Απέτυχε το εγχείρημα της Ρωσίας να επιστρέψει στη Σελήνη

5


Πριν από μερικές ημέρες η Roscosmos (σ.σ. η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας) είχε εκτοξεύσει με επιτυχία την αποστολή Luna-25 με προορισμό τη Σελήνη, με την οποία επιθυμούσε να πραγματοποιήσει την μεγάλη επιστροφή στον δορυφόρο της Γης μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε καθώς επιβεβαίωσε πριν από μερικές ώρες πως το διαστημικό σκάφος καταστράφηκε πέφτοντας στην επιφάνεια της Σελήνης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Roscosmos, το Luna-25 είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και ετοιμαζόταν να προσσεληνωθεί στις 20 Αυγούστου 2023, όμως χάθηκε η επικοινωνία μαζί του κατά την διάρκεια μιας διορθωτικής κίνησης για την τροχιά του. Ως εκ τούτου, το διαστημικό σκάφος μπήκε σε μια ανεξέλεγκτη σπειροειδή τροχιά που κατέληξε άγαρμπα στην επιφάνεια της Σελήνης και φυσικά καταστράφηκε φέρνοντας άδοξο τέλος στο εγχείρημα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιο ήταν το πρόβλημα που προκάλεσε την απώλεια του ελέγχου.

Η ρωσική μη επανδρωμένη αποστολή είχε ως στόχο να κατεβάσει ένα όχημα στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, μια περιοχή όπου δεν έχει επισκεφθεί μέχρι σήμερα καμία διαστημική υπηρεσία, αλλά πιστεύεται πως υπάρχει νερό σε μορφή πάγου. Μια τέτοια ανακάλυψη – επιβεβαίωση ενδεχομένως θα αποδειχθεί τεράστιας σημασίας για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει ένας άτυπος αγώνας μεταξύ των χωρών που τρέχουν διαστημικά προγράμματα για το ποιος θα φτάσει πρώτος. Το Luna-25 δεν τα κατάφερε, όμως το Chandrayaan-3 της Ινδίας βρίσκεται καθοδόν με την φιλοδοξία πως θα προσσεληνωθεί χωρίς προβλήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι μέσα στους τελευταίους μήνες έγιναν διάφορες απόπειρες προσελήνωση, όπως το Beresheet του Ισραήλ, το Chandrayaan-2 της Ινδίας, το Hakuto-R της Ιαπωνίας που μετέφερε το rover Rashid των ΗΑΕ, αλλά όλες απέτυχαν.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή