και ποια είναι τα ενδιαφέροντα και οι συνήθειές τους. Αυτό το επίπεδο επιτήρησης και παρακολούθησης εγείρει ζωτικά ηθικά και νομικά ζητήματα σχετικά με την ιδιωτική ζωή, τη συγκατάθεση και τη χρήση προσωπικών δεδομένων. Είναι ζωτικής σημασίας για τους χρήστες να γνωρίζουν πώς συλλέγονται και χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους και να έχουν τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι πληροφορίες τους μοιράζονται και χρησιμοποιούνται από διαφημιστές και άλλες οντότητες.

Εκτός από αυτό, η αγωγή στόχευε επίσης την προσέγγιση της OpenAI όσον αφορά την απόκρυψη προσωπικών πληροφοριών που μπορούν να αναγνωριστούν (PII). Νωρίτερα φέτος, η ιστοσελίδα The Register δημοσίευσε μια έκθεση που ρίχνει φως στο σχέδιο της OpenAI να αποτρέψει τη διαρροή PII κατά τη χρήση του ChatGPT. Σύμφωνα με την έκθεση, η OpenAI είχε μόλις τοποθετήσει ένα φίλτρο περιεχομένου που θα εμπόδιζε την τεχνητή νοημοσύνη να αποκαλύψει ιδιωτικές πληροφορίες όπως αριθμούς τηλεφώνου και πληροφορίες πιστωτικών καρτών.

Όσον αφορά τις προσωπικές πληροφορίες, οι εναγόμενοι αποτυγχάνουν να τις φιλτράρουν επαρκώς από τα μοντέλα εκπαίδευσης, θέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο να αποκαλυφθούν αυτές οι πληροφορίες με προτροπή ή με άλλο τρόπο σε αγνώστους σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, η αγωγή ισχυρίζεται επίσης ότι η Microsoft και η OpenAI παραβίασαν τον νόμο περί ηλεκτρονικού απορρήτου για τις επικοινωνίες, αποκτώντας και χρησιμοποιώντας παράνομα εμπιστευτικές πληροφορίες. Επιπλέον, οι ενάγοντες ισχυρίζονται επίσης ότι η Microsoft είχε παραβιάσει τον νόμο περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών υποκλέπτοντας την επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών τρίτων/ενσωμάτωσης ChatGPT.

Η αγωγή γενικά είναι γεμάτη από παραπομπές από ερευνητές, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και άλλους που έχουν σημάνει συναγερμό στο παρελθόν σχετικά με τη χρήση των νευρωνικών δικτύων και της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, η κατάθεση είναι ελλιπής ως προς το πώς η χρήση των πληροφοριών και οι περιπτώσεις βλάβης που έχει προκαλέσει αξίζουν 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Microsoft δέχεται πυρά για κατάχρηση δεδομένων ή για χρήση τους χωρίς την κατάλληλη συγκατάθεση. Τον περασμένο μήνα, η Twitter απέστειλε ειδοποίηση στη Microsoft υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία είχε χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του Twitter χωρίς συγκατάθεση. Η OpenAI, από την άλλη πλευρά, είχε το δικό της μερίδιο προβλημάτων. Τον Μάρτιο, η εταιρεία ανέφερε μια παραβίαση που διέρρευσε μερικές πληροφορίες πληρωμής των χρηστών του ChatGPT. Νωρίτερα αυτό το μήνα, διέρρευσαν και πωλήθηκαν στο dark web τα δεδομένα λογαριασμών περισσότερων από 100.000 χρηστών του ChatGPT.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή